Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Proč je v životě důležité správné dýchání? Potěšíte tím nejen své zdraví

Vlastnímu dýchání obvykle nevěnujeme pozornost. Pravdou však je, že bez něj by naše tělo fungovalo jen několik minut, a že jeho kvalita v mnoha ohledech ovlivňuje naše zdraví i celkové rozpoložení.
Správné dýchání
Správné dýchání prospívá nejen zdraví, ale také zlepšuje psyhickou pohodu. (zdroj: pixabay.com)

28. 09. 2020

Jak správně dýchat?

Pokud jste se někdy věnovali józe nebo třeba pilates, jistě byla značná část hodin věnována právě rytmu a způsobu vašeho dýchání. Správný nádech i výdech mají být prováděny nosem, jsou zcela neslyšné. Při nádechu pocítíte zvednutí žeber, ale i vyklenutí břicha. Toto je důležité – vzduch nevpouštějte pouze do hrudníku, ale směřujte ho i níž do břicha.

Výdech by měl být delší než nádech. Můžete to odhadnout, ještě účinnější je si v duchu počítat. Zkuste ho postupně prodlužovat, až se dostanete na dvojnásobek délky nádechu.  

Proč je správné dýchání tak důležité?

Nádech zajišťuje našemu tělu přísun kyslíku, který je následně rozváděn do celého těla – ke všem orgánům, svalům, prostě všude. Jaký orgán je na nedostatek kyslíku velmi citlivý? Náš mozek! Není tak divu, že dostatečným zásobením kyslíkem podpoříme jeho správné fungování.

Při správném dýchání máte víc energie, dokážete se lépe soustředit, naplno se můžete věnovat úkolům, které je třeba splnit. Dýchání napravuje vadné držení těla, může zlepšit průběh chronických onemocnění. Mírní dopady stresu na zdraví. Sami můžete vyzkoušet, jaký vliv bude mít na vaše rozpoložení.  Ve vypjatých chvílích zaměřte pozornost pouze na svůj dech. Postupně byste měli pocítit zklidnění rozbouřených emocí.

Správné dýchání ale také masíruje orgány uložené v trupu. Zajišťuje pohyblivost žeber, protažení mezižeberních svalů. Stimuluje činnost lymfatického systému i trávení. S jeho pomocí máte větší šanci ubránit se různým bolestem. Některé z žen si jistě vybaví nutnost vhodného dýchání při porodu.

Zrychlený a mělký dech nám naopak uškodí. Náš systém je tak vybuzen k poplachu a očekává, že zareagujeme na vypjatou situaci buď útěkem, nebo útokem. Následně dojde k vyplavení stresových hormonů, a pokud bude stav pokračovat, můžeme pociťovat paniku.

K TÉMATU  Drobné úrazy k létu patří. Dva tipy, díky nimž se zahojí rychleji

Jak správné dýchání trénovat?

Jak správný dech vypadá už tedy víte. Nejde ani o to, abyste se snažili takto dýchat stále, ale abyste si každý den našli aspoň chvilku, kdy se budete na svůj dech soustředit. Můžete si k tomu lehnout nebo se uvelebit v tureckém sedu. Záleží, co vám vyhovuje.

Pokud chcete dýchat správně vsedě, nejprve se narovnejte. Ohnutá záda a stísněné břicho vám neumožní správné dýchání, byť byste sebevíc chtěli.

Pokud jste v oblasti správného dýchání nováčkem, začněte s rukama položenýma na těle. Dejte je mezi hrudník a břicho, prsty by měly směřovat k pupíku, jejich směr kopíruje poslední žebra. Při nádechu by se vám měly prsty obou rukou od sebe oddalovat, při výdechu se zase postupně přibližovat.

Někdy stále pátráme, co by našemu zdraví mohlo prospět, kupujeme drahé přípravky, zkoušíme různé diety. Ověřit si ale na sobě účinky správného dýchání je pohodlné a bez jakýchkoliv investic. Jediné, co k tomu potřebujete, je najít si chvilku času a soustředit se jen na sebe. Tak jen vzhůru do toho!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Správné dýchání vám umožní zažít naprosto fantastický sex

Deset minut jógy denně vám změní život

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.
Intimní zápach není rozhodně téma, které by se probíralo buď s kamarádkami, nebo s partnerem. V mnoha případech je tak žena nucena si hledat pomoc sama.
Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.
Lidé zranění při pádu na zamrzlém či zasněženém chodníku musí o odškodnění bojovat dlouho, v 67 procentech déle než rok. Až ve třech čtvrtinách případů totiž obce a technické služby odmítají za zranění přijmout odpovědnost. Konečné odškodnění se přitom může vyšplhat na statisíce, průměr je 287 tisíc korun. Podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích zodpovídá za náhradu škody, která vznikla při neprůchodnosti chodníku, město či obec. Jak se zachovat, když se vám to stane?
V oblasti zahradničení je pořád co objevovat, a to i tehdy, pokud máte vše už v malíku. Jestli ale tu a tam prahnete po něčem, co jste doposud nevyzkoušeli, a lákají vás nejrůznější novinky, pak vás právě tenhle článek doslova nadchne. Ten totiž věnujeme speciální popínavce, která bohatě produkuje chutnou zeleninu a nese trošku záhadné jméno ačokča. 
Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  
Televize Óčko přináší do českého televizního éteru odvážný formát, který rozvířil vody ve Velké Británii i dalších zemích. Naked Attraction, seznamovací reality show, která odhaluje více než jen osobnost svých účastníků, nyní otevírá dveře castingů pro svou tuzemskou verzi. V této jedinečné soutěži se účastníci představují v nejupřímnější formě – zcela bez oblečení, což umožňuje odlišný pohled na výběr potenciálního partnera. Odvaha stát se součástí Naked Attraction může účastníkům přinést nejen nové zážitky, ale možná i lásku jejich života.
Že je to nemožné? Není, vážně ne. Běhat můžete i ráda bez toho, aniž byste cítila sebemenší odpor k teniskám, běžeckému úboru nebo k rannímu vstávání a potu. Nic z toho totiž běh obsahovat nemusí. Jen možná máte o běhání zkreslené představy.
Vzhled dnes hraje hlavní roli. Na základě celkové vizáže si vytváříme první dojmy a názory na druhého člověka. Hodnotíme v čem přišel, jestli má mastné vlasy nebo jak na tom jsou jeho nehty. Ano, i nehty o člověku mnoho prozradí. Zejména to, jestli dbá na detaily či nikoliv.
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Zámecké zahrady a parky jsou vynikajícím nápadem na výlet s rodinou nebo romantickou procházku ve dvou. V Čechách máme nemalé množství zámků, které se mohou pyšnit krásně udržovanými parky. Rozkvetlé zahrady jsou tak po prohlídce zámku dalším místem, kam zamíříte. Někde si budete připadat jako v pohádce. Stačí si vybrat, kam vyrazit.
Součástí našeho vzhledu je samozřejmě i chrup. Když se na někoho usmějeme, někoho tím ohromíme, jiného zastrašíme. Abychom se těšili jen z té první reakce, měli bychom se o své zuby řádně starat, ať předejdeme nejen žloutnutí, ale také vypadaným zubům nebo kazům, které jen ničí náš zářivý úsměv.

Výběr článků

Blíží se den lásky, a s ním přichází otázka – jak letos udělat Valentýna nezapomenutelným? Připravte se na článek plný kreativních nápadů a romantických tipů, které vám pomohou zlomit stereotypy a přinést do vašeho vztahu novou jiskru. Od originálních malých gest až po velká překvapení – vstupte do světa lásky a vášně s jedinečnými nápady na Valentýnské překvapení pro vašeho milovaného. Zaručeno nezapomenutelné chvíle plné radosti a lásky!

Nepřehlédněte

Zhubnout kilogramy, které si možná nesete s sebou od Vánoc nebo z prožité dovolené, jež se nesla ve znamení ochutnávání tamních pokrmů - to je cíl mnoha žen. Odborníci na hubnutí se však shodují na tom, že klíčem k úspěchu je z většiny správné stravování. Do svého jídelníčku proto zařaďte spoustu zeleniny. Mnohé druhy vaši snahu velkou měrou podpoří.
Nejen díky šíření koronaviru je téma podpory imunity v posledních dnech často diskutovaným tématem. Podporovat imunitu je nutné během celého roku, ale zejména v období s vyšším výskytem respiračních a jiných onemocnění. Imunita velmi úzce souvisí se zdravým životním stylem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek