Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Cvičení jde s hudbou lépe. To je vědecky dokázáno

Milujete pohyb při hudbě? Dobře děláte! Nedávno bylo vědecky prokázáno, že právě dynamická hudba má na celkový výsledek cvičení velmi pozitivní vliv. Při domácím cvičení, ve fitku i v bazénu je proto skvělé se zaposlouchat do hudby. Co se s vaším organismem bude dít?
cvičení s hudbou
Cvičení s hudbou se stane vaší oblíbenou činností. (zdroj foto: www.pixabay.com)

16. 10. 2020

Pohyb v přírodě s přidanou hodnotou

Máte ranní rituál a rádi provozujete jogging? Nebo se neobejdete bez pravidelné projížďky na kole nebo fitness v parku? Někdy je sice nádherné jen tak vnímat zvuky přírody a nechat se kolébat okolním vzduchem. Jindy se však pusťte do cvičení či pohybu s hudbou.

Kupříkladu když si jdete zasportovat do míst, která jsou rušná, od příjemné aktivity vás to odradí. Místo běhu posloucháte něčí výchovné potíže, problémy lidí nebo hluk okolních projíždějících aut. Co byste řekli tomu vytvořit si svůj vlastní svět uprostřed džungle? No ano, když si pustíte hudbu, naplno se budete soustředit sami na sebe.

Vědci prokázali, že hudba má velký vliv na produkci serotoninu

Lékař z londýnské univerzity Brunel, Costas Karageorghis, se nedávno podělil se světem o výsledek studie jeho vědecké skupiny. Zkoumali vliv muziky na sportovní aktivitu jednotlivců. Přední odborník na sportovní psychologii ve své studii dokázal, že poslech dynamické hudby hraje v naší sportovní aktivitě významnou roli.

Právě hudba je zodpovědná za mnoho – mimo jiné významně podporuje produkci hormonů, které se starají o dobrou náladu. Pozitivně ovlivnit naši psychiku takto dokáže právě serotonin. Ten se do těla vyplavuje díky poslechu hudby a z obyčejného cvičení dělá vyhledávanou aktivitu.

Poslechem hudby se lépe soustředíme a zvyšuje se i náš výkon

Studie dále prokázala, že lidé poslouchající u fyzické aktivity dynamickou hudbu se mnohem více dokážou soustředit na samotnou fyzickou aktivitu a nezabývají se vnějšími okolnostmi nebo svými myšlenkami. Jejich cvičení je tak mnohem efektivnější.

Podobné závěry má i další studie provedená institutem sportu a cvičení v Liverpoolu. Tam zjistili, že sportovci poslouchající hudbu měli dokonce mnohem větší výkon než ti, kteří jezdí potichu.

K TÉMATU  Tinnitus jako zhouba naší moderní a uspěchané doby?

O významu dynamické hudby se přesvědčili během studie, kdy zkoumali několik cyklistů. Někteří z nich měli možnost poslechu své oblíbené upbeat hudby v dostatečné hlasitosti, zatímco jejich kolegové šlapali na kolech v naprosté tichosti.

Kde hudba pomáhá?

Zakladatelé zumby, aqua zumby, jumpingu, aerobiku a dalších cvičení pracujících s hudbou, by výsledky těchto studií jistě potvrdili již před mnoha lety. Kromě toho, že vám dynamická hudba dodává po dobu cvičení dobrou náladu, je skvělým motivátorem. I když už se cítíme unavení, s dobrou písničkou se ještě „hecneme“ a jedeme dál.

Rovněž si všimneme, že když hraje hudba, naše starosti běžných dnů už nemají prostor k tomu, aby zaměstnaly naši mysl. Až si tedy příště půjdete dát do těla, mějte na paměti výsledky vědeckých studií.

Možná i vy zjistíte, že s dynamickou hudbou vám cvičení půjde mnohem lépe, a že se dokážete mnohem více soustředit. Dáte si své oblíbené kousky při domácím kardio cvičení, ve fitku, nebo třeba během joggingu?

Nic se nesmí přehánět. Ani cvičení s hudbou

Role hudby je při cvičení nezastupitelná a dokáže nám pomoci zapomenout na běžné starosti. Stále bychom ale měli mít na paměti prostor, ve kterém se pohybujeme. Když ve vás vlivem vaší nepozornosti někdo žduchne ve fitku, zřejmě se toho tolik nestane.

Při cyklistice nebo pohybu v místech, kde jezdí motorová vozidla, už si ale hudbu ztište na minimum. Přeci jen potřebujete především vnímat zvuky okolí. Muziku si tedy nechte spíše na doma, do tělocvičny nebo do klidného parku.

Už se těšíte, až si pustíte skvělé vypalovačky a dáte si pořádně do těla? Už vidíme úsměv na vaší tváři, který značí jediné – na dnešní cvičení se skutečně těším!

K TÉMATU  Cviky pro dokonalý zadek. Vytvarujte své pozadí do plavek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejčastější chyby po cvičení. Děláte je také? Brání vám dosáhnout vysněných cílů!

Zkoušíme se pravidelně hýbat doma. K čemu pravidelný workout vedl?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Slovenský designér Pavol Dendis představil v rámci Mercedes Benz Prague Fashion Weeku svoji kolekci již po několikáté. V minulosti jsme u něj byli zvyklí na absenci barev. Letos je tomu jinak.
Říká se, že ticho je ten nejkrásnější zvuk. V případě, že potřebujete shodit nadbytečná kila, podpořit zdraví srdce, zlepšit náladu a nakopnout pracovní výkon, vám však nepomůže. To hudba ano!
Chceme-li být i v letošní letní sezóně trendy, bude to chtít i stylové boty. Ty by však neměly být pouze vysoce módní, ale také pohodlné. Na následujících řádcích se dozvíte, podle čeho letní boty vybírat, aby byl váš outfit dokonalost sama. Čtěte a inspirujte se s námi!
Tato 25letá hvězda v podstatě předělala celý svůj styl hudby, módy, děl, ale stále je to stejná Miley Cyrus, kterou jsme znali a milovali od jejích dnů Hannah Montany. Přestože je Miley sama o sobě slavná již více než deset let, existuje spousta faktů, které někteří z vás možná neví.
V posledním roce je u nás velmi populární, proto jste o něm nejspíš už slyšela. Ale co skutečně CBD umí, to možná ještě nevíte. Až ale konopný olej poznáte, věřte, že ho budete chtít také vyzkoušet.
Proud je dražší a skutečné vlny zdražování nás teprve čekají. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, jak si nyní snížit účty. Kromě úspory energie je dobré prověřit i možnost změny dodavatele elektřiny. Dobře zvolená nabídka může přinést výrazné úspory. Jak vybrat dodavatele elektřiny v nelehké době?
Vždycky, když jsem si četla ty příběhy o tom, jak někdo po letech spokojeného manželství přiznal, že je na stejné pohlaví, nechápala jsem to. Říkala jsem si, jak strašně těžké to musí pro toho druhého být. Nikdy jsem nechtěla, abych něco podobného zažila. Vlastně jsem si nic takového ani nepřipouštěla, prostě jsem si říkala, že mně se nic podobného stát prostě nemůže.
Eva Urbaníková představuje nový film podle své knihy. Příliš osobní známost je o životní houpačce. Jednou jsi dole a jednou nahoře. Co se dělo při natáčení a co dalšího autorka veleúspěšné knihy ještě prozradila?
Chcete-li vaší ratolesti pořídit pohodlné a zároveň vysoce módní boty, zkuste se porozhlédnout po dětských teniskách. Na následujících řádcích vám prozradíme, podle jakých kritérií vybírat tenisky pro chlapce, abychom nešláply vedle. Čtěte a nechte se inspirovat s námi!
Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.
Pulty obchodů během zimních měsíců plní exotické ovoce nejrůznějších druhů. Vánoční svátky klepou na dveře a touha po plné štědrovečerní tabuli, ze které je neustále co ujídat, se o to víc násobí. Ta touha bude ostatně silnější než peněženka, která brzy na to zapláče. V případě ovoce se však nezdráhejte, protože řada z rozličných exotických druhů je zdraví velmi prospěšná a co důležitějšího si přát o Vánocích než zdraví.
Pod střechou každé domácnosti se dnes a denně odehrávají různé scénáře. A my můžeme jenom odhadovat, jakým problémům se v jednotlivých domech musí čelit. Pojďme to však vzít z trochu jiného, obecnějšího hlediska a prozraďme si, jaké problémy sužují českou společnost jako takovou.

Výběr článků

Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.
19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
Domácnost jako ze žurnálu, to je snem mnohých. Inspirovat se můžete buďto na sociálních sítích nebo v magazínech, které o bydlení pojednávají. Anebo si prostě a jednoduše můžete pustit nejlepší seriály, které vám prozradí, jak k zařizování nebo správě vašeho domova přistupovat. Všechny přináší Netflix, který je svou nabídkou známý široko daleko.

Nepřehlédněte

Máte v plánu pořízení nové kuchyňské linky? Pak jistě stojíte před důležitým rozhodnutím. Je lepší koupit si kuchyňskou linku matnou, nebo lesklou? Jasná odpověď v podstatě neexistuje, můžete však obojí zkombinovat nebo si projít všechny výhody a nevýhody. Jak se nakonec rozhodnete?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek