Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Ekologické svatby: trend roku 2020. Manuál nejen pro budoucí nevěsty

I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Ekologické svatby
Ekologické svatby

Šetřit přírodu – to jsou slova, která jsou v posledních letech hodně moderní. A ano, naše planeta si určitě naši pozornost v tom dobrém slova smyslu zaslouží. A tento trend se postupně propašoval i do oblasti svateb. Jestli se zrovna chystáte na veselku v příštím roce, může se vám náš eko-friendly svatební manuál bude hodit. Kde začít?

Místo a koncept svatby

Jednou z nejdůležitějších věcí před plánováním svatby je určení místa konání. Tam začněte. Od toho se všechno odehrává. U ekologické svatby jde o místo a celkový koncept svatby dvojnásob. Můžete se dokonce zasnít. Skvělým místem nemusí být pouze zámecká zahrada, ale třeba starobylé stavení, kde je zachován původní styl budovy. Pro účely konání ekologické svatby je takové stavení či usedlost, kterou upraví profesionálové velmi citlivě a v souladu s přírodou, přímo geniální. Tak co, už víte kde?

Jak uvažovat o místě konání

Jak jsme si vysvětlili výše, je nadmíru důležité, kde se námi vybraný objekt nachází. Podle svatební poradkyně Lenky Smrčkové, která se na ekologické svatby specializuje, je dobré, aby byl co nejblíže k bydlišti nevěsty, ale zároveň nebyl příliš vzdálený od míst, odkud dorazí většina hostů. Bavíme se o ekologické svatbě, a tak je dobré vyhnout se i zbytečnému přejíždění z místa na místo. Můžete ale také zvolit společnou autobusovou dopravu. Bude to určitě netradiční a nezapomenutelné. “Ideální pro novomanžele i hosty je místo, kde můžete mít svatbu připravenou na klíč. Vhodné je mít obřad, hostinu i ubytování na stejném místě ( případně něco z toho může být i v těsné blízkosti tohoto místa, odkud zvládnou všichni dojít pěšky),” radí specialistka. Ekologická svatba představuje úspory všeho druhu – tedy nejen času, ale i peněz nebo třeba uhlíkové stopy, kterou vytváří dopravní prostředky. Buďte tedy důslední do posledního detailu.

Dodavatelé a jejich výběr

Většina nevěst se následně po výběru místa poohlíží po dodavatelích. Stejně jako v předchozím bodu, je i zde výhodou, když jsou dodavatelé z okolí místa konání svatby. Podstatou této myšlenky je oslovení dodavatelů působících v dané lokalitě.

Květiny

Pokud jde například o květinový servis, vyberte si dodavatele, kteří si květiny sami pěstují. Někteří vám zhotoví květinovou vazbu a dokonce i rádi vyzdobí celé místo. Jindy si musíte květiny samy nasbírat a vazbu zhotovit. Ale ani to není k zahození. Jde přece o vaši svatbu a tvorba květinových vazeb je velmi tvůrčí činnost. Může se zapojit celá rodina nebo další svatebčané. Budete mít společné zážitky, na které ještě po letech můžete vzpomínat. Někteří dodavatelé mají na svém poli, kde květiny pěstují, během roku i více než 100 druhů. Že nebude z čeho vybírat, se rozhodně bát nemusíte.

K TÉMATU  Zásady domácího barvení vlasů. Vyhněte se nechtěným přešlapům

Pozn. redakce: Přestože v pěstování květin máme bohaté zkušenosti a této činnosti se u nás daří (hlavně v letních měsících), většina květin se dováží, a to z Nizozemí, Keni a Ekvádoru. Import květin do Česka stoupl za posledních 5 let o 50 procent. Finančně vyjádřeno je to 1,6 miliardy korun. Popravdě by se v letních měsících květiny nemusely dovážet vůbec, pokud by požadavky klientů nebyly tak vysoké, často opravdu zbytečně. Příkladem za všechny je fakt, že řada nevěst si například přeje pivoňky v měsících, kdy už u nás nekvetou. Sehnat se dají, ale logicky pouze ze zahraničí.

Svatební hostina

Pro svatební hostinu na ekologické svatbě je rovněž třeba zvolit vhodný catering. Eko-friendly styl zahrnuje používání keramických nebo skleněných talířů. Na jednorázové předměty rovnou při takové svatbě zapomeňte, stejně jako na plastové doplňky. Do popularity se dostává jednorázové nádobí z palmových listů, které už brzy bude podle odbornice k dostání i u nás. Je to určitě zajímavá volba. Ostatně jako slaměná brčka. Nápad na jejich používání je výborný a rychle se šíří mezi uživatele.

Eko svatební šaty

Další položkou, kterou bychom mohli přispět k malé zátěži pro přírodu jsou svatební šaty. Krůčkem k šetrnému chování k přírodě jsou půjčovny svatebních šatů. Ale my v tuto chváli nechceme dělat krůček, nýbrž velké a znatelné kroky. Takže se před výběrem šatů z půjčovny, nezapomeňte zamyslet i nad tím, z jaké jsou látky. Chcete-li být opravdu trendy a dodržet všechny zásady ekosvatby, přednost by měly mít přírodní materiály.

Dřevěné prstýnky slaví boom

Ano, vážně. Žádný kov, ale dřevo. Právě dřevěné svatební prstýnky začínají být ve světě velice populární. “Pokud chcete zůstat u zlatých, doporučuji donést zlatníkovi staré prsteny nebo náušnice. Zlatník použije staré zlato na zhotovení nových prstenů, doporučuje zajímavou variantu Lenka Smrčková.

K TÉMATU  4+1 tipy na seriály, které každou ženu vtáhnou do děje

Oznámení

Při volbě oznámení můžeme zvolit internet. Zhotovíte si svatební webové stránky a veškeré informace poskytnete tam. Pokud budete chtít tištěné, tak lze použít recyklovatelný papír.

Zdobení a balónky

Jednou z nejoblíbenějších forem zdobení svatebního místa jsou balónky všeho druhu. Většina nevěst je musí mít nejenom na výzdobu, ale i následně pro vypouštění s přáním. I při ekologické formě svatby si balónky můžete dopřát, ale… Na trhu jsou k dostání varianty vyrobené z kaučuku a kompostovatelné. Ani v jejich případě požadavky na ochranu přírody ovšem na sto procent nesplníte. Jak to? Nerozkládají se totiž ve vodě. Pokud se rozhodnete vypustit je do vzduchu, v případě ochrany životního prostředí dostanete spíše palec dolů. Můžete si ale vypouštění balónků odpustit. Jestli máte přání, napište ho jednoduše na papír spolu s dalšími kamarády, vložte do skleněné láhve a získáte krásnou vzpomínku na váš svatební den. Ušetřit můžete zejména u dekorací, lze si je také vypůjčit. Při troše úsilí objevíte řadu půjčoven dekorací různých stylů. Stačí si jen vybrat.

Na rýži zapomeňte

Za zmínku určitě stojí vypouštění konfetů, které se zpravidla provádí po ukončení obřadu. Hodně oblíbená je rýže, od které byste ale měly upustit. Proč? Málokdo v této chvíli myslí na ptáky, pro které je rýže velice nebezpečná. Dobrou a zároveň krásnou volbou jsou sušené květy nebo čerstvé lístky. Takhle lze jmenovat položku po položce a vždycky najdete nějakou tu střední nebo zlatou cestu, která je šetrná k přírodě. Pokud si nevíte rady, obraťte se na svatební specialisty, kteří jsou v eko-svatbách kovaní. Budete se jen divit, co všechno lze a jak.

A na závěr cíl…

Třeba vás článek přinutí k zamyšlení nad tím, jak připravíte a hlavně prožijete svou vlastní svatbu. Jestli nelze něco změnit, vynechat, vylepšit. Každý z nás může přispět k lepší budoucnosti svojí i všech. Vykročit k ní bychom měli zároveň s vykročením do společného života s naším milovaným partnerem. Nezapomínejte na to, že jak se budete chovat k přírodě, tak se ona bude chovat k nám.

Krásnou svatbu všem….

Lenka Smrčková
www.ekologickesvatby.cz

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Společnost Pantone sestavuje každý rok aktuální paletu barev. Vždy dvanáct výrazných odstínů a čtyři neutrální barvy. Z těch výrazných se vybere barva roku, kterou je letos 19-4052 Classic Blue. Klasická modrá je skvělá, protože sluší prakticky všem. Kde najde uplatnění v interiéru a jaký kousek v šatníku bude nejvíc trendy?
Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.
Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
Odhodláváte se začít cvičit? V tom případě by vám mohly pomoci ty správné aplikace, s nimiž bude pohyb mnohem jednodušší a zábavnější. Proč? Protože v nich uvidíte své výkony, pokrok, kterého jste dosáhli a také se můžete porovnávat s ostatními.
S mámou jsme si blízké, myslím, že jsme si vytvořily hodně hlubokou vazbu v době, kdy nás táta opustil. Mám ještě o rok mladšího bratra, který se nikdy nemohl smířit s rozvodem rodičů a byly s ním poměrně velké problémy.
Konečně jsme s kamarády vyrazili oslavit to, že nemusíme sedět zavření doma a otevřeli se hospody. Vydali jsme se na párty a zábava nebrala konce. Pití teklo proudem. Bohužel se mi pak stalo něco, na co v životě nezapomenu, i když si to prakticky nepamatuju. Až s pomocí přátel jsem nakonec zjistila, co všechno se tu noc dělo.
Mnoho žen vyššího věku se nemůže dočkat důchodu, ale je to vždycky výhra? Záleží na tom, kolik máte naspořeno. Zda jste využila penzijního spoření, nebo jste si spořila sama či s partnerem jiným způsobem. Protože jen z důchodu se v naší republice moc užívat nedá.
Pití vody se šťávou z citronu, pomeranče nebo limety je zdravé a v rámci hubnoucích režimů a zdravého živoního stylu se těší velké oblibě. Nástrojů na vymačkání šťávy z plodů je k dostání nepřeberné množství, ale co takhle nějaký pěkný kousek? Designové odšťavňovače nejen, že odvedou svojí práci, ale ve vaší kuchyni se budou vyjímat! Na citrusové plody jsou nejvhodnější odstředivé ošťavňovače, ale můžete použít i ty klasické ruční. Které si vybrat?
Existuje několik možností, jak se vyspat i tehdy, pokud váš partner hlasitě chrápe. Jednou z možností je jít spát do jiné místnosti. Pak existují samozřejmě i vtipná doporučení, jako je přilepit partnerovi pomocí lepicí pásky na záda míček. Ví se, že chrápání je nejintenzívnější, když dotyčná osoba spí na zádech. Míček přilepený na pyžamo (na záda) zabrání, aby se člověk na záda překulil.
Vybíráte mobilní telefon pro dítě? Nejdůležitější je řídit se zdravým rozumem. Dítě v první třídě mít telefon nemusí. Kdy je tedy vhodný čas a co zohlednit při výběru?
Důvodů pro sledování tohoto žánru bývá několik. Romantické filmy nás na emoční rovině dokážou pozvednout. Ostatně – kdo z nás by nechtěl věřit, že tam někde se skrývá ta pravá a nepodmíněná láska? Že tam někde je náš dvojplamen, spřízněná duše, která je nám souzená?

Výběr článků

Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?

Nepřehlédněte

Saláty k obědu, svačiny po cvičení nebo šťávy z ovoce jsou obecně považovány za zdravé, ale pokud s nimi nezacházíte správně, vašemu hubnutí spíše uškodí. Dresing na salátu je často stejně kalorický, jako kdybyste snědly hamburger, a ovocné šťávy mají energetickou hodnotu jako tabulka čokolády. Jak si správně poradit s přípravou jídla při hubnutí?
Zažil to jistě každý z nás. Stačí pobyt venku, když počasí zrovna nepřeje, stejně tak jako trávit čas v místnosti, kde klimatizace jede na plné obrátky. Studené ruce sice mohou být naprosto běžným jevem, ale také mohou signalizovat zdravotní problém.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek