Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Barvy interiéru: jak na nás působí? S černou opatrně

Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.
barvy interiéru
Barvy interiéru na nás mohou mít vliv. (zdroj foto: www.123rf.com)

21. 01. 2021

Teplé a studené barvy

Každá barva má celou škálu odstínů, a ty bývají rozděleny na teplé a studené. Jaké barvy však přinést do interiéru? Zatímco studené odstíny klidní naši fyzickou a duševní aktivitu, teplé barvy působí přesně naopak – zvyšují náš výkon.

Mezi studenými odstíny se pak dá pocítit vliv chladu, odstupu a klidu. Světlé tóny chladných barev jsou například vhodné do velmi slunečných prostor, kde si přejete zklidnit svou aktivitu – například do ložnice. Syté studené tóny pak dokážou dokonce působit nepříjemně. Syté teplé odstíny jsou pro naše oči někdy až příliš dráždivé – a v takovém prostoru není vhodné relaxovat.

S černou opatrně

Černou barvu máme všichni většinou spojeni se smutkem a ztrátou. Není příliš vhodné se touto barvou obklopovat, ale chápeme, že možná i vy vlastníte například kuchyňskou linku v této barvě, a dokonce v lesklém provedení. Právě tento trend v domácnostech totiž frčel před několika málo lety.

Dnes se již ví, že černá domů nepatří. Je to silně zemitá barva a slouží jen jako doplněk, nikoli pro roli dominanty bytu.

Šedá je chladná, už je to tak

Vyznavači minimalistického stylu se bez šedé rozhodně neobejdou. Spolu se skleněným povrchem a bílými doplňky představuje jasný pojem o tom, jak má vypadat vysoce moderní byt. I zde byste ale měli volit opatrně, ať váš prostor nepůsobí příliš odtažitě a studeně.

Sytý odstín šedé by si do svých prostor neměli dávat lidé se sklony k depresivním náladám. V kanceláři se na první pohled jeví jako správná volba, ale lidé mnohem raději vidí na zdech béžovou – ta je totiž teplým odstínem.

Žlutá barva se dá dobře přizpůsobit

Potřebujete zahřát beznadějně studený severní pokoj? Vsaďte na odstín teplé žluté s nádechem indického kari. Také banánová vám prostor prohřeje. Tyto dvě barvy jsou skvělou volbou i pro inspirativní pokojíček pro malé děti nebo do veřejných prostor škol a školek. Naopak studený odstín citrónově žluté se skvěle hodí pro prosluněnou kuchyni nebo pro chodby, kde si přejete interiér ochladit.

K TÉMATU  Nettleton 198 vás ohromí. Je to jeden z nejkrásnějších domů na světě!

Oranžové barvy interiéru zahřejí a potěší

Další z barev, které v jakékoliv intenzitě dokážou zahřát celý prostor. Vhodná je například do ordinací dětských lékařů, pro dětské pokoje nebo pro prostory nemocnic. Všude tam, kde se hodí trochu toho teplého pohlazení pro duši. Naopak oranžová není vhodná pro jižní části domu, kde by působila jako optický přehřívač.

Červená je dobrý doplněk

I s červenou barvou se v interiérech setkáváme, a to zejména jako s výraznými doplňky jinak architektonicky strohých prostor. Tlumené tóny červené se hodí do obývacích pokojů, kuchyní nebo cukráren. R

ůžový nádech je vhodný i pro dětské oddělení nemocnic nebo pro kavárny. Cihlové odstíny sluší také fasádám. Příliš sytá červená ale dokáže evokovat pocit býčích zápasů, a proto bychom ji do interiérů domovů raději nevolili.

Fialová je klidná, ale i mystická

Skvělý tip pro obchůdek s ezoterickým zbožím. Fialová odjakživa v lidech vzbuzovala mystiku. Také pro klidný kout kavárny je fialová výmalba, obzvláště tón v tónu, výborný tah. Do bytových interiérů se fialová v klidném pastelovém odstínu dá použít pro vstupní prostory, dětské pokoje, nebo ložnice.

Modré barvy v domácnosti

Svěží barva nám evokuje průzračnou barvu moře, nebe a nekonečných dálek. Proč si ji nedopřát třeba v koupelně, na toaletě nebo jako skvělý tip pro výmalbu wellness? Pokud máte ložnici nebo dětský pokoj orientovaný na jih, tato barva vám zajistí ty nejsladší sny.

Zelená nás podporuje v tvorbě i práci

Svěží barva jarní zeleně se skvěle hodí jako příjemné pozadí pro naše oči. V prostoru, kde vládne jarní barva, se dobře pracuje i tvoří. Rozhodně si ji ale nespleťte s chladným hráškovým odstínem!

Bílá je barvou čistoty

Barva čistoty a nevinnosti se dá kombinovat naprosto se vším. Bílou barvou nikdy nic nepokazíte – a měnit můžete jen jednotlivé doplňky. Váš prostor si tak změníte, jak často budete chtít.

K TÉMATU  Vánoční výzdoba: Jak v 8 krocích vykouzlit tu pravou atmosféru

A co vy? Jaké barvy interiéru jsou vám příjemné? Nenastal už náhodou i u vás čas na příjemnou změnu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Fototapeta růže v několika variacích jako skvělý dárek

Aktuální trendy ve světě bydlení pro rok 2021

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všichni jsme někdy v životě emocionálně vyčerpaní. Je normální zažít předávkování jednou nebo druhou emocí a vypořádat se s jejich těžkostí a bojem. A pouze prostřednictvím této zkušenosti můžeme skutečně vidět krásu života. Ale když se emoční vyčerpání promění v neustálý zážitek negativních emocí, už to není zdravé.
Zadar v Chorvatsku láká na originální zpívající schody. Mořské varhany navrhl architekt Nikola Bašić v roce 2005 a od té doby hrají nepřetržitě. Tento architektonický objekt je zároveň neobvyklý hudební nástroj. Zvuk vyluzuje tak jako u klasických varhan vzduch, který je vytlačovaný skrze ocelové trubky, schované ve schodech. Ten dovnitř ženou mořské vlny.
Plánujete nebo už dokonce čekáte druhé miminko, ale po prvním těhotenství máte za sebou císařský řez? Každá nastávající maminka se ve stejné situaci ptá, v čem je takové těhotenství jiné nebo jaká jsou rizika. A právě na to se vám nyní pokusíme odpovědět.
Asi každý z nás má nějakou tu pojistku. A zatímco si lidé nechávají běžně pojistit svůj majetek, dům, automobil nebo zdraví, celebrity si velmi často nechávají pojistit konkrétní části svého těla a rozhodně netroškaří.
„Masturbace způsobuje slepotu," strašili lékaři nebohý lid po celá staletí. Ukázalo se, že pravdou je opak. Masturbace je organismu prospěšná! A to jak po fyzické stránce, tak po té psychické.
V zimním období vyžaduje vaše pleť i vlasy více péče než po zbytek roku. Neustálé střídání teplot, vítr, mráz, sníh a smog, to je koktejl, který má na vaši pokožku i vlasy zničující účinek. Jak zabránit tomu, aby byla vaše pleť v zimě zašedlá a nezdravá a vlasy oslabené, polámané a bez života? Vyžaduje to kosmetickou první pomoc.
Domácí mazlíčci jsou zkrátka nekonečným zdrojem zábavy. Umí nás pořádně naštvat, ale svou roztomilostí to vždy vyváží. Psi, kočky, ale dokonce opice nebo veverka, ti všichni vás pobaví svými lumpárnami ve videu. Podívejte se na zvířátka v akci!
Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Už dlouho toužíte po víkendu ve wellness, ale jak časové, tak finanční důvody vám to neumožňují? Nezoufejte, máme pro vás hned několik rad, jak si udělat wellness víkend doma.
Začali jste pracovat z domova a zařizujete si proto svou domácí kancelář? V takové domácí kanceláři by rozhodně neměla chybět kvalitní židle, díky které si nezruinujete svou páteř. Jenže jak takovou kvalitní kancelářskou židli vybrat?
Občas si stěžujeme na přebytečná kila, ale spousta z nás není ochotná s tím něco udělat. Pokud jste spokojená, je to v pořádku. Pokud si ale myslíte, že je to nemožné, inspirujte se těmito proměnami!

Výběr článků

Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.

Nepřehlédněte

Ve velkých městech je denně potkáváte. Mají kasičky, často prodávají drobné předměty, klíčenky, plyšáky, odznaky. A žádají vás o příspěvek na invalidní vozík pro malou holčičku, nemocné pejsky, nevyléčitelné děti a mnoho dalšího. Jak si ověřit, že opravdu přispíváme tam, kde je to potřeba?
Práškový vitamínový boom, který jsme zažívali ještě před pěti nebo deseti lety, už pominul. Každý, kdo jí zdravě a vyváženě, ví, že vitamíny v prášcích jsou naprostá zbytečnost. Tedy až na výjimky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek