Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Slavní malíři, kteří byli dost ulítlí. Kdo zkoumal trus skotu a kdo si nechal za života vybudovat muzeum?

Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
obraz
Kteří malíři byli nejznámější pro své husarské kousky? (zdroj foto: pixabay.com)

21. 07. 2020

Povíme si něco o dvojici umělců, co byli dost ulítlí, a taky jedineční s talentem přímo od boha. Tito dva slavní malíři navždy změnili dějiny výtvarného umění.

Libor Vojkůvka – český velikán současného umění

V září to budou dva roky od úmrtí talentovaného českého malíře, který bývá zařazen mezi naivisty. Libor Vojkůvka, rodák ze Šternberku, se systematicky věnoval malbě od sedmdesátých let. Zanedlouho začal i pravidelně vystavovat svá díla. Žil a tvořil v moravském Šternberku, odkud se nechtěl přestěhovat nikam jinam.

Inspiraci pro svou tvorbu hledal kdekoliv – byl vyučeným zahradníkem, a proto se v jeho dílech setkáte i s výjevy z rostlinné říše. Jeho celoživotní vášní však byla entomologie. Pozorováním hmyzu se bavil již od svého útlého dětství, kdy pozoroval chování mravenců. Po pádu komunismu díky prodejům svých uměleckých děl mohl procestovat více než 140 zemí světa, do některých se vracel opakovaně.

A právě na těchto cestách dále zkoumal brouky. V oblíbeném televizním pořadu Karla Šípa, Všechnopárty, se dokonce vyjádřil otevřeně o tom, že v Africe zkoumal trus skotu zebu, aby v něm našel mnohé brouky. Malíř a cestovatel tak během svých cest mimo jiné objevil několik do té doby nepoznaných brouků. Nutno podotknout, že to během rozhovoru s populárním českým bavičem nebyla jediná kontroverzní zmínka.

Libor Vojkůvka
Libor Vojkůvka byl i vášnivý cestovatel. (zdroj foto: youtube.com)

Ať tak, či onak, nejlepší malíři bývají často velmi zvláštní osobnosti. Libor Vojkůvka se prezentoval tak, jak to cítil. Rozhodně si na nic nehrál. Byl excentrický a otevřený. Jeho slova působila jako lavina –nepřemýšlel nad tím, co jeho promluvy způsobí.

Kromě malby a entomologii se věnoval i hře na kytaru, zpěvu, studiu Bible nebo sběru starých věcí. Před jeho smrtí v 71 letech mu byl diagnostikován nádor na mozku, který se nedal operovat. Starala se o něj jeho dcera z prvního manželství. Ve svých 65 letech se podruhé oženil se svou 27letou múzou, která ho ale po dvou letech i s jejich malým synem opustila.

K TÉMATU  Volný čas. Jak v domácím prostředí naložit s prázdnem tak, abyste se nesežrali?

Salvador Dalí – kontroverzní katalánský umělec

Kdo by neznal jednoho z nejvýznamnějších umělců 20. století, Salvadora Dalího? I když o něm již byly napsány předlouhé statě, stále vyplouvají na povrch nové a nové skutečnosti z jeho života a tvorby. Nedávno se například objevily nepotvrzené informace o tom, že v druhé polovině svého uměleckého života již Dalí příliš nemaloval. Prý si najal mladé umělce, kterým platil velmi málo peněz, aby na plátno vyjádřili umělcovu myšlenku. On se nakonec na obraz jen podepsal, a dílo bylo prodáno za horentní sumy. 

Katalánský malíř Salvador Dalí se narodil v malém městečku Figueres, a postupně dobyl svět díky svým surrealistickým dílům. Spolu s Luisem Buñuelem natočil film Andaluský pes, který mu pomohl v roce 1929 proniknout mezi pařížské surrealisty. Do jeho děl se promítá snová imaginace. Jedním z nejslavnějších děl je například Persistence paměti, obraz s proslulými rozteklými hodinkami.

Kromě malby vytvářel Dalí i grafiky, sochy, kresby, dokonce ilustroval i knihy, navrhoval šperky, vytvořil vlastní parfém, stal se autorem kostýmů i scény pro divadelní představení, publikoval několik studií a manifestů, napsal libreto k baletu i několik knih.

Salvador Dali
Salvador Dali je do dnes jedním z nejznámějších umělců. (zdroj foto: thefactsite.com)

Jeho podivný charakter je krásně zachycen nejen v jeho výtvarných dílech, ale i v jednom konkrétním domě. Už za svého života totiž věděl, že jednou jeho díla budou vystavována v muzeu. „Když se řekne muzeum, každý si představí chodby plné exponátů. To je hřbitov umění. To ví všichni malíři.“ Aby se této situaci vyhnul, nechal si ve svém rodném Figueres postavit vlastní muzeum podle svých představ.

Budova je nejen muzeum, ale také místo jeho posledního odpočinku. Toto místo rozhodně není nudnou vzpomínkou – spíše jde o životem a kontroverzí pryštící oslavou slavné persony 20. století. Sbírka obsahuje průřez jeho tvorbou ze všech období jeho umělecké činnosti.

K TÉMATU  Vše, co jste kdy chtěli vědět o mrkání. Dávejte si pozor, kde a na koho hodíte očkem

To byli malíři!

Velikáni výtvarného umění bývali v minulosti pokaždé také dost excentrické nebo kontroverzní osoby. Žít s umělcem asi není žádný med. Ale dílo, které po nich zůstane, je nesmrtelné. Potom lze jen obdivovat a tiše žasnout nad tím, jak nesmírným talentem může být obdařen jeden jediný člověk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hlas Roxette už není: zemřela zpěvačka Marie Frederiksson. Za slávu kapely mohl student, který odnesl nahrávku do rádia!

Pouliční malby: oživuje tohle umění ulice města nebo je to vandalismus?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
Chcete mít bronzovou pleť, ale smažení se na slunci není nic pro vás? Pak zkuste samoopalování! Samoopalovací přípravky dodají pokožce opálený vzhled bez pobytu na slunci.
Dnešní den věnujte své pleti. Je třeba si také chránit kolena. Večer si dopřejte aromaterapii. Co radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?
Mít krásné a upravené nehty je pro většinu z nás samozřejmostí. Ovšem pokud občas hledáte nápady, jak své nehty pro tentokrát ozdobit, určitě vám přijde vhod náš nový článek, který vám prozradí, jak sladit design svých nehtů s aktuálními trendy. A že bude z čeho vybírat!
Naše životy se mění každý den. Existují ale milníky, kterých se obáváme všichni. Oslavit 30. narozeniny je pro většinu žen velmi těžkým dnem, kterého se bojí už pár let předtím. Co se ale s tímto životním mezníkem změní? Ženy a muži to mají určitě jinak, dnes se podíváme na něžné pohlaví a změny v jejich životech a životních stylech. Najdete se v některé z nich?
Dříve pro nás bylo psaní rukou stejnou samozřejmostí jako dýchání. V posledních letech se ovšem k psaní rukou dostaneme poprvé a naposledy na základní a střední škole. Pak plynule přecházíme k počítačům a tabletům. Že v tom nevidíte žádný problém? Bohužel jich ale pár nezanedbatelných vyvstává.
Vodní atrakce, nazvaná River Adventure, vás přenese mezi dinosaury. Jurský park na Floridě projedete na loďce, ze které budete netrpělivě vyhlížet na břehy a hledat pravěké tvory!
Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.
Těšili jste se na první společnou dovolenou v zahraničí, ale dítě tvrdošíjně odmítá vlézt do moře? S jeho obavami je nutné pracovat citlivě, ať už se jedná o roční batole nebo tříletého sviště. Podívejte se, jak si s nimi poradit, abyste nemuseli zůstat jen u hotelového bazénu.
Praha rozhodně není jen o historii a o památkách. Samozřejmě je doporučujeme navštívit, jelikož opravdu stojí za vidění, ale ne vždycky máte chuť kochat se pamětihodnostmi. Praha je zároveň město nekonečných možností, i co se týče různých aktivit, adrenalinu a zábavy. A právě o tom je dnešní článek, kde vám představíme některé z možností, jak se v centru Prahy aktivně zabavit.
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Zavodnění lidského těla je problém, se kterým v dnešní době bojuje mnoho lidí z moderního světa. Příčin může být hned několik. Zbavit se přebytečné vody je přitom velmi snadné. Podívejte se na příznaky zavodnění a na pár tipů, díky kterým se vody lehko zbavíte.

Výběr článků

Prostředek proti lupům, lék na houbové plísně na nohách, prací zlepšovák hodně znečistěného oblečení nebo šikovná dezinfekce rukou? Tohle všechno je ústní voda, která svede zázraky i tam, kde by to asi nikdo nečekal!
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Zažil to jistě každý z nás. Stačí pobyt venku, když počasí zrovna nepřeje, stejně tak jako trávit čas v místnosti, kde klimatizace jede na plné obrátky. Studené ruce sice mohou být naprosto běžným jevem, ale také mohou signalizovat zdravotní problém.

Nepřehlédněte

A když už ne život, tak tvář rozhodně ano. Obočí je stejně důležité jako naše rty, nos nebo oči. Proto bychom mu také měly věnovat náležitou pozornost. Ale co laminace obočí vlastně je?
Myslíte, že malé děti jsou nevinná stvoření a neumějí lhát? Odborníci prokázali, že dítě dokáže lhát již ve třech letech. V té době už dětský mozek dokáže rozlišit mezi pravdou a lží. A děti zkouší, co se stane, když budou lhát. Jak reagovat, aby se to nezvrtlo?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek