Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Rodičovský příspěvek čeká navýšení a proti neplatičům alimentů je ve hře zálohované výživné. Víme, co to bude znamenat v praxi

Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 tisíc korun, nebude se ale vztahovat na každého. Stát chce zavést také zálohované výživné, které má pomoci rodičům samoživitelům a zefektivnit boj s neplatiči alimentů. Na koho se změny vztahují a od kdy by měly platit?
Rodičovský příspěvek a zálohované výživné ochrání děti i samoživitele
zdroj: 123RF.com

11. 10. 2019

11. 10. 2019

Zvýšení rodičovského příspěvku se bude projednávat v poslanecké sněmovně 16. října 2019. Jedná se už o třetí čtení tohoto návrhu, takže pokud se nic nezmění, budou se moci rodiče těšit na vyšší příspěvek. Ten ale nebude náležet všem, kteří pobírají rodičovskou. Podle návrhu se týká všech rodičů, kteří budou pobírat tento příspěvek k 1. lednu 2020. Tento krok je tak mezi rodiči vítaný, ale zároveň kritizovaný kvůli faktu, že se nevztahuje na starší děti.

Rozhoduje datum i čas narození

Není snad nikdo, kdo by vyšší rodičovský příspěvek neuvítal. Kritici této změny poukazují na to, že pokud se dítě narodí před půlnocí na přelomu roku 2019 a 2020, jeho rodiče na vyšší příspěvek nedosáhnou. Striktně stanovené datum tak skutečně znamená, že dítě narozené o minuty dříve bude mít celkově o 80 tisíc korun vyšší příspěvek, než to, které se narodí o pár minut později.

Kolik lidí pobírá aktuálně rodičovský příspěvek?

Údaje ministerstva práce ukazují, že rodičovský příspěvek pobírá v současné době přes 160 tisíc rodičů dětí ve věku do tří let. Dalších 46 tisíc lidí má příspěvky rozvržené do dvou let dítěte a 5 tisíc lidí čerpá vše během prvního roku. Aktuálně také 65 tisíc lidí využívá rodičovskou do čtyř let věku dítěte.

Zálohované výživné má pomoci samoživitelům

Součástí tohoto čtení v poslanecké sněmovně je také zálohované výživné, které má za úkol lépe ochránit děti neplatičů alimentů. Pokud by se zákon schválil, začal by platit od roku 2021. Základní požadavek ministerstva práce je, aby stát posílal měsíčně dětem neplatičů 15 až 25 % oficiálně uznané průměrné mzdy.

Neplatičům hrozí exekuce

Od roku 2020 by se pak neplatičům alimentů měla začít omezovat svoboda. Tento návrh dostalo za úkol zpracovat ministerstvo spravedlnosti, které se snaží prosadit zákon o zálohovaném výživném. Ten znamená v praxi to, že jakmile rodič dítěte dvakrát za sebou nezaplatí příslušné alimenty, rodič vychovávající dítě může podat návrh na exekuci. Poté bude moci na úřadu práce zažádat o zálohované výživné. Stát by pak vyplatil plnou výši alimentů. Peníze od neplatiče bude následně vymáhat stát, a to v kompetenci ministerstva spravedlnosti.

K TÉMATU  Syndrom prázdného hnízda - jak se cítíme po odchodu dětí z domu?

Podmínkou je, že rodiče, kteří dva měsíce neobdrželi výživné za dva měsíce, musí začít tento dluh sami vymáhat, a to soudně nebo exekučně. Návrh také počítá s tím, že dítě řádně navštěvuje školku nebo základní školu a splňuje pravidla povinné školní docházky. Dávky, které by vyplatil úřad práce, by sám vymáhal po neplatiči.

Stát v případě zavedení počítá se ztrátou

Ve hře je ale také stanovení minimální výše výživného nebo vykonávání obecně prospěšných prací pro neplatiče alimentů. Tato opatření by měla vypomoci s vymahatelností výživného. Během prvního roku by mohly výdaje na vyplacení výživného až 900 milionů korun, stát by přitom mohl vymoci zpět jen asi desetinu této sumy. Pro zajímavost, toto opatření znamená přijmout 150 úředníků, kteří si uříznou odhadem 110 milionů za jeden rok, a zřízení informačního systému, který stát vyčíslil na 38 milionů korun a jeho roční provoz pak na dalších 12 milionů korun.

Co vy na to? Jaké máte s alimenty zkušenosti?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Znáte ten okamžik, kdy přecházíte do nového roku a cítíte, že v příběhu vašeho vztahu se otevírá nová kapitola? V našem článku o vztahových cílech pro nový rok se pustíme do tohoto neznámého, plného možností. Společně s vámi budeme kreslit příběh plný rozvoje, propojení a nových zážitků. Jak plánovat a posouvat váš vztah o level výše? To vám prozradíme skrze inspirativní příběhy a psychologické nástroje, které vám pomohou budovat pevný a vzájemně obohacující vztah.
Používáte doma tuhé mýdlo? Pak nás nechte hádat: jen si s ním myjete ruce a o dalších možnostech jeho využití nemáte ani tušení, že? My vám ukážeme, že tuhé mýdlo rozhodně nemusí sloužit jen k tomuto účelu, ale že má v domácnosti daleko rozsáhlejší využití.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Bulvární plátky v posledních měsících plní články, které se věnují vztahu Agáty Hanychové a Jaromíra Soukupa což je v tomto spojení opravdový bizár. Kdybyste se s někým vsadili, že tihle dva skončí spolu, každý by si klepal na čelo. Na druhou stranu, je to tak šílená dvojice, až jsou si možná vlastně souzeni.
Možná se někteří ptáte, proč by měli mít homosexuálové právo sňatku a nabýt tak manželství, když existuje tzv. registrované partnerství. Registrovaní partneři však nemají stejné pravomoci jako manželé.
Flirtování je bezesporu jedna z nejžhavějších a zároveň nejzábavnějších věcí, které si můžeme ve vztazích do sytosti užívat. Rozhodně neplatí, že flirt patří jen do seznamovací fáze vztahu, rozhodně lze flirtovat i v dlouhodobém vztahu. Pokud se chystáte na rande, bude se vám flirtování hodit. Poradíme vám, jak se v tom stát mistryní!
Během panující pandemie koronaviru se společnost Netflix mohla radovat snad každý den. Každý den jí totiž narůstalo množství diváků, kteří nevěděli, jak jinak si zkrátit čas než dobrým filmovým snímkem či seriálovým hitem. Popularita streamovací služby neutichla ani v okamžiku, kdy se lidé navrátili do svých zaměstnání. Naopak trend značně sílil, a to i díky novinkám, které Netflix neustále přináší.
Kočky se řídí jednoduchým heslem. Pokud se do toho vejdu, můžu si tam zdřímnout. Spící kočky někdy zaujímají polohy, které přímo vybízí natáhnout se s nimi a odpočívat podle jejich vzoru. Milují krabice, ale klidně se napasují i do umyvadla. Některé kočky si pak hoví na zádech tak, že vypadají jako mrtvé. To když jsou naprosto spokojené!
Dnes dáváme přednost sedací soupravě, ale pokud nám to prostor dovolí, proč si nedopřát klasiku? Křeslo v obývacím pokoji je pohodlné a zamilujete si ho! Ušáky, relaxační, rozkládací, moderní i elegantní nebo kožená klasika, vyberte si podle stylu vašeho interiéru.
S příchodem miminka se ženě naprosto změní život. Najednou je zde někdo, kdo vás zcela potřebuje, je na vás zcela závislý. S tím se pojí i změny v soužití partnerů. Některý muž je na velkou změnu z postu partner na povolání otec schopen pružně reagovat. Někdo naopak odmítá novou roli přijmout a zarputile si jede ve starých kolejích. K čemu taková situace vede? A proč je tak nebezpečná?
Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
TikTok, sociální síť, která zažívá velký boom. Možná jste tady noví, nebo chcete najít nějaké další, zajímavé účty.

Výběr článků

Máme tu prosinec! Víkend bude trochu teplejší, a co nás čeká, napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
Vztahy s tchyní jsou kapitolou partnerského života samy o sobě. I když v mnoha případech jde o vztahy skvělé, v jiných to může značně skřípat. Zatímco někdy dělá tchyně naschvály, jindy si žena nenastaví jisté hranice, které se poté neustále překračují.

Nepřehlédněte

Karel Gott vždy byl, je a bude fenomén. Ačkoliv v Karlově životě hrály ženy důležitou roli, málokdo by řekl, že jen ta jedna jediná bude láska jeho života. Karel byl celý svůj život obklopen ženami. On miloval ženy a ženy milovaly jeho.
Dětská postýlka by nebyla kompletní bez dětské matrace. Jak ale matraci pro dítě vybrat a dopřát mu tak během spánku co nejlepší podmínky a bezpečí? S výběrem nejlepší dětské matrace se pojí celá řada tipů a doporučení, kterými byste se měli řídit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek