Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Křestní jména, co se v naší zemi opravdu vyskytují. Budete se válet smíchy!

Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
křestní jména
Jenom jméno může vykouzlit úsměv na tváři! (zdroj foto: www.123rf.com)

05. 02. 2021

Jméno po slavném sochaři i želvím hrdinovi? Žádný problém!

Možná si někdy jako Květoslava připadáte nepatřičně, a dokonce se ani nemáte chuť otočit, když na vás známí volají „Kvěěětko“. Toto krásné ženské jméno sice v naší zemi nepatří, na rozdíl například od Lucie, Marie a Sofie, k těm nejběžnějším, stále ale užíváno je, a hlavně – je pro nás, Slovany, přirozené.

To stejné se rozhodně nedá říct o jméně novorozeného chlapečka, který se narodil jisté rodince v Ústí. Jeho maminka Sandra se totiž nechala inspirovat příběhem slavného sochaře, návrháře, ale i kresleným seriálem o želvích hrdinech. A jaké jméno že malý hošík dostal?

Uhodli byste jen těžko – novorozence totiž pojmenovali Donatelo Versace. A myslíte si, že má chlapec alespoň cizokrajné příjmení? Zklameme vás. Jmenuje se Stojka. Nezbývá dodat, než že přejeme chlapci s takovýmto jménem hodně štěstí zejména ve školním kolektivu.

Ať žijí indiáni!

Když se v šedesátých letech Evropou prohnalo šílenství v podobě silné fanouškovské základny slavných westernových příběhů o náčelníkovi Apačů, bylo jasné, že se dříve nebo později najde někdo, kdo bude toužit mít doma svého vlastního malého indiánka. A ano, stalo se.

Před několika desítkami let se v jihlavské nemocnici narodil malý Vinetue. Opět se zeptáme, zda si myslíte, že jeho exotické jméno bylo doplněno cizokrajným příjmením? Pokud jste tipovali, že nikoliv, tleskáme. Vinetue je příjmením Chlupatý.

Zamítnuto – aneb tato křestní jména prostě NE!

Pro všechna křestní jména v naší zemi platí, že musí být pravopisná, a také, že musí oficiálně existovat. Když rodiče stojí o exotické jméno pro svého potomka, bude potřeba, aby si zajistili znalecký posudek. Při něm matrikářky hledají, zda je jméno již v matrice zapsané.

K TÉMATU  Jak smysluplně rozdělit domácí práce mezi všechny členy rodiny? Co může dělat partner a co už i malé děti? Všem v rodině to prospěje!

Pokud by tomu tak nebylo, většinou je jméno zamítnuto. Například jméno Análie, které chtěli rodiče svému dítku dát v roce 2015, nakonec neprošlo, podobně jako křestní jméno Investice ze stejného roku.

Že by předzvěst bohatého života?

Rodiče často chtějí dát svému dítěti „do kolébky“ vlastnosti nebo životní úspěch, které je budou definovat a provázet. Ne nadarmo se často objevuje křestní jméno Sofie, které v překladu z řečtiny znamená „moudrost.“ Nutno přidat, že dříve se objevovala jeho česká verze, Žofie. Ta ale již v kurzu není.

Možná si někteří rodiče pro své dítě přejí bohatství a úspěch. Jak jinak si vysvětlit, když své dítko pojmenují stejně, jako slavnou automobilku proslulou zejména luxusními vozy? V Pardubicích se v roce 2014 narodil chlapeček, kterému dali rodiče křestní jméno Ferrari. Asi není třeba dodávat, že s příjmením Lakatoš se příliš k sobě tato dvojice jmen nehodí. Ale proti gustu…

Lidová tvořivost nezná mezí aneb křestní jména mezi námi

Abyste se mohli od srdce zasmát nebo si jen udělat příjemnou zábavnou chvilku, následuje výčet skutečně netradičních jmen. Některá vás zaručeně pobaví. Přidáme informaci, že tito lidé v naší zemi skutečně existují.

Může se vám tedy stát, že v řadě na poště před vámi si bude psaní vyzvedávat například Sergej Omrd, Pětiletka Koniprdová, Věkoslav Šmikmátor, Joshua Zrzavý, Anděl Oukrop, Tekla Řídká, Blanka Panenská nebo třeba Narcis Samec. Jak je vidět, jejich rodiče si dali opravdu záležet. Tohle jsou opravdu šílená křestní jména.

To ale rozhodně není všechno – co byste říkali tomu, kdyby se v řadě u lékaře před vámi ozvalo z úst sestry třeba jedno z následujících jmen: Vít Rus, Tomáš Pytlík, Lev Zajíček, Radek Řádek, Běla Černá, Margherita Noháčová, Žakelína Bejčková, Pravomil Medvídek nebo Panajota Školníková-Cvičková. Možná by se smíchem vyléčila většina pacientů v čekárně.

K TÉMATU  Neuvěřitelná bubenice baví svým profesionálním výkonem publikum přímo na ulici

Tak co, jste rády za své jméno? Nebo byste s některým nešťastníkem skutečně měnily?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak nastražit malý vtípek na partnera. Budete se královsky bavit!

Rodičovské typy k popukání. Poznáte se i vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mileniálové jsou prý rozmazlená generace, která nemá ráda závazky, zato má vysoké ambice. Veškerý volný čas tráví na mobilu a vyhýbají se sexu. Jak je na tom, ale předchozí generace X? Mají si co vyčítat?
Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 
Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.
Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
Tahle kočka si užívá víkendový relax a v klidu sleduje video s ptáky na chytrém zařízení. Rušit se od lenošení ale rozhodně nenechá a svůj oblíbený tablet jen tak nepustí.
Chorvatsko je právoplatně jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů. Pokud se letos chystáte navštívit tuto zemi, jistě se vám hodí pár tipů na krásná místa, ale také na změny platné od počátku roku 2023.
Jít na první schůzku s celou řadou očekávání, která musí partner splňovat, je velmi kontraproduktivní. Jestliže se chcete seznámit, nemůžete čekat, že protějšek splní vaše představy během krátkého setkání v kavárně. Rychlé soudy jsou špatné soudy.
Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.
Mnoho z nás trpí nějakou vadou zraku, nejčastěji se však jedná o krátkozrakost či dalekozrakost, tudíž je korekce zraku pro mnoho lidí téma, které musejí řešit. Co je však lepší – brýle nebo kontaktní čočky?
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!

Výběr článků

Pro pobyt v přírodě a při různých sportovních aktivitách venku jistě oceníte funkční oblečení, se kterým vás nepřekvapí žádné počasí ani nepříznivé podmínky. Proto bude nejlepší volbou softshellový materiál, s nímž se nemusíte bát žádného dobrodružství.
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?
Všimli jste si, jak se doba s každým rokem mění? Takové proměny najdete všude – v jídle, módě i v kosmetice. A zatímco ještě nedávno platilo, že čím víc kosmetiky jste si nanesli na pleť, tím jste byli více cool, dnes už se vše zase vrací zpátky k jednoduchosti.

Nepřehlédněte

Znáte ten okamžik, kdy přecházíte do nového roku a cítíte, že v příběhu vašeho vztahu se otevírá nová kapitola? V našem článku o vztahových cílech pro nový rok se pustíme do tohoto neznámého, plného možností. Společně s vámi budeme kreslit příběh plný rozvoje, propojení a nových zážitků. Jak plánovat a posouvat váš vztah o level výše? To vám prozradíme skrze inspirativní příběhy a psychologické nástroje, které vám pomohou budovat pevný a vzájemně obohacující vztah.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek