Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

S bráchou nebo sestrou jste si vzdálení. Jak napravit staré křivdy a zase se bavit se sourozenci?

Život není pokaždé procházka růžovým sadem a občas nastávají situace, do kterých se nikdo z nás nehrne. Hádka nebo nepříjemné životní situace, do kterých se dostaneme se sourozenci, pak obzvláště bolí.
sourozenci
Vztahy se sourozenci jsou velmi důležité. Snažte si je zachovat. (zdroj foto: pixabay.com)

29. 05. 2020

Jak to udělat, abyste se dokázali přenést přes staré křivdy, zase se sourozenci bavit? A proč je dobré si vztahy v rodině zachovat?

Tak blízcí, a přesto tak vzdálení

Je úplně jedno, zda se váš sourozenec nachází o pár poschodí níže, nebo bydlí na druhém konci světa. Byli jste spolu vychováni, a pouto, které se mezi vámi vytvořilo, nejde smazat. Mít rodinu považují všechny domorodé národy světa za to největší bohatství. A nebojte se, i oni se někdy hádají s těmi, kdo patří do jejich rodinného kruhu. V dospělosti se stává, že i stejně vychované osoby si jdou naprosto rozdílnou životní cestou, a pak je udržet dobré a vřelé vztahy s vlastním bráchou, nebo ségrou více než složité.

Křivdy, které zabolí

Nejvíce vzdálení si s vlastními sourozenci býváme v době, kdy máme děti. Samozřejmě jste zřejmě již během seznámení s partnerem či partnerkou vašeho sourozence pozorovali jakési změny v chování, ale teprve až s příchodem dětí na svět se mezi vámi vyskytne doslova propast. Je úplně jedno, jaký názor zastáváte.

Ale připadá vám naprosto zdrcující, že někdo tak blízký, jako váš vlastní sourozenec, se najednou chová tak nelogicky. Odtud už je jen krůček k pocitu křivdy a zrady. Třeba jen nepříjemné a kousavé poznámky. Nebo se dozvíte, že jste pro sestřina partnera velmi nevítaným člověkem. Cokoliv. Stane se něco, na co se nelze připravit. A bolí to. Zklamání prostě bolí.

zdroj foto: pixabay.com

Jak z toho ven?

Možná máte pocit, že ještě máte sílu na to „zatáhnout za záchrannou brzdu“. V tom případě zkuste váš vztah zachránit například tím, že si se sourozencem dáte schůzku mezi čtyřma očima. Pokusíte se naznačit, co vám dělá starosti, a zda byste to mohli společně zvládnout. Určitě zmiňte, že vám na něm záleží, a že ho nechcete ztratit. A zkuste spolu vymyslet nějaký nový rodinný vzorec, který vám bude fungovat. Neshodnete se s partnerem či partnerkou vašeho sourozence? Domluvte se, že se budete vídat bez nich. Uspořádejte společný výlet, třeba jen vy dva, nebo s dětmi. Partnery vynechte.

K TÉMATU  Chodíte spolu a vztah se nevyvíjí. Možná přišel čas na rozchod. Jak to poznat včas

Když jste se ocitli v situaci, kdy vás sourozenec vyloženě zraňuje, zkuste to alespoň jednou vyřešit opět o samotě, bez dalších členů rodiny. Upřímnou snahou o záchranu vztahu nikdy neuděláte chybu, a i kdyby se vám nic nepodařilo zachránit, můžete odejít s klidným vědomím, že jste udělali to nejlepší.

Proč je dobré zachovat vztahy v rodině?

Přemýšlíte někdy, zda ještě vůbec chcete udržovat se sourozenci jakýkoliv kontakt? V případě, že ne, pročtěte si následující řádky. Vztahy v rodině patří k tomu nejsložitějšímu, co se nám v životě dostává. Je zde spousta vzorců chování, které nás ovlivňují po celý zbytek života. A i když je lehčí před problémem utéct nebo zavřít oči, ve skutečnosti to nikam nevede. Před myšlenkami neutečete. Vědomí, že jste někoho ze života vyškrtli, vás stejně bude provázet a do života vám nic dobrého nepřinese.

Mnohem lepší variantou je „vztah na dálku“. Když se nechcete vidět, alespoň zachovejte minimální kontakt tím, že si občas pošlete třeba pár fotek z domácnosti, nebo krátké video dětí. Stačí připsat pár vět a na konec přiložit otázku: „Jak se máš ty?“ Nedoporučujeme přitom posílat fotky z dovolených, které dokážou dráždit nervy každého, kdo nežije naprosto stejným způsobem života.

Dobré vztahy v rodině, i když nebudou vřelé, je třeba uchovat také pro vaše děti. A pokud ještě žijí vaši rodiče, zřejmě nám dáte za pravdu, že vás raději vidí spolu než rozhádané.

Přejeme vám, abyste se v rodinných vztazích neztratili, a abyste dokázali nalézt cestu odpuštění a nového začátku pro vztah s vašimi sourozenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sešívané rodiny. Moje děti, tvoje děti a možná i naše děti. S jakými problémy musíte počítat?

Máte nový vztah a chcete ho otestovat. Zkuste ztroskotat s lodí a uvidíte, na čem jste

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.
Každý den se na nás valí plno informací, mnohdy zažíváme stres v práci, aktuálně třeba také těžkosti při distanční výuce dětí nebo různá omezení, která člověku komplikují život. Pak se snadno stane, že večer máte už prostě jen touhu zalézt ke knížce a přepnout své myšlenky na něco úplně jiného.
S blížícím se létem se všechny ženy těší na slunečné dny a plážové dovolené. Je to čas, kdy si můžeme vychutnat sluneční paprsky a přidat trochu barvy našemu životu. Ale abychom si užily sluníčka v plné míře, je důležité chránit naši pokožku a zároveň dosáhnout krásného a přirozeného opálení. V tomto článku vám přinášíme tipy na inovativní produkty, které vám pomohou dosáhnout dokonalého letního vzhledu. Od krému do solária až po samoopalovací krém na obličej - máme pro vás všechno!
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
S příchodem nového roku se obnovily módní kolekce v oblíbených i méně oblíbených obchodech. Loňské zboží vystřídalo letošní a my si již mohli všimnout toho, co se bude letos nosit. Stejně jako vloni, i letos se bude naše pozornost upínat k modelům, které ohlásily svůj velký comeback. I letošnímu roku budou dominovat kousky, které známe z devadesátých let a které po nějakou dobu upadly do zapomnění.
Máme tu nový rok, nejspíš jste si stanovili různá předsevzetí a jedno z nich může být právě cvičení. Možná jste se ale pokoušeli cvičit už dřív, ale moc dlouho vám to nevydrželo. Anebo jste se k tomu nakonec ani neodhodlali. Čím to vlastně je? A jak to jednou provždy vyřešit a doopravdy se cvičením začít? Pojďme si o tom něco povědět!
Každá z nás touží po zdravých a dokonalých vlasech. Získat je však mnohem snazší, než se na první pohled může zdát. Stačí jen vsadit na metodu No poo, která se nejen ve světě blogerek stala trendem. V čem spočívá a jak vám pomůže s vitalitou vašich vlasů?
Z ničeho nic srdce bije na poplach, žaludek se sevře a vy se cítíte svým partnerem či partnerkou zrazeni. Ano, to je žárlivost, která je v nízké míře naprosto přirozená.
V prvé řadě je nutno říci, že správný přístup ke svatbě nehledě na všechny trendy a doporučení je následující: udělejte to tak, jak chcete vy. Abyste však pochopili, co si přesně přejete, musíte to zjistit, ale jak? Na internetu je spousta informací a je těžké se v nich orientovat.
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Věděli jste, že oblečení může dost závažně poškodit zdraví? Možná si vybíráte oblečení jenom podle barvy, střihu nebo materiálu, ale ne vždycky jsou to ta správná kritéria. Někdy je dobré se zajímat i o to, zdali neobsahuje toxické látky.

Výběr článků

Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!
Opravdu to není problém jen nás, obyčejných smrtelníků. I celebrity mají občas problémy s váhovými výkyvy, jen mají tu smůlu, že jsou všem na očích. A tak se musejí vypořádat nejen se změnou velikosti oblečení, ale i s komentáři fanoušků. A ne vždy je to příjemné.

Nepřehlédněte

Recept na dlouhověkost hledají lidé odnepaměti. Když už na tomto světe, nemohou být napořád, tak se alespoň snaží o to, aby zde byli co nejdéle. A od koho jiného čerpat moudrost, než od lidí, kteří se dožili požehnaného věku.
Děti vyrostly, osamostatnily se a doma je najednou smutno a prázdno. Nikde žádné pohozené oblečení a najednou vám chybí i ty věčné otázky vašich potomků, co je k jídlu. Nikdo vás nepotřebuje a najednou si uvědomíte prázdno, které vás obklopuje. Pocity osamění a prázdnoty jsou často spojené s tzv. syndromem prázdného hnízda v důsledku osamostatnění již dospělých dětí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek