Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Jak na pěstování pokojového ibišku. Chce to teplo a vlhkost

Domácnost by bez pokojových rostlin nebyla to pravé ořechové. I proto se většina lidí snaží o to, aby to v jejich domově žilo a hrálo všemi barvami. Nepěstují se však jen stálezelené rostliny, ale také pokojový ibišek, který není ničím náročným.
pěstování pokojového ibišku
Jak na pěstování pokojového ibišku? (zdroj foto: www.123rf.com)

25. 01. 2021

Pokojový ibišek jako velice atraktivní rostlina 

I když jsou dnes nadmíru populární stálezelené rostliny, pravdou je, že ani na klasické kvetoucí pokojovky se stále nedá dopustit. Nenarazíte na ně sice ve všech domácnostech, ale někde opravdu ano. V posledních letech zájem roste především o pokojový ibišek, který je známý pro svou barevnost a taktéž nenáročnost.  Pěstování pokojového ibišku navíc není žádná věda.

Většina začínajících pěstitelů se zalekne každé kvetoucí rostliny. Domnívají se, že o kvetoucí rostliny se pečuje nějak jinak, zvláštně, že vyžadují jinou péči než snadné stálezelené rostliny. Jenže není tomu tak. Sice některé kvetoucí rostliny jsou sice náročnější, ale nemůžeme je všechny házet do jednoho pytle.  

Zejména pokud mluvíme o pokojovém ibišku. Tato rostlina není nijak náročná, v bytě se jí daří poměrně dobře. Aktuálně si lze vypěstovat ibišek v růžové, červené, bílé, oranžové nebo žluté barvě, ale jak na to?  

Jak na pěstování pokojového ibišku 

Abychom vám potvrdili, že pěstování pokojového ibišku není žádná věda a že se opravdu jedná o nenáročnou rostlinu, pojďme si prozradit, jak ho doma tedy pěstovat. Základem úspěšného pěstování je světlo. Stačí dát rostlinu na světlé místo v bytě. Ideálním místem je tedy okenní parapet nebo jiné místo orientované na jih nebo jihovýchod.  

Stejně, jako je tomu u jiných pokojových rostlin, ani pokojový ibišek nesnáší dobře přímé sluneční paprsky, které na něj přímo praží. Jedna věc je světlé stanoviště, druhá věc jsou přímé sluneční paprsky, které mohou jeho listy popálit.  

Teplo je taktéž důležité 

Při pěstování pokojového ibišku je důležité také teplo. Pokud ho ale dáte na světlé stanoviště, příjemná teplota bude zajištěna. Ideální teplota pro pěstování pokojového ibišku je kolem dvaceti stupňů Celsia, v zimě pak nesmí teplota klesnout pod deset stupňů.  

K TÉMATU  Byty na pár metrech čtverečních. I s malým prostorem se dají vykouzlit divy!

Ibišky milují velkou vzdušnou vlhkost 

Co ibišky rozhodně ocení, tak je velká vzdušná vlhkost. Tu doslova milují a ta jejich růstu a kvetení prospívá. Aby byla dostatečná vzdušná vlhkost zajištěná, pravidelně ibišek kropte nebo roste. Stačí vzít do rukou rozprašovač a trochu rostlinu pokropit vodou.  

Co je až pozoruhodné, je fakt, že ibišek oznámí světu, když vlhkost vzduchu není dostatečná. Poznáte to tak, že začne své listy svinovat a později jeho listy začnou opadávat.  

Zálivka musí být přiměřená 

I když pokojový ibišek miluje vzdušnou vlhkost, neznamená to, že si libuje v množství vody. Stejně jako jiné pokojové rostliny, ani pokojový ibišek nesnáší dobře přelití. Sice se rád napije, ale dlouhodobé přemokření mu není zrovna po chuti. Držte se tedy při zalévání jednoho pravidla, a sice zálivka má být rovnoměrná a přiměřená.  

Abyste se vyhnuli případnému přelití rostliny, je dobré před zalitím zkontrolovat, jestli je zemina mírně vyschlá. A pokud ano, je čas na zalévání. Pakliže zůstane voda v misce pod květináčem, vylijte ji. Stejně jako orchideje, ani pokojové ibišky nesmí ve vodě stát.  

Při zalévání pokojového ibišku používejte odstátou vodu a nikoli tvrdou vodu nalitou přímo z kohoutku. Pokud nemáte na zahradě káď s dešťovou vodou, vodu na zalévání pokojového ibišku si přichystejte den předem – voda během noci změkne.  

Ptáte se, jak poznáte, že jste ibišek přelili? I v tomto případě vám to dá ibišek najevo. Na přelití upozorňuje tak, že svěsí své listy, které později vadnou. Bohužel to často vypadá, že květina potřebuje zalít – listy jsou suché. Jenže když to uděláte, absolutně tím zahubíte pokojovou rostlinu. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

K TÉMATU  Trendy roku 2021 byly navrženy tak, aby nám pomohly lépe zvládnout neutěšené nálady pandemie

Masožravky nekoušou! Naučte se je pěstovat díky pár krokům

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte ráda kvalitní obuv? Hledáte boty, které vydrží a můžete si je vzít do práce stejně jako do přírody? Pak zkuste vybrat z nové kolekce SOREL. Doporučujeme. Věřte, že budete nepřehlédnutelné.
Chystáte se na dovolenou na druhý konec světa a čeká vás dlouhý let? V tom případě se na něj musíte dobře připravit. Pokud tedy nepatříte mezi šťastlivce, kteří každý let bez problémů prospí.
I když se loňské léto neslo v poměrně propršeném duchu a člověk si víc užil dešťů než sluníčka, stejně nás to z úsporného hlediska příliš nespasilo. Respektive to nespasilo ty, kteří dešťovou vodu nechytali a nadále z ní netěžili. Jejich spotřeba vody byla stejně vysoká jako každý rok, ovšem ti aktivnější se těšili z rapidní úspory.
Jsou krásné, slavné a úspěšné. Rády na sociálních sítích prezentují nejen svá dokonalá těla, ale i pohádkové životy plné luxusu a pozlátka. A pak je tu ona. Celeste Barber, která dokáže svým osobitým humorem pobavit, zaujmout i ty největší suchary a trochu ty slavné panenky shodit zpátky na zem!
Léto přeje drobnému přivýdělku. Přemýšlíte, zda je to vhodné i pro vašeho potomka? Pojďte se podívat na to, jak letní brigády zvládly naše děti. Poradíme nejoblíbenější brigády i to, co si musíte ohlídat.
Tinktury se v oblasti léčitelství používají už stovky let. Zájem o ně však v souvislosti s nástupem moderní léčby trochu ochladl. Dnes je tomu opět jinak. Naopak se znovu vracíme k přírodě, které mnohdy věříme víc než chemii, do níž vlastně nevidíme. Léčivé tinktury se proto čím dál hlasitěji hlásí o slovo a jedině dobře. Rozhodně mají co nabídnout.
Je tu léto a společně s ním také naše snaha zhubnout. Mnoho žen před příchodem plavkové sezony začne držet dietu s vidinou ztracených kilogramů. Co když ale během diety zažíváte nepříjemné pocity na zvracení? Co stojí za nevolností, plynatostí či nervozitou během naší snahy zhubnout?
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Její jméno je Kathy Jacobs, je jí 56 let a žije ve Spojených státech amerických, konkrétně ve městě Calabass ve státě Kalifornie.
Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?
V zimním období vyžaduje vaše pleť i vlasy více péče než po zbytek roku. Neustálé střídání teplot, vítr, mráz, sníh a smog, to je koktejl, který má na vaši pokožku i vlasy zničující účinek. Jak zabránit tomu, aby byla vaše pleť v zimě zašedlá a nezdravá a vlasy oslabené, polámané a bez života? Vyžaduje to kosmetickou první pomoc.
Schyluje se u vás k milníku v podobě čtyřicátých narozenin? Těšte se na to, že konečně odhodíte stud a začněte si to v posteli pořádně užívat. Co dalšího vás čeká a co s tím má společného smartphone? Bude hrát s vámi nebo proti vám?

Výběr článků

Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?
Leden je ideálním obdobím, kdy byste si měli naordinovat očistu. Zbavíte se při ní všech škodlivých látek a zároveň posílíte imunitu. Přece jen játra, a nejen ta, dostala v závěru roku pořádně zabrat. Chcete-li jim ulevit, zapojte se do soutěže o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám pomůže při detoxikaci organizmu a navíc podpoří vaši obranyschopnost.
Rozlití kávy na košili není nikdy příjemné, zvláště pokud už tak jdete do práce pozdě. Ale jakmile budete vědět, jaké metody odstraňování skvrn použít, budou pro vás takové situace hračka. Skvrny nemají šanci!

Nepřehlédněte

Když byly salóny krásy zavřené, vyvstala najednou mezi ženami otázka, jak se správně starat o své obočí. Každá z nás se chce o něj naučit správně starat tak, aby své pokožce nezpůsobovala zbytečnou újmu. Správně vytvarované obočí navíc dodá vašemu obličeji šmrnc, rozhodně to tedy není zanedbatelný prvek vedoucí k vnější kráse. Opravdu víte o postupu vytrhávání všechno?
Sváteční atmosféra je o víc než jen vánočním stromečku a dárcích. Jak vykouzlit tu pravou vánoční pohodu? Dnešní článek na Dámské Lize přináší osvědčené tipy, které vám pomohou vytvořit nezapomenutelnou atmosféru na Štědrý den. Od kouzelného osvětlení po voňavé lahůdky, zjistěte, co by nemělo chybět ve vašem vánočním repertoáru a jak si užít tento magický čas s rodinou a přáteli.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek