Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Rady pro začátečníky: Jak pěstovat zázračnou aloe vera?

Aloe vera je rostlina, která se velmi často označuje za zázrak v květináči. Zdravotní benefity a léčivé účinky této drobné dužinaté a nijak nevýrazné rostliny jsou totiž až dech beroucí. Nemůžeme se divit tomu, že se mezi námi najde tolik lidí, kteří chtějí zázračnou aloe vypěstovat. Bohužel ne každý je zběhlý v pěstování. Jak tedy na to? Jak na pěstování aloe, která nám pomůže při akné i popáleninách?
aloe vera
Aloe můžete pěstovat doma i na zahradě.

12. 04. 2022

Nejdříve však trochu užitečných informací, které bychom jako pěstitelé této rostliny měli vědět a znát. Aloe vera je rostlina, která se už od nepaměti užívá v léčitelství, v kosmetice, ale kupodivu také v kuchyni. Její hlavní předností je to, že obsahuje celou řadu prospěšných vitaminů. Kromě vitaminu C, E a B obsahuje i minerály a živiny jako je hořčík, zinek nebo vápník.  

Ptáte se, kde se tato dužinatá rostlina vůbec vzala? Z dostupných pramenů vyplývá, že její kořeny pravděpodobně sahají až na daleký Arabský poloostrov, odkud se podle všeho rozšířila do každého koutu tohoto velkého světa.  

Jak pěstovat aloe vera

Už ale rovnou k věci. Je velká škoda, že od aloe upouští řada začínajících pěstitelů v domnění, že je to náročná rostlina. Opak je totiž v tomto případě pravdou. Jedná se o nenáročnou rostlinu, které se daří prakticky v jakékoli domácnosti. To klíčové pro úspěšné pěstování je dostatek světla.  

aloe vera
Ochuťte si vodu listy aloe.

Aloe vera můžeme vypěstovat buď ze sazeniček nebo ze semen. Doporučujeme sáhnout po sazeničkách, pěstování bude rychlejší a úspěch pravděpodobnější. Sazeničky je možné zakoupit v řadě zahradnictví, také v hobby marketech nebo si zajděte k mamince – třeba aloe pěstuje a jednu rostlinku vám věnuje.  

Kromě zmiňovaného světla rostlina potřebuje výživnou půdu. Nejlépe se jí daří v takové půdě, kdy se promíchá písek a rašelina. Toto složení půdy dodržujte alespoň ve chvíli, kdy je rostlina drobná. Větší rostliny už si poradí i se substrátem pro pokojové rostliny. 

Co se týče zálivky, její hojnost, respektive množství, se odvíjí od ročního období, které zrovna venku panuje. V létě se aloe vera zalévá poměrně často (vždy ve chvíli, kdy půda vyschne), ovšem v zimě jí stačí jenom troška vody. Pozor si dejte zejména na přelití rostliny, což by způsobilo její uhnití. Naopak pokud se začnou listy kroutit a budou poměrně tenké, rostlině dopřejte o trochu víc vláhy.  

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na víkend 8. - 9. 12. 2018. Bude sobota důležitý den, který vám připraví budoucnost?

Na co si dát pozor při pěstování aloe 

Už několikrát jsme zmínili, že aloe vera potřebuje ke svému spokojenému životu světlo. To však neznamená, že ji budete umísťovat na přímé sluneční paprsky. Ty by jí mohly naopak ublížit, a to zejména po rosení, kdy by listy slunce spálilo. Ostatně to, jestli rostlině slunce vyhovuje, si řekne sama. Když se listy začnou barvit do hněda, vyžaduje méně slunné stanoviště.  

Další věc, na kterou si dát pozor, je teplota, v níž rostlinu necháváte během zimy. Aloe vera je totiž teplomilná rostlina, která však dokáže zvládnout i teploty pod bodem mrazu. Nenechávejte ji však na místě, kde teplota spadne níž než na  mínus čtyři stupně Celsia.

Aloe vera pro zdraví 

Závěrem stojí za připomínku důvody, proč aloe vera vlastně pěstovat. Aloe vera je rostlina, kterou označujeme za zázrak v květináči. Obsahuje celou spoustu vitaminů a minerálních látek, které dokážou pomoct v mnoha situacích.

Je to spása při popáleninách, taktéž ulevuje od problematického akné, které doslova až hyzdí naši pleť. V její moci je taktéž hojit záněty či ulevit trávení a pomoct při žaludečních potížích. Jen málokdo ví, že aloe vera upevňuje imunitní systém nebo slouží jako prevence proti mnohým nádorovým onemocněním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, že je aloe vera léčivá rostlina? Co dokáže v kombinaci s Alpou?

Když pestrá strava nestačí. Vitamíny v tabletách – zbytečnost, nebo nutnost?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Růže jsou překrásné a mohou mít mnoho podob, navíc patří k odolným a také k nejstarším rostlinám, které se pěstují. Můžete si je vysadit do záhonků, ale i do květináčů. Vždy vám budou dělat radost nejen tím, jak vypadají, ale i tím, jak voní. Jak se o ně ale správně starat? Co potřebujete k tomu, aby růže kvetly dlouho?
Není nad pořádnou šťavnatou krkovičku. Nejlepší je samozřejmě naložená v černém pivu a ugrilovaná, ale pokud zrovna grilování počasí nepřeje, můžete vyzkoušet třeba náš recept. Na česneku pečená krkovička v pikantní omáčce je rychlé a chutné jídlo, které zpestří i váš víkendový rodinný oběd. Pokud k ní připravíte hranolky a naservírujete dobré české pivo či moravské víno, budete se cítit jako v restauraci.
Nástěnné hodiny by neměly chybět v každém obýváku. Sice sledujete čas na mobilu nebo ho ukazuje televize, originální hodiny jsou ale hlavně dekorací, která dokresluje atmosféru domova. A co takhle zvolit ukazatel času opravdu velkých rozměrů? Prohlédněte si galerii.
Myslíte si, že podle prvotního pohledu na tvář člověka můžete usuzovat na jeho charakter? Podle fyziognomie tomu tak opravdu je. Roli hraje vzhled očí, nosu, úst, čela, ale i jejich vzájemné rozložení v obličeji. Pojďme si říct aspoň některé indicie, které vám mohou poskytnout důležité informace o druhém člověku. Je ale samozřejmě jen na vás, jak velkou váhu tomu budete přikládat...
Jak poznat u dětí, že se objevily neštovice? Jak se správně o pupínky na dětské pokožce postarat a co dělat, aby pupínky co nejrychleji zmizely, nejlépe bez pozdějších jizviček?
Peníze nerostou na stromech, ale i kdyby rostly, bylo by hloupé odmítat příležitosti k výhodnému nákupu. Pokud rádi utrácíte v e-shopech, následující tipy uleví vašemu rozpočtu. Prozradíme vám, jak v e-shopech šetřit a nemuset přitom slevit z kvality zboží. Internet je neuvěřitelně spletité bludiště a najít tu nejlepší nabídku je mnohdy velmi náročné. Někdy člověk stráví celé hodiny prolézáním virtuálních regálů, než se objeví ta správná. Zdaleka nejhorší jsou však tzv. impulzivní nákupy, právě mohou peněženku řádně provětrat. Naštěstí se můžete řídit poměrně jednoduchými pravidly, díky kterým se vlk nažere a koza zůstane celá – nakoupíte ke své spokojenosti, ale nebude lamentovat nad extrémní útratou. Jdeme na to!
Velkoplošné topení se sice rozmáhá, ale radiátory jsou klasika, kterou známe všichni. Dnes ale mohou vypadat i velice netradičně a ladit s interiérem. Říká se jim sálavé panely, mohou být součástí topného systému nebo fungovat samostatně na elektřinu a můžete je nechat hrdě viditelné v prostoru. Inspirujte se v galerii.
Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem vajec. Už jste někdy slyšely o tom, že svými schopnostmi strčí do kapsy mnohé kosmetické produkty? Návod, jak s nimi naložit, máte přímo tady!
Do roka a do dne, Lomikare, Lomikare... Ne ne, nejde o žádné zlo, natožpak historického charakteru. Jen ten časový úsek sedí pro přátelské a oboustranné ukončení spolupráce.
V každém dlouhodobém vztahu nastanou chvíle, kdy se zdá, že rutina převládá a původní jiskra pomalu vyhasíná. Jak však můžeme toto běžné vykolejení transformovat zpět v plamenný vztah plný lásky, porozumění a vzájemného růstu? Klíčem může být správné myšlení a otevřenost ke změnám. V následujícím textu prozkoumáme, jak mohou různé aspekty našeho přístupu k vztahům a k lásce přispět k jejich obnovení a prohloubení.
Bradavky patří mezi nejcitlivější části ženského těla. Většinou jsou bodem, který při správné stimulaci dokáže u ženy vyvolat vzrušení, ovšem někdy mohou dost bolet. Co může být příčinou bolesti bradavek?
Pokud jste vášnivá zahradnice nebo máte vymezené místo na pěstování plodin na vašem balkoně, pak jistě mezi vaší úrodou nechybí ani rajská jablíčka. Rajčata jsou nejen chutnou pochoutkou k odpolední svačině, ale také skvělou ingrediencí na vaření, například k italským receptům. Seznamte se s těmi nejlepšími kroky pro perfektní úrodu rajčat.

Výběr článků

Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.

Nepřehlédněte

Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
V éře digitálních rande a sociálních sítí se naše cesty k lásce neustále vyvíjejí. Zjistěte, jak moderní technologie přetvářejí způsoby, jakými navazujeme a udržujeme vztahy, a co to znamená pro budoucnost romantiky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek