Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Chyby při pěstování orchidejí. Pěstitelé, netrapte své rostliny

Orchideje patří k velice oblíbeným a krásným pokojovým rostlinám. Bohužel jejich velkou nevýhodou je poměrně náročné pěstování. Není to rostlina, kterou jednou za čtrnáct dnů zalijete a už se o ni nestaráte. Orchidej potřebuje trochu víc.
chyby při pěstování orchidejí
Jakých chyb se dopouštíme při pěstování orchidejí? (foto: 123rf.com)

12. 03. 2021

I když je dnes velice moderní pěstovat především stálezelené rostliny, najdou se domácnosti, kde nedají dopustit na krásné, kvetoucí orchideje, jež jsou synonymem elegantní rostliny. Bohužel chyby při pěstování orchidejí jsou stále na denním pořádku.

Velice často se právě orchideje darují k narozeninám místo pugétů, ale také bývají milou pozorností během všedního dne. Jak však bylo zmíněno, darovat by se měly jenom ostříleným pěstitelům, kteří vědí, jak s ní naložit.  

Zejména začínající pěstitelé mohou mít problém s jejím pěstováním. Jak již bylo zmíněno, orchidej vyžaduje trochu jinou péči než například dracéna nebo tchýnin jazyk, což jsou synonyma nejméně náročných pokojových rostlin. Požadavky na pěstování se v případě orchidejí skutečně musí dodržovat, jinak rostlina velice brzy uvadne.  

Nebudeme se zde však zabývat tím, jak se o orchidej starat. Spíše si pojďme vypíchnout několik chyb, kterých se dopouštíme v souvislosti s pěstováním orchidejí a které mají pro orchideje nedozírné následky.  

Nedopřáváme orchidejím dostatek vzduchu 

Co bývá velice častým problémem? Nedostatek vzduchu. Orchidejím bychom měli dopřávat hodně vzduchu, jinak jim začnou ochabovat listy a kořeny se začnou z květináče drát na povrch. Na toto si dejte pozor předně v případě, že pěstujete orchideje rodu Phalaenopsis nebo Dendrobium.  

Abyste se vyčnívajícím listům deroucím se na vzduch vyvarovali, doporučujeme orchidej zasadit do vhodného substrátu, který je dokonale propustný a kterým hezky proudí vzduch. Ideální jsou substráty smíchané přesně pro orchideje, které splňují jejich nevšední požadavky.  

Zaléváme velkým množstvím soli 

Každý zkušený pěstitel pokojových rostlin ví, že není dobré rostliny zalévat tvrdou vodou napuštěnou přímo z kohoutku. Tvrdá voda je pro rostlinu doslova zabijákem. Daleko lépe uděláme, pakliže necháme vodu alespoň čtyřiadvacet hodin odležet. Z vody se totiž díky odležení odpaří přebytečná sůl, která tak nebude ohrožovat krásnou orchidej.  

K TÉMATU  Podzim na okenních parapetech. Jaké květiny zvládnou i chladné období?

Právě sůl je tím obrovským problémem, který začne srážet substrát i kořeny rostliny.  

Rostlinu špatně rosíme 

Pokud se i na vašem okenním parapetu tyčí krásná pokojová orchidej, pak jistě víte, jak moc se na její listy usazuje prach. Ovšem nejen kvůli usedajícímu prachu byste neměli zapomínat na pravidelné rosení květiny. Orchideje jsou známé tím, že potřebují ke svému spokojenému a bezproblémovému růstu vlhký vzduch, který pravidelným rosením zajistíte.  

Na rosení byste neměli zapomínat hlavně v případě, že pěstujete orchidej v bytě. Bytové jednotky mají často ten problém, že je sužuje poměrně suchý vzduch. Proto vezměte do rukou rozprašovač a nastříkejte jím jen listy.  

POZOR – voda se však na listech nesmí dlouho držet. Pakliže voda na listech orchidejí zůstane delší dobu, způsobí houbové choroby, kvůli kterým může rostlina doslova uhynout.  

Nezabraňujeme průvanu 

Co orchideje doslova nesnáší? Pak je to průvan. Orchideje ke svému spokojenému životu potřebují opravdu dostatek vzduchu, ale průvan se do tohoto nepočítá. Orchidej je zkrátka teplomilná rostlina, kterou může zabít už jen to, že v zimě v její blízkosti otevřete okno. V létě si zase dejte pozor na větráky, a to ať už ty stojací, nebo větráky z počítačů.  

Pokud hledáte místo, kde se orchidejím bude dařit proto, že tam není prakticky žádný průvan, pak ji dejte do skleníku. Tam jsou opravdu ideální podmínky pro pěstování této pokojové rostliny, Ovšem je pravdou, že ve skleníku neudělá příliš parády. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Řasokoule je hitem posledních let. Co umí a jak se o ni starat?

Jak na pěstování pokojového ibišku. Chce to teplo a vlhkost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Šikana, zejména u dětí, vyžaduje okamžitý zásah. Pokud se vaše dítě najednou rozhodne, že už nechce chodit do školy nebo že chce ukončit kroužek, měla by proběhnout diskuse. Posaďte se se svým dítětem a zeptejte se ho, co se v jeho životě děje. Mějte soucit, porozumění a péči ve svých slovech a tónu hlasu, aby se vaše dítě mohlo otevřít vám.
Současná hygienická situace si žádá kooperaci nás všech. Je potřeba, abychom se chránili podle hesla, které bylo vytvořeno: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.“ Roušku si můžete vyrobit mnoha způsoby.
K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
Navzdory tomu, že dnešní možnosti cestování jsou mnohem větší a rozmanitější než kdykoli jindy, stále více tuzemáků dává přednost pobytu na vlastní chalupě. Proč nad zahraniční exotikou vyhrává letní dovolená v našich krajích na celé čáře?
Leoš Mareš v rámci akce DobroDen opět prokázal svou štědrost a dobrou vůli k pomoci. Tato dobročinná akce, kterou moderátor zahájil v roce 2015, spočívá v tom, že Leoš Mareš přispěje jednou korunou na charitu za každého svého sledujícího na sociální síti Instagram.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Je možné, že jste o chitosanu ještě nikdy neslyšeli, a není se přitom čemu divit. Poměrně nový hit v péči o zdraví okouzlil davy lidí po celém světě. Tento doplněk stravy slibuje, že učiní takové změny v organismu, že se po jeho užívání téměř nepoznáte. V čem tedy chitosan učaroval těm, kteří ho používají?
Šaty a móda, to je nám ženám vlastní. Šaty, obzvláště ty svatební, jsou jistým odrazem nás samotných, proto se i při výběru často neubráníme emocím. Při výběru hraje roli mnoho faktorů. V den D chceme být všechny okouzlující. Jak tedy postupovat a co se vlastně letos nosí doma i v zahraničí?
Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.
Všechno zdražuje - nechtěný, ale bohužel reálný fakt. Vedle potravin se zvyšuje cena za elektřinu, plyn a samozřejmě za vodu, což jsou základní potřeby každého z nás. Abychom dokázali ušetřit po této stránce, spotřeba vody v domácnosti by nás měla zajímat. Kolik aktuálně průměrně činí, kam mizí a jak snížit výdaje s ní spojené? 
Výrazná změna zasáhla do české hudební scény, když zpěvák, hudebník a skladatel David Koller oznámil svůj odchod ze skupiny Lucie. Informaci potvrdil i jeho manažer Tomáš Staněk, ačkoliv zatím zůstává tajemstvím, co přesně stojí za touto změnou.
Sedací souprava je obvykle jedním z nejvýznamnějších kusů nábytku v celém bytě. Tvoří dominantu každého obývacího pokoje, takže vybrat si tu pravou pro vás je nesmírně důležité. Nejen že by měla být pohodlná a pěkně vypadat, ale také je potřeba ji zasadit do okolního interiéru tak, aby ladila s ostatním nábytkem a použitými barvami ve vašem obývacím pokoji.

Výběr článků

Všechny to známe. Kolikrát něco řekneme a přitom si myslíme úplně něco jiného. Často především v komunikaci s našimi drahými polovičkami nebo nejlepšími kamarádkami nemůžeme říct to, co doopravdy chceme, protože by to působilo, že jsme chladnokrevné, věčně nespokojené, arogantní nebo vypočítavé potvory.
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.

Nepřehlédněte

Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Odkládáte v práci úkoly? Tak vítejte ve světě prokrastinace. Bohužel tento trend je stále rozšířenější a vede k velkým problémům nejen na pracovišti. Dnes vám přinášíme 5 rad jak v práci nezahálet.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek