Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Špatný vztah je lepší než žádný. Proč tomu lidé věří a co to udělá s vaší psychikou

Ještě vyčkat? Nebo raději odejít, když to doma není ideální? Tohle rozhodnutí bývá jedno z těch nejtěžších. Jakou roli v něm hraje touha po dětech, vlastní pohodlí, stáří i případné negativní reakce okolí?
Špatný vztah je lepší než žádný. Proč tomu lidé věří a kdo to vyvrací
zdroj: 123RF.com

Svazků, ve kterých se dříve či později neobjeví žádný zásadnější problém, je jako šafránu. Daleko častější model soužití je ten, v němž si partneři sem tam “vjedou do vlasů”. Výjimkou není, když si dají dočasnou pauzu, zhřeší nevěrou nebo mají odlišné představy o společné budoucnosti. Přestože by jmenované situace klidně mohly být důvodem k rozchodu, kdekdo nad nimi přimhouří oko. Setrvání i v nevyhovujících domácích podmínkách je přece lepší než samota. Je tomu ale skutečně tak? Opravdu je lepší špatný vztah než nemít žádný?

Zase mi lezeš na nervy!

Kanadští odborníci působící na Torontské univerzitě se prostřednictvím své nedávné studie zaměřili na to, jak obavy z případné osamělosti ovlivňují dnešní vztahy. Do svého výzkumu zahrnuli několik tisíc sezdaných respondentů, kteří se formou dotazníku otevřeně zpovídali ze svých pocitů. Na základě toho vyšlo najevo, že více než 60 % oslovených není spokojeno s tím, jak se k nim jejich protějšek chová a udržují i relativně špatný vztah. Jenže každá mince má dvě strany.

Důchod s vnoučaty jako pádný argument

Drtivá většina adeptů přiznala, že ani tak nepomýšlí na odloučení, protože by ztratila možnost založení rodiny. Mnozí se děsí i toho, že budou ve stáří zcela opuštění. Objevovaly se však i názory, že na single jedince hledí společnost skrz prsty, popřípadě že existence bez protějšku je neslučitelná s udržením dosavadního životního standardu.

Je smutné, že kvůli panickému strachu nebo svému pohodlí jsou lidé ochotní smířit se i s necitlivými, neatraktivními nebo příliš kritickými partnery. Přitom, pokud se na samotu začnou dívat pragmaticky a rozumně, zjistí, že i tak mají velkou šanci být v životě úspěšní, mnohdy s větším předpokladem než ti zadaní,“ domnívá se psycholožka Stephanie Spielmann, spoluautorka studie. Ovšem pozor, je třeba přihlédnout i k jiným stránkám věci.

K TÉMATU  Nemáte čas na zdravé jídlo? Řešením je krabičková dieta!

Psychika, na té prostě záleží

Jde-li o zachování duševního zdraví, musím konstatovat, že prospěšnější je být sám, než se obklopovat špatnou společností. Člověk, který čelí neustálým negativním posudkům od blízké osoby, bývá až nebezpečně náchylný k depresím. Každý z nás by si proto měl uvědomit, že důležitá je spíše kvalita vztahu, nikoli jeho kvantita,“ doporučuje americký psycholog Alan Teo z Michiganské univerzity. A co si o tom všem myslíte vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Říká se, že každá žena je v podstatě krásná, jen je zapotřebí přijít na správný způsob, jak onu krásu vyzdvihnout.
Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.
Některé filmy v nás dokážou vyvolávat radost, štěstí, romantickou náladu a jiné zase třeba strach. A některé filmy jsou natolik sugestivní, že je lepší se jim vyhnout, pokud na ně nejste zrovna správně naladění.
Víte, jakou sexuální polohu preferuje váš protějšek? Pokud vyžaduje stále hlavně jen jednu polohu při milostných hrátkách, velice snadno si podle toho můžete vyložit, s kým máte tu čest.
Rozhodli jste se, že do vašeho života zařadíte pohyb a budete tak dbát na celkové zdraví? Nebo se zkrátka jen chcete vrátit do formy či vyrýsovat svaly? Vedle zdravého jídelníčku je třeba začít i cvičit, ale už dávno neplatí, že musíte docházet jen do posilovny. Vytvořte si vlastní soukromé fitko u sebe doma.
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Když jsme se s manželem nastěhovali do nového domu po rekonstrukci, pořád se nám na něm něco nezdálo. Sem tam se ozývaly zvláštní loupavé zvuky - a omítka se loupala na místech, kde nebyl žádný důvod k vlhkosti. Nakonec jsme v domě prostě a jednoduše necítili dobře. Tenkrát jsme spojení "energetický úklid" vůbec neznali.
Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!
Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.

Výběr článků

Rezidence CH House se nachází ve městě Le Tsyion v Izraeli, jižně pod Tel Avivem. Stavba nepatří mezi nejrozlehlejší, ale zaujme svým praktickým řešením a moderním pojetím. Všechny úhly i prostory jsou čisté a úhledné. Celé přízemí je možné v podstatě otevřít čerstvému vzduchu a slunci. A ten bazén! Tam by se bydlelo.
Upřímně, matky jsou opravdové hrdinky, které zvládají nekonečný kolotoč povinností. V našem nejnovějším článku se zaměřujeme na příběh jedné takové matky, která je na všechno sama – od každodenních povinností po přípravy na vánoce. Její děti zlobí, nechtějí do školy, a ona si uvědomuje, že potřebuje odpočinek. Co se stane, když se rozhodne strávit víkend v luxusním rezortu? Přečtěte si náš článek, který nahlíží do světa této matky, plný nečekaných zvratů, humorných momentů a možná i inspirace pro všechny, kdo znají výzvy mateřství.
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.

Nepřehlédněte

Víme všechny dobře, že s dítětem v letadle to není vždy úplně jednoduché. Není třeba se ale ničeho obávat, pokud jste na to připravené. Jak vše zvládnout, aby byl let klidný pro vás, vaše dítě, ale také pro ostatní cestující?
Chcete být trendy i na podzim, tak musíte mít odstín vlasů medový. Tato barva nejenže rozzáří vaše vlasy, ale také perfektně ladí s atmosférou sklonku roku. Zahalte se do medové!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek