Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Domácí vonná svíčka: Jak vyrobit bytový doplněk?

Není svíčka jako svíčka. Velmi záleží na tom, z čeho je vyrobená. Věděli jste, že většina těch běžně prodávaných škodí zdraví? I z tohoto důvodu si v posledních pár letech lidé zvykli vyrábět si svíčky sami. Vyjdou je mnohem levněji a přesně vědí, z čeho se skládají. Můžete to zkusit i vy.
vonná svíčka
Jak na domácí vonnou svíčku? (zdroj foto: www.123rf.com)

20. 11. 2020

Zapomeňte na parafín i gel

Potrpíte si na romantické večery při svíčkách? Zapalujete si je každý den? Vonná svíčka pro vás zkrátka není jen synonymem dlouhých zimních večerů, ale celoročním doplňkem útulné domácnosti? Pak zbystřete a začněte tvořit.

Masově vyráběné čajové svíčky za pár korun mohou být velmi nebezpečné. Možná to víte, a proto si raději kupujete ty barevné a krásně voňavé, které už ale tak levné nejsou. V tom případě stále nevíte všechno. Nezáleží na ceně ani barvě vosku, záleží na jejím složení.

Většina svíček se totiž vyrábí z parafínu a ten vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nafty a motorového oleje. Jakmile je zapálíte, začnou se tvořit černé saze, ale také se do vzduchu uvolní karcinogenní látky a ty pak v uzavřené místnosti vdechujeme. A aby toho nebylo málo, často se knot napouští toxickým olovem, neboť zpomaluje hoření.  

Ani gelové svíčky na tom nejsou o nic lépe. I ty se vyrábí z určitého druhu ropného oleje.  Jsou však oblíbené, protože doma si je můžeme zhotovit raz dva, na naše zdraví ale mají stejně negativní dopad jako svíčky parafínové.

Veganské nebo voskové?

Alternativami se v několika posledních letech staly svíčky z pravého včelího vosku, které jsou vhodné zejména pro astmatiky a alergiky, ale zase nejsou veganské, svíčky z rostlinných olejů, sójového anebo řepkového vosku. A takové si můžete snadno vyrobit sami doma.

Vonná svíčka: Co budete k výrobě potřebovat?

  • Sójový vosk (nejlépe v bio kvalitě) nebo jiný přírodní vosk (včelí nebo mandlový)
  • Knot (například dřevěný nebo klasický namočený ve vosku)
  • Plíšek na knot a kleštičky
  • Tavnou pistoli
  • Kolíček
  • Dva až tři vonné esenciální oleje dle vašeho výběru
  • Nádobu na rozpuštění vosku ve vodní lázni
  • Špejli na míchání vosku
  • Skleněnou nebo keramickou nádobu na svíčku
K TÉMATU  Od doby, co si na vlasy dává tento domácí zábal, je krásnější než kdy dříve

Hlavní ingrediencí je esenciální olej

Ze všeho nejdříve si připravte nádobu na svíčku a knot ustřihněte tak, aby byl zhruba o dva centimetry delší, než je nádoba. Na jeden konec upevněte kleštěmi plíšek a ten následně tavnou pistolí přilepte ke dnu nádoby na svíčku. Na skleničku položte kolíček a přichyťte do něj horní konec knotu. Knot by měl být natažený.

Jako druhý krok si připravte vodní lázeň. Dejte tedy vařit do hrnce vodu a do ní pak ponořte žáruvzdornou nádobu. Rozpusťte přibližně 320 g voskových bobulek, ty vystačí tak akorát na 200 ml svíčku. Vosk nezahřívejte až do bodu varu, stačí, aby voda měla okolo čtyřiceti či padesáti stupňů. Teď ovšem přichází na řadu čistá alchymie. Tu ovšem zvládne úplně každý.

Aby vonná svíčka krásně voněla, je zapotřebí do ní dát éterické oleje. Ty by měly tvořit zhruba deset procent obsahu svíčky. Také je zapotřebí dát pozor na to, zda používáte silnější vůně, anebo slabší. V prvním případě dáváme méně kapek než v tom druhém.

V praxi tedy platí, že na 190 ml až 200 ml svíčku budete potřebovat zhruba tři čajové lžičky vonné esence. Tu ale nenalévejte do příliš horkého vosku, aby se hned nevypařila. Byla by to škoda. Počkejte, až vosk mírně zchladne a až poté esenci do vosku přimíchejte. Vosk s esencí promíchejte špejlí a pak ho přelijte do připravené sklenice.

Vosk by měl ztuhnout rovnoměrně a bez prasklin jen při pokojové teplotě. Pokud chcete, aby svíčka vypadala ještě krásněji, můžete ji ze shora posypat namletou skořicí, okvětními plátky růže, zkrátka kořením a bylinkami, které máte doma po ruce.

Nikdy nesfoukávat!

Svíčka by neměla v místnosti hořet déle než čtyři hodiny a knot byste měli zhasínat buď pomocí nasliněných prstů nebo ponořením knotu do vosku. Nikdy svíčku nesfoukávejte, neboť kouř z ní je vždycky škodlivý. A když už přeci jen svíčku sfouknete, místnost aspoň pořádně vyvětrejte. Knot také před každým zapálením zkraťte o půl milimetru. Tak vám bude svíčka hořet rovnoměrně.

K TÉMATU  Kořenová zelenina, kterou zvládne vypěstovat i naprostý začátečník

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak opticky zvětšit byt? Pomůžou chytré vychytávky!

Tohle skvělé hnojivo vám přinese nečekanou úrodu okurek!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Věděla jste, že obleková pánská vesta může být jedním z nejuniverzálnějších kousků v šatníku každé ženy? Je to tak, můžete ji nosit jak na volno, tak tzv. slim fit. Pojďme se podívat tomuto trendu na zub.
Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
Viber uvádí novou funkci nazvanou Polls (ankety), která uživatelům umožní snadno si ve skupinových chatech a komunitách zorganizovat hlasování na jakékoliv téma. Nová funkce rozšíří možnosti komunikace mezi uživateli, protože jim dává možnost vyjádřit svůj názor na jakékoliv téma snadno a rychle. Umožňuje také každému, kdo se zúčastní dané konverzace, sledovat, jaké názory mají ostatní na určité téma, a to přehledně, aniž by se museli probírat tisíci odpovědí a názorů.
Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Bez rostlin by na Zemi nemohl být život. A přestože má člověk sklon své přirozené prostředí nevybíravým způsobem poškozovat, rostliny stále ještě vnímáme jako uklidňující prvek. Proto se jimi obklopují i ti největší cynici. Existují však různé druhy rostlin a květin. Některé nám prospívají více, jiné méně, a některé nám mohou být dokonce jedovaté. Nejen svými plody, ale i vůní, kterou zejména na jaře vypouštějí. Pojďme se však nyní podívat na pokojové rostliny, které stojí za ti mít doma.
Letos se konal již osmadvacátý ročník hudebních Cen Anděl. Uděluje se celkem čtrnáct ocenění ve čtrnácti kategoriích. Hned tři interpreti získali každý po dvou soškách, takže letošní ročník nemá jasného vítěze.
Ekonomům je nyní zřejmě jasné, o čem je řeč, nebo tedy alespoň ve světě obchodování, ostatní možná jen pokrčí rameny. Optikou Paretova principu se však můžete zadívat nejen na svět ekonomie, ale na veškerou vaší činnost – hubnutí nevyjímaje. O čem je to tedy vlastně řeč?
Když mi kamarád Milan, co vlastní autoškolu, dával vědět, že se sejdeme na kafe, byla jsem nadšená. Přeci jen se konečně začínají uvolňovat pomalu koronavirová opatření, a proto jsme se sešli na zahrádce jedné příjemné kavárny. To ještě netušil, že nadhodím téma motorka!
Nástěnné hodiny by neměly chybět v každém obýváku. Sice sledujete čas na mobilu nebo ho ukazuje televize, originální hodiny jsou ale hlavně dekorací, která dokresluje atmosféru domova. A co takhle zvolit ukazatel času opravdu velkých rozměrů? Prohlédněte si galerii.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Zajíždíte prsty do vlasů a cítíte, jak jsou suché? Štve vás to? V létě byste jim měla věnovat mnohem vyšší pozornost, než kdy jindy. Časté koupání, mytí, slunce, mořská sůl ani chlorovaná voda jim totiž moc nesvědčí. Mnohem rychleji se vysušují a lámou. Jak se o ně starat?

Výběr článků

Výběr antikoncepčních prostředků je poměrně velký. Dlouhý seznam začíná kondomy, pokračuje antikoncepčními pilulkami a končí třeba právě nitroděložními tělísky. V tomto článku se na ně zaměříme. Dozvíte se, jak se tělíska dělí, jak fungují, pro koho jsou vhodná a také kdy je ideální jejich zavedení. Provedeme vás veškerou problematikou nitroděložních tělísek a pokud váháte, pomůžeme vám se rozhodnout, zda do toho jít, či nikoliv.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.

Nepřehlédněte

Zvažujete, co si dát za kuchyňskou linku? Budete následovat trendy nebo dáte raději na vlastní vkus? Máme pro vás inspiraci, která vám pomůže s výběrem.
Máte špatný den v práci? Nedaří se vám nebo si vás někdo pěkně podal? Nejste jediní, protože tuhle zkušenost má každý. Když se daří, tak se daří. Podívejte se, jak to může vypadat, když něco skutečně nevyjde.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek