Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Dopřejte si čokoládu každý den, radí lékaři. Jak nám čokoláda prospívá?

Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.
čokoláda
Čokoláda pro zdraví. (zdroj foto: www.123rf.com)

18. 01. 2021

Na tom se ostatně shodují i lékaři, kteří jsou toho názoru, že by si měl každý člověk dopřát denně alespoň kousek této oblíbené a lahodné sladkosti. Jak již bylo zmíněno, musí se jednat o vysokoprocentní hořkou čokoládu, která je synonymem kvalitní cukrovinky. Pakliže si budete čokoládu dopřávat, brzy poznáte na vlastní kůži její zdravotní benefity. Jak nám čokoláda prospívá?

Čokoláda prospívá mozku 

Proč byste si měli dopřát čokoládu každý den? Proto, že prospívá vašemu mozku. Pokud vás například čeká těžká prezentace v zaměstnání nebo těžká zkouška ve škole, čokoláda bude v takovém okamžiku tím nejlepším parťákem a zároveň pomocníkem.  

To ostatně prokázala i nedávná studie notthinghamské univerzity, která zjistila, že se v čokoládě nachází velké množství takzvaných flavonoidů, jež zvyšují proudění krve do klíčových oblastí mozku. Navíc bylo prokázáno, že čokoláda udržuje mozek ve zdravé formě a předchází snížení kapacity mozku v pozdějším věku. 

Účinný lék proti kašli 

Trápí vás kašel, který vám nedá v noci spát? Nemusíte hned sahat po sirupech, které jsou spíše sladké než léčivé. Raději si dejte kousek skvělé čokolády, kterou schováváte v kredenci. Studie prokázaly, že je to účinný lék v boji proti kašli. Čokoláda totiž obsahuje theobromin.  

Theobromin je látka, která umí snížit aktivitu té části mozku, jež je zodpovědná za kašlání. Navíc (v porovnání s běžnými sirupy na kašel nebo jinými léky proti kašli) nemá čokoláda prakticky žádné vedlejší účinky.  

Ochrana našich buněk 

Proč byste měli čokoládu konzumovat? K jejím zdravotním benefitům patří také to, že ochraňuje buňky v našem těle. Čokoláda je jakousi ochranou proti volným radikálům v těle, a to opět díky zmiňovaným flavonoidům. Jelikož čokoláda chrání buňky před volnými a nebezpečnými radikály, lze také konstatovat, že zpomaluje jejich stárnutí. I proto zařadili odborníci kvalitní hořkou čokoládu mezi superpotraviny. 

K TÉMATU  Aby vás na dovolené nezastavila zácpa

Pro lepší krevní oběh 

S výčtem zdravotních benefitů čokolády ještě zdaleka nekončíme. Za zmínku stojí také fakt, že čokoláda zlepšuje krevní oběh. Stačí, když si dopřejete denně byť jen kousek kvalitní tmavé čokolády. Nejen, že dojde k uvolnění těla, ale mimo jiné se také zvýší pružnost cév.  

Čokoláda paradoxně proti diabetu 

Na internetu se dočtete o tom, že cukrovku (jakéhokoli typu) způsobuje nadměrná konzumace sladkostí. Jenže není to tak úplně pravda. Tmavá, vysokoprocentní čokoláda totiž vzniku diabetu paradoxně předchází. Jde o jeden z mnoha životních paradoxů, nad kterým zůstává rozum stát a který lékaři neumí odůvodnit.  

Na tento zdravotní benefit se přišlo při testování, kdy byla lidem podávána tyčinka s obsahem kvalitní čokolády. A právě těmto lidem se snížila pravděpodobnost vzniku diabetu téměř o polovinu, což je fantastické zjištění! 

Pro zdravé srdce 

Dalším zdravotním benefitem skutečně kvalitní hořké čokolády je to, že chrání naše srdce. Dokonce nedávný výzkum odhalil, že konzumací hořké čokolády se snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění až o třetinu! A to je skvělé, vezmeme-li v úvahu, že na kardiovaskulární onemocnění se umírá u nás nejvíce.  

Čokoláda jako ochrana proti nebezpečným slunečním paprskům 

Především během léta se lidé musí chránit před slunečními paprsky. UV záření je velice nebezpečné a může způsobit například rakovinu kůže. Jen málokdo si ale uvědomuje, že sluníčko je rizikem i v jiných ročních obdobích. Pakliže si však budete dopřávat kvalitní čokoládu denně, budete chráněni po celý rok.  

Londýnští vědci totiž dokázali, že čokoláda díky svému vysokému obsahu flavonoidů chrání naši pokožku, která tak zvládne vydržet na sluníčku mnohem delší dobu, než se na ní začnou projevovat příznaky opálení.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Chutný dezert Marlenka nemusíte kupovat. Zvládnete ji doma, bez nutnosti zapínat troubu

Nepříjemné chrápání vám nedá spát. Tipy a rady, jak přestat chrápat

Jak se udržet v kondici, i když jste celý den zavřené v kanceláři. Pěstovat dobré zdraví se dá všude

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nejspíš většina z vás bude mít zprvu představu jakési houby, za kterou bývá kombucha často mylně považována. Ve skutečnosti se jedná o komplex kvasinek a bakterií, který se nechává působit v čaji, aby vznikl požadovaný nápoj. Jeho léčivé účinky vás jistě oslní. A výhodou je, že si ho můžete klidně sami připravit doma. Tak jdete do toho?
Plavání s kojenci je v posledních letech na vzestupu. Kdo nechodí plavat, jako kdyby nebyl. A proč? Protože plavání přináší mnoho výhod nejen pro miminka, ale také pro jejich maminky.
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Všude kolem sebe vidíte v zimním období reklamy, jak máte jednu chvíli úplně ucpaný nos a stačí pár kapek "zázračného" přípravku a už se vám skvěle dýchá. Bez ohledu na všechny kapičky stále platí staré přísloví, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Jak s ní zatočit?
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Přirozené světlo nesmí v interiéru chybět, ale má ho být tak akorát. Někdy se však sluníčko zblázní a nezbývá, než ho vrátit do patřičných mezí. Slouží k tomu stínící technika, která má navíc dekorační funkci. Typickými zástupci interiérového stínění jsou vnitřní rolety a žaluzie. Ale co když se vám okoukaly nebo jen toužíte po designové lahůdce? Pak se vám budou líbit rolety typu den a noc. .
Surfování, velice atraktivní letní aktivita. A to i když jí jen pasivně přihlížíte. Možná se vám tento sport začal líbit už dávno, a zaryl se do paměti. Na první pohled se může jevit jednoduše, svézt se po vlně, nicméně realita je pak o mnoho jiná. Jednou za rok u moře se z vás zkušený surfař nestane. Ale trénovat můžete i v Čechách.
Období dovolených nemusí skončit s prázdninami. Máme pro vás tip na úžasné místo, ze kterého se vám nebude chtít ani odjet. Místo, ve kterém si na své přijdou milovníci osvěžujícího koupání, objevování památek i nadšenci pro horskou turistiku.
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
Navzdory tomu, že dnešní možnosti cestování jsou mnohem větší a rozmanitější než kdykoli jindy, stále více tuzemáků dává přednost pobytu na vlastní chalupě. Proč nad zahraniční exotikou vyhrává letní dovolená v našich krajích na celé čáře?
Recepty na bezlepkové cukroví vyřeší problém s vánočním mlsáním, pokud máte vy nebo někdo z rodiny intoleranci na lepek. Vždyť co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Takhle se omezovat nemusíte a ani nepoznáte, že je cukroví na stole vlastně bezlepková dieta.
Právě je ten pravý čas promyslet si, čím si vaši zahradu zkrášlíte. Přinášíme několik tipů na zahradní nábytek, díky kterému bude vaše zahrada nádherná, zabydlená a útulná.

Výběr článků

Co předvádí vousatý chlapík v talentové soutěži je překvapením pro všechny diváky. Jeho tanec budí nadšené ovace. Na první pohled by do něj nikdo neřekl, že se umí takhle rozpohybovat!
Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
Modelka Simona Krainová je v poslední době známá zejména pro své očistné kúry a detoxy, ájurvéda ji doslova pohltila. Jak taková harmonizace těla pod taktovkou 5000 let staré indické medicíny probíhá?

Nepřehlédněte

Už odmalička nám rodiče vštěpovali, jak důležitá je osobní hygiena. Díky dobré výchově jsme se tak naučili, že si musíme pravidelně čistit zuby, aby se nám nekazily, že se musíme pravidelně mýt, abychom byli čistí, hezky vypadali a nezapáchali. A když se jednoho dne objevila influencerka Aella, která bez ostychu přiznala, že se ročně vykoupe jen 37x, vzbudila s tím velké a opravdu šokující pozdvižení. Čím se obhajuje a je ve skutečnosti opravdu taková čunča, jak se zdá?
Bylinky nemusí být používány jenom k tomu, aby nám zajímavě ochutily jídlo a aby také zajistili jeho příjemnou vůni. Bylinky jsou odnepaměti používány také v lidovém přírodním léčitelství. My se aktuálně podáváme na ty, které jsou nejlepším pomocníkem pro naše plíce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek