Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Endometrióza, jeden z důvodů ženské neplodnosti. Jak se projevuje?

Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
endometrióza
Co je to endometrióza? (foto: 123RF)

28. 06. 2021

28. 06. 2021

Neléčená endometrióza bývá příčinou problémů s otěhotněním, a proto by měla být diagnostikována včas, aby se předešlo možným komplikacím. Jak se endometrióza projevuje a jak souvisí s otěhotněním? Otázky, na které vám přinášíme odpověď.

Co je to endometrióza?

Endometrióza je jedno z poměrně častých gynekologických onemocnění. Endometrióza je diagnostikována, když děložní sliznice, odborně označována endometrium, začne prorůstat do vaječníků, pánevní oblasti, ale i střev.

Sliznice si ale zachovává své původní vlastnosti, a proto krvácí s každou menstruací. Vzhledem k tomu, že se tato sliznice nemá, jak dostat ven, na rozdíl od té děložní, dochází k jejímu hromadění, což může na vaječnících vyvolat vznik cyst (endometriomy) a zjizvení a srůsty orgánů.

Endometrióza a projevy nemoci

Mezi typický projev endometriózy patří bolest v oblasti pánve, nejčastěji během menstruace. Bolestivost bývá často připisována menstruačním bolestem. I proto bývá odhalena příliš pozdě. Ženy, které trápí endometrióza, ale popisují menstruační bolesti jako mnohem silnější než obvykle.

Jaké jsou projevy?

  • Bolestivá menstruace. Krátce před samotným menstruačním krvácením se mohou objevit křeče a bolesti v podbřišku a pánvi a mohou trvat po dobu několika dní.
  • Bolestivý pohlavní styk. Pohlavní styk je pro pacientky často bolestivý, což je právě jeden z důsledků endometriózy.
  • Bolestivé močení a bolest při stolici jsou popisovány především během menstruace.
  • U některých žen se může objevit také silnější menstruační krvácení než obvykle a objevuje se také krvácení mezi jednotlivými menstruačními cykly.
  • Endometrióza je často odhalena až tehdy, když je u žen hledána příčina neplodnosti. Neplodnost je často důsledkem neléčené endometriózy.
  • U pacientek s endometriózou se objevuje také únava, průjmy, zácpy, nadýmání, nevolnost, a to nejčastěji v období menstruací.
  • Průběh onemocnění, zejména bolestivost, je individuální, a proto se bolest u žen objevuje v jiné intenzitě. Zatímco pro některé ženy je bolest prvotním signálem, že s jejich tělem není vše v pořádku, jiné trpí endometriózou takřka bez bolesti.
K TÉMATU  Zánět močových cest jako bolestivý problém. Jak nemoc léčit?

Endometrióza. Kdo je nejvíce ohrožený?

Některé skupiny žen jsou ke vzniku a rozvoji endometriózy náchylnější. Jde především o ženy, u kterých se v rodině již endometrióza vyskytla, nikdy nerodily, mají onemocnění bránící normálnímu odtoku menstruační krve, v minulosti trpěly na gynekologické či pánevní záněty a mají abnormální dělohu.

Nejčastěji se endometrióza objeví několik let po nástupu menstruace a problémy ustupují během těhotenství a mizí po nástupu klimaktéria.

Neplodnost jako důsledek endometriózy

Proč neplodností trpí ženy s endometriózou? Důvodem jsou endometriální srůsty, které vajíčku komplikují cestu z vaječníku. Stejně tak ale komplikují cestu spermii setkat se s vajíčkem ve vejcovodu. I přesto se ale ženám s diagnostikovanou endometriózou podaří otěhotnět a miminko donosit.

Je-li diagnostikována endometrióza u ženy, která ještě nerodila, většinou lékaři doporučují otěhotnění příliš dlouho neodkládat. Se zvyšujícím se věkem se zhoršuje nejen plodnost, ale především endometrióza.

Diagnostika endometriózy

Endometriózu diagnostikuje gynekolog na základě mnoha vyšetření. Běžná gynekologická prohlídka odhalí cysty či jizvy a ultrazvukové vyšetření velmi dobře prokáže cysty (endometriomy). Ultrazvukové vyšetření probíhá buď přes břišní stěnu nebo transvaginálně, tedy přes pochvu. Laparoskopie je jediná metoda, která je schopna nemoc správně diagnostikovat.

Laparoskopie je chirurgické vyšetření v celkové anestezii, kdy je proveden malý řez a je zavedena miniaturní kamera (laparoskop). Ten hledá endometriální tkáň kolem dělohy. Při laparoskopii se také může provést biopsie. Lékař je pak díky tomu dobře seznámený s místem a rozsahem endometriózy. Určí tak vhodnou léčbu. Před samotnou laparoskopií je ale prvním krokem léčebná terapie.

10 tipů na endometriózu

  • Teplé obklady a teplá koupel pomáhají proti křečím, protože uvolňují pánevní svaly.
  • Na zmírnění projevů endometriózy pomáhá pravidelný pohyb, oblíbená je jóga.
  • Pozor na deprese, které mohou ženy trpící endometriózou trpět.
  • Zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek a snižují bolest.
  • Omezte příjem transmastných kyselin, které mohou zvyšovat riziko vzniku a rozvoje endometriózy (sladké a slané pochutiny jako jsou např. hranolky, brambůrky).
  • Omezte příjem červeného masa a nahraďte ho jiným bohatým zdrojem bílkovin. Podle některých studií červené maso zvyšuje hladinu estrogenů v krvi a může se podílet na zvýšeném riziku endometriózy.
  • Dbejte na dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny, bohatých zdrojů vitamínů, minerálů a vlákniny. Vysoký příjem vlákniny pomáhá snižovat hladinu estrogenů v krvi. Zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina a celozrnné potraviny, které navíc obsahují ještě antioxidanty, které zmírňují zánět, bolest a oxidativní stres.
  • Vyhněte se nebo alespoň omezte příjem alkoholu a kofeinu. Podle některých studií riziko endometriózy zvyšuje pití kávy, zeleného čaje a energetických nápojů.
  • Zařaďte do jídelníčku sóju, protože obsahuje fytoestrogeny, rostlinné látky, které mohou mít podobný účinek jako estrogen.
  • Bylinky si dopřejte ve formě gynekologických sedacích koupelí, které jsou dostupné v lékárnách.
K TÉMATU  Kalíšek nebo menstruační kalhotky?

Zdroj: https://www.cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

PCOS: hormonální onemocnění je častou příčinou neplodnosti

Kofein a těhotenství. Co všechno byste měly vědět

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Určitě vám neuniklo, že od jisté doby se všude kolem nás rozmohla termální kosmetika, která se krátce po uvedení na trh stala doslova must-have trendem. Ostatně, co se týče krásy, nám slibuje řadu úžasných účinků, a navíc je zcela přírodní. A právě na to, jestli, jak a proč funguje se společně podíváme.
Každá kočka potřebuje občas ostříhat drápky. Tenhle kocour ale dává jasně najevo, že nesouhlasí. Co na něj platí? Podívejte se na krátké video, které zaručeně pobaví.
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Na své zahrádce i v květináči můžete pěstovat kdejaké koření, bylinu nebo rostlinu. Zatímco někdo se uchyluje cestou levandule pro uklidnění, jiný se rozhodl zasadit si do záhonu či připraveného truhlíku saturejku.
Už nevíte, jak nad hyperaktivitou svých mazových žláz vyzrát? Zkuste esenciální levanduli nebo rozmarýn. Ovšem slibné výsledky přináší i olej z čajovníku australského, který zároveň omezí tvorbu akné.
Tipů a triků, jak správně cvičit, najdete všude dost. K dosažení výsledků je ale potřeba nechybovat v tom, co děláte pak. Kdy se najíst, kolik a čeho? Máte i další otázky? My známe odpovědi!
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Tohle jistě všechny známe… Ani se nenadějete, chvilku zůstanete na sluníčku (ať už odpočívat nebo pracovat) a večer se pak doma nestačíte divit, jak máte červená ramena, záda nebo jinou část těla. Je to nepříjemné, člověku se špatně spí, pokožka je napjatá, citlivá. Kolikrát je obtěžující i nošení různého oblečení s ramínky, těsnějšími okraji. Jak si můžete v takovou chvíli pomoct a dát svou pokožku zase rychle do pořádku?
Letní počasí láká ven nejen lidi, ale také velké množství různých zástupců hmyzí říše. Ať narazíte na komára, včelu, vosu, klíště, muchničku, mravence nebo třeba ováda, ne vždy taková blízká setkání třetího druhu dopadnou dobře. Podívejte se, jak si po bolestivém seznámení správně „olízat rány“.
Návrat dětí do školy po Vánočních prázdninách může být pro rodiče výzvou. Náš článek se zaměřuje na praktické tipy, jak podpořit své děti ve studijním procesu. Přinášíme konkrétní rady, které pomáhají vytvořit pozitivní a podporující prostředí pro úspěšný návrat do školní rutiny. Jak jsou na tom vaše děti?
Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
Plastická operace, která pomůže vyřešit problém nebo zvýšit sebevědomí, je v moderním světě dobrá věc. Ovšem jen tehdy, pokud se to s ní zkrátka nepřežene a výsledek vypadá řekněme opravdu reprezentativně. Bohužel ve světě slavných občas neplatí rčení, že v nejlepším se má přestat, proto se v záři reflektorů objevuje řada celebrit, které si na plastikách vybudovaly doslova závislost. Které z nich jsou opravdu odstrašujícím případem?

Výběr článků

Pojďte se v klidu usadit a kroutit hlavou nad příběhy nešťastníků, kterým se rozhodně první rande nepovedlo podle jejich vysněných představ. Kdo si neohlídal zuby, kdo to přehnal s romantikou, kdo ukázal ze svého těla více, než měl původně v plánu a kdo již svou životní lásku nebyl schopen nahradit někým novým?
Jak si ukrátit chvilky, kdy jste spolu všichni doma? Nebojte se, s našimi tipy se rozhodně nebudete nudit! Spousta zábavy a nových nápadů, díky kterým se vaší domácností bude ozývat veselý smích, si rozhodně nenechte ujít.
Odlety na vytouženou dovolenou bývají občas hektické a stejně tak působí i letiště. Musíte najít místo odbavení, projít kontrolou a nakonec trefit správný gate. Většinou vše funguje hladce. Co ale dělat, když se let opozdí, zruší, nebo nestihnete navazující letadlo?

Nepřehlédněte

Stres hýbe našimi životy a ve své koučovací praxi to slovo slyším často. Nedokážu zařídit, aby jste se s ním už nikdy nesetkali, ale poradím, jak se s ním vypořádat.
Nic nevykouzlí v obývacím pokoji lepší atmosféru než krby a krbová kamna. Planoucí oheň je nejen přírodním zdrojem tepla, ale působí i jako balzám na duši. Když se venku ochlazuje a za okny padne tma, zářivé plamínky se postarají o pocit pohodlí a útulnosti. Prohlédněte si krásné krby a krbová kamna a možná dostanete chuť si zatopit dřevem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek