Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Nepříjemné chrápání vám nedá spát. Tipy a rady, jak přestat chrápat

Neustálé převalování, polštáře na uších, probděné noci, špunty v uších. Přijde vám to povědomé? Pak právě váš partner nebo partnerka chrápe. Nemusíte se obávat toho, že byste v tom byli sami. Najde se mezi námi vícero lidí, kteří se ptají na jednu otázku, a sice jak se zbavit chrápání, které nám nedá v noci spát?
chrápání
Anatomické znázornění: Proč dochází během spánku ke chrápání? (zdroj foto: 123rf.com)

15. 06. 2020

Chrápání je velmi nepříjemná záležitost. Ze sedmdesáti procent je to však dědičný zdravotní problém, za který se nemůže. Chrápání je způsobeno přirážkou, jež se nachází v dýchacích cestách a na kterou vzduch v dýchacích cestách naráží. Ona se tím pádem zachvívá a vydává tak dobře známý zvuk. Jak již bylo zmíněno, ze sedmdesáti procent se chrápání nelze zbavit babskými radami, jelikož se jedná o dědičné záležitosti, ze zbylých třiceti procent však chrápání můžete předcházet. Ale jak? 

Hydratujete organismus? 

Je chrápání i vaším problémem? Nebo je chrápání to, co vám vadí u partnera nebo partnerky? Pak se nabízí otázka, hydratujete dostatečně svůj organismus, respektive dodržuje osoba vám blízká pitný režim? Právě dostatečný pitný režim je pro člověka důležitý a díky dodržování pitného režimu můžete předejít mnohým zdravotním komplikacím, k nimž se ostatně řadí i chrápání.  

chrápání
Proč člověk chrápe během spánku? (zdroj foto: 123rf.com)

To prokázala nedávná studie, která tvrdí, že díky dostatečné hydrataci organismu nedojde k zalepení úst ani nosu sekrety, jež chrápání způsobují. 

Máte doma uklizeno? 

Věděli jste, že chrápání je také reakcí na alergeny v domácnosti? Možná nejste alergikem ani astmatikem, přesto mohou dýchací cesty špatně reagovat na prach, pyl nebo například na zvířecí chlupy v domácnosti. Proto se pusťte do pořádného úklidu, kdy prošmejdíte s hadříkem každý kout vašeho domova. Nezapomeňte vytřepat polštáře, vyprášit matraci, peřiny a samozřejmě pročistit stropní ventilátor. Tam je prachu až, až! 

chrápání
Chrápete? Vyzkoušejte naše rady na zamezení a zmírnění chrápání. (zdroj foto: 123rf.com)

Při úklidu se snažte vyhnat pro jistotu i ostatní alergeny, jako jsou například roztoči. A nezapomeňte pořádně vyvětrat! 

Žádná sklenička ani cigareta před spaním 

Máte ve zvyku dopřát si před spaním cigaretu nebo skleničku dobrého vína? Doporučujeme tento zvyk na nějakou dobu vypustit z vašeho denního harmonogramu. Bylo totiž prokázané, že alkohol před spaním stejně jako cigareta zablokují dýchací cesty, což vede k celonočnímu chrápání. V ideálním případě se vyhněte pivu, vínu nebo cigaretě čtyři hodiny před spaním, tím se zvýší pravděpodobnost klidné, ničím nerušené noci.  

K TÉMATU  Jaro ve znamení alergií. Co zabírá na sennou rýmu a další projevy alergie?
apnoe
Jak vlastně dochází ke chrápání a spánkové apnoe? (zdroj foto: 123rf.com)

Horká sprcha před spaním je řešení 

Dopřejte si před spaním horkou sprchu. Ta vám zaručí nejen rychlé a bezproblémové usnutí, ale také chrápáním nerušenou noc. Díky horké sprše (nebo horké vaně) dojde k zvlhčení dýchacích cest, čímž se velmi výrazně sníží riziko toho, že byste chrápali. 

Samozřejmě řešením jsou také zvlhčovače vzduchu, ale horká sprcha člověku před spaním jenom prospěje.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Desatero pro klidný spánek. Jak si pomoci, když vám nespavost nedá spát

Pohodlné a krásné postele pro váš spokojený spánek! GALERIE s inspiracemi

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Blíží se významný den vaší ženy, případně jsou za rohem Vánoce a vy ještě nemáte žádný dárek? Nepanikařte, stále vše můžete zachránit. Zapomeňte ale na kreativitu, raději vsaďte na jistotu.
Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?
Máte pocit, že vaše aviváž není tak zázračná jako v televizní reklamě? I když nerozjasní barvy vašeho prádla tak, jak by podle televize měla, nelamte nad ní hůl. Své využití najde i v mnoha dalších oblastech, na které její výrobce tak úplně nemyslel. Kde všude vám aviváž přijde vhod? To se dozvíte v našem dnešním článku.
Parta nadšenců vytvořila z celého domu jedno obří domino ze všeho, co běžně používáte. Řetězová reakce, kterou spustí kutálející se citron, se postupně prožene všemi místnostmi. Postavit tuhle legraci bylo hodně náročné a má překvapivý závěr.
Turecké koberce dříve sloužily nomádům jako ochrana před nepřízní počasí. V posledních letech se ale staly velmi moderní a také luxusní záležitostí. Vydejte se s námi do jedné z výrobny tureckých koberců a podívejte se, jak se tento investiční skvost vyrábí.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení
Naše životy se mění každý den. Existují ale milníky, kterých se obáváme všichni. Oslavit 30. narozeniny je pro většinu žen velmi těžkým dnem, kterého se bojí už pár let předtím. Co se ale s tímto životním mezníkem změní? Ženy a muži to mají určitě jinak, dnes se podíváme na něžné pohlaví a změny v jejich životech a životních stylech. Najdete se v některé z nich?
Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.
Nezapomínejte, že víkend je hlavně o odpočinku! Co vám přinesou volné dny napoví horoskop, který připravila astroložka Naďa Šmídová.
Věděla jste, že obleková pánská vesta může být jedním z nejuniverzálnějších kousků v šatníku každé ženy? Je to tak, můžete ji nosit jak na volno, tak tzv. slim fit. Pojďme se podívat tomuto trendu na zub.
Že kondicionér svede divy jenom na hlavě? Co vás nemá! Rychlostí blesku „opraví“ ucpaný odpad, naleští kožené boty a pohodlně nahradí pěnu na holení. Ovšem pozor, dokáže vrátit do původní velikosti i sražené oblečení!

Výběr článků

Minulý týden jsme si zasoutěžili o dvoje krásná sluchátka. Dnes už známe vítězky naší soutěže. Kdo měl štěstí a krásná sluchátka Trust Norma do nás dostane?
Jedna z největších tuzemských událostí, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, pořádaná od roku 1946, byla tento rok opět tradičně počátkem července. A jako každý rok se stala ostře sledovanou, ať v pozitivním slova smyslu, tak i v tom negativním.
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.

Nepřehlédněte

Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek