Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Vapování. Je pro kuřáky nebezpečné nebo ne? Ptali jsme se MUDr. Marka Dvořáka

Médii v poslední době hýbou protichůdné zprávy o elektronických cigaretách. Amerika je dokonce oficiálně s ohledem na aktuální vysokou úmrtnost mládeže, v souvislosti s elektronickými cigaretami, zakazuje. Je vapování pro kuřáky spíše nebezpečím, nebo lepší alternativou? Ptali jsme se MUDr. Marka Dvořáka.
vapování
Vapování: je škodlivé?

28. 11. 2019

Nejprve je třeba říci, že jako lékaři i jako celá společnost, včetně výrobců, musíme pečovat především o to, aby se jakékoli nikotinové výrobky nedostaly do rukou nekuřáků, zejména dětí a mládeže

Pokud se bavíme o dospělých kuřácích, klasické cigarety představují zdaleka nejvyšší zdravotní riziko, protože jejich uživatel kromě nikotinu vstřebává tisíce dalších škodlivých látek vznikajících při hoření tabáku.

Snížení zdravotních rizik

Elektronické cigarety, které neobsahují tabák a nedochází v nich k žádnému hoření, jsou z tohoto pohledu jistě méně škodlivé. Podle některých britských studií až o 95 %, což představuje pro kuřáka, který se nedokáže své závislosti na nikotinu vzdát, radikální krok ke snížení zdravotních rizik.
Lidé často ztotožňují pojem e-cigareta, nahřívaný tabák, alternativa ke klasickým cigaretám. Jsou to skutečně totožné pojmy?

Jak je to s vapováním


Z hlediska škodlivosti pro zdraví zdaleka vedou klasické cigarety, které obsahují tabák a produkují množství škodlivin, vznikajících při jeho spalování. Alternativa v podobě nahřívaného tabáku je nejspíše méně škodlivá a patří mezi tzv. elektronické alternativy kouření. Pojem elektronická cigareta ale používáme pro vaporizéry, které neobsahují žádný tabák. Kuřák při jejich užívání vstřebává nikotin vdechováním aerosolu, jež vzniká při zahřívání směsi čistého nikotinu a propylenglykolu s určitou příchutí. Další alternativou jsou například beztabákové nikotinové polštářky typu snus, které jsou rozšířené zejména ve Skandinávii, kde se značnou měrou podílely na snížení chorob souvisejících s kouřením.

MUDr. Marek Dvořák

Alarmující se zdají být případy záhadné plicní choroby, která se vyskytla u mnoha lidí v USA. Znamená to, že vapování je nebezpečné?

Podle poslední zpráv lékařů tato choroba již není tak záhadná. Ukázalo se, že choroba souvisí mimo jiné se zahříváním vitaminu E rozpustného v tucích, který se přidává do směsí, ze kterých uživatelé vstřebávají THC, tedy látku obsaženou v marihuaně. Vitamin E není součástí u nás dostupných náplní do vaporizérů s nikotinovou náplní (náplně nejsou na tukové, ale na vodní bázi).

K TÉMATU  Milujete kávu? A víte, jaký vliv má na vaše zdraví?

Problém v USA

V USA se navíc jednalo o problém neoficiálního trhu s náplněmi do elektronických cigaret. V Evropské unii jsou pro certifikaci a schválení obsahu nikotinových náplní do e-cigaret velmi přísné předpisy. Pokud si kuřák zakoupí náplň do elektronické cigarety v oficiální distribuci, nemá se v této souvislosti čeho obávat. Důkazem mimo jiné je, že zmiňovaná choroba se v Evropě nevyskytuje.

Jak přesně vaporizéry fungují?
Vaporizéry fungují na principu zahřívání nikotinové náplně s propylenglykolem, který je látkou běžně používanou v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Zahříváním vzniká aerosol, jehož inhalováním kuřák vstřebává nikotin méně škodlivou formou než v případě klasického kouření nebo nahřívaného tabáku.

Vaporizéry se dělí na klasické elektronické cigarety s takzvaným otevřeným systémem, jak je na trhu známe už asi 13 let, a na elektronické cigarety s uzavřeným systémem. V případě otevřeného systému si uživatel sám míchá svoji náplň do e-cigarety.

V současné době se na trhu objevují vaporizéry s uzavřeným systémem. Ty fungují na principu předpřipravených jednorázových náplní. Kromě snazší manipulace jsou předem naplněné pody pro zákazníky zárukou, že obsah náplně je vždy definovaný s takřka farmaceutickou přesností, a tedy více bezpečný.

Kdybyste jako lékař měl doporučit silnému kuřákovi, zda přejít od klasických cigaret k vapování, jak by zněla vaše rada?

Vapování je podle některých údajů o 95 % méně zdravotně škodlivé než kouření klasických cigaret. Pro ty, kteří nedokážou se svojí závislostí na nikotinu zcela skoncovat nebo preferují postupnou cestu, jsou vaporizéry reálnou alternativou.

Jaké jsou podle vás důvody, proč kuřáci uvažují o přechodu k vapování?

Kromě zdravotních aspektů jsou v případě vapování důležité také aspekty společenské, tedy když je kouření cigaret pro kuřáka důvodem vyřazení z jeho skupiny blízkých nebo kolegů. Mnoho kuřáků přecházejících na vapování popisuje snížení nepříjemností spojených s produkcí cigaretového popela, zápachu z oblečení, pokožky, ale vrací se jim i vnímání řady chutí a vůní. V neposlední řadě studie uvádí, že tzv. sekundární vapování není pro okolí na rozdíl od sekundárního kouření škodlivé.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vztahy jsou velmi křehká záležitost. Mohou být snadno otřeseny drobnými nedorozuměními či menšími problémy. Jakmile jsou jednou něčím takovým narušeny, je pak velmi těžké do nich vrátit ztracenou důvěru. Záleží-li nám na druhém člověku, snažíme se, aby se vztah zachránil. Pokud je toto i váš případ, tak si přečtěte, jak toho lze docílit.
Džíny jsou základním kouskem každého šatníku. A dalo by se říct, že se jedná také o jeden z kousků, který se vybírá opravdu stěží. Žádná žena nechce, aby džíny tlačily, škrtily nebo se v nich nedalo ani pohnout, proto je ideální vybírat si je podle typu postavy.
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.
Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?
Všechny módní přehlídky jaro/léto 2023 jsou nyní za námi. Zaznamenali jsme je a vytáhli jsme klíčové jarní módní trendy v oblasti dámských teplákových souprav, na které byste se letos měly zaměřit. A zatímco návrháři zůstali věrni svému osobnímu stylu, objevilo se několik společných klíčových kousků, od kterých očekáváme, že budou pronikat z kolekcí přímo na trh a do našich šatníků.
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
Všechno zdražuje - nechtěný, ale bohužel reálný fakt. Vedle potravin se zvyšuje cena za elektřinu, plyn a samozřejmě za vodu, což jsou základní potřeby každého z nás. Abychom dokázali ušetřit po této stránce, spotřeba vody v domácnosti by nás měla zajímat. Kolik aktuálně průměrně činí, kam mizí a jak snížit výdaje s ní spojené? 
Nejúchvatnější pláže světa? Tyhle si zamilujete. Existují totiž místa, o kterých jste zákonitě nevěděly a my jsme se rozhodli vám je odtajnit. Tak schválně, kam byste se chtěly podívat?
Toužíte po pevné a pružné pleti bez jakékoliv chybičky? Chcete mít účes jako ze salonu? Svěřte se do rukou speciální kosmetiky s obsahem kyseliny hyaluronové, jejíž účinky vás ohromí. Pleťové krémy, séra a další produkty se díky jejímu obsahu postarají o zlepšení stavu vaší pokožky.
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?
Tyhle luxusní zahrady slouží hlavně k odpočinku, nikoliv za účelem pěstování. Pokud má člověk dostatek prostředků, může si nechat vytvořit designérský skvost. Atmosféru udělá osvětlení nebo tekoucí voda. Co takhle skleněný stůl s vodopádem?
Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.

Výběr článků

Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.
Po dokončení školy jsem se chtěla osamostatnit a odejít z domu, protože jsem toužila po nezávislosti. Vždycky jsem si přála bydlet sama a společně s mojí kamarádkou jsme si tohle plánovaly asi od třetí třídy na základní škole. Náš sen se splnil, ale idylka netrvala věčně. Kdybych to tušila, nikdy bych do toho nešla.

Nepřehlédněte

Léto se pomalu loučí a my se již nemůžeme dočkat, až se v našem šatníku objeví svěží a nové podzimní kousky. Představujeme vám barvy, které jsou letos na podzim in. Pojďte se inspirovat - tohle je podzimní móda!
Jaro už klepe na dveře a po dlouhém chladném období se všichni těšíme na první květiny, které nám přinesou radost a vůni do bytu. Stejně tak se každoročně těšíme i na módní trendy, díky kterým je oblékání příjemná zábava a estetická hra. Pojďte si s námi projít TOP trendy pro jaro 2020. Jdeme na to!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek