Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Imunitní systém: dýně, bylinky, domácí sirupy a další naše tipy, které podpoří vaše tělo na podzim

Nežijeme v Kalifornii ani v jiné lokalitě, kde sluníčko intenzivně hřeje po celý rok a zelenina či ovoce má několikero sklizní. Čtyři roční období znamenají mimo jiné přizpůsobit své tělo a jeho režim na počasí, které přijde. Na podzim byste se tedy neměla stravovat stejně jako v létě, kdy je tělo dobré spíš ochladit. Co udělá vašemu organismu dobře na podzim?
Podzimní plískanice se blíží. Posilte imunitní systém a podpořte své zdraví
zdroj: 123RF.ccom

12. 09. 2019

Přemýšlejte, jak se zahřát a podpořit imunitu

Dobrou volbou pro podzimní obědy či večeře jsou polévky nebo teplá zelenina. Polévky zahřejí, zasytí a posílí imunitní systém. Můžete udělat třeba vývar a přidat sezónní zeleninu, například pórek, květák, kapustu, brambory. Luštěniny polévky zahustí nebo mohou být dobrou přílohou či dokonce samostatným hlavním jídlem. Dodají tělu bílkoviny, vitamíny skupiny B a obsahují značné množství vápníku, fosforu a železa. Velmi vhodné jsou pro diabetiky, snižují hladinu cukru v krvi, protože mají nízkou hladinu glykemického indexu.

Letní zelenina končí. Vsaďte na druhy, které zahřejí

Ještě v září a říjnu budou dozrávat rajčata či papriky, které ráda zkonzumujete v syrovém stavu. Ale jak přijdou podzimní plískanice, tělo je potřeba zahřát a vitamíny a vlákninu doplnit klasickou podzimní zeleninou a ovocem. Je určitě lepší využít toho, co právě dozrává, než si kupovat zeleninu ze skleníku nebo dovezenou přes půlku světa.

Vsaďte na dýni

Vyberte si dýni, červenou řepu, lilek, cukety, mrkev, cibuli, česnek, fenykl, pórek, hlávkovou i růžičkovou kapustu či květák. Dýně jsou zásobárnou betakarotenu a skvělým zdrojem důležitých vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Nemusíte z dýně vyrábět “jen” polévku. Dá se upéct samostatná nebo s masem, gratinovat se sýrem, použít jako zahušťovadlo do omáček či zeleninových pokrmů. Na webu najdete spoustu tipů, co všechno z ní vyrobit.

Nezapomeňte na ořechy, semena, med a vejce. Výživový specialista Petr Havlíček doporučuje každý den rozlousknout a sníst čtyři – pět ořechů. Je jedno, jakých. Každý má pozitivní vliv na lidské zdraví.

Na podzim a v zimě můžete jídla víc okořenit. Více než v létě používejte chilli papričky, skořici, kari nebo kurkumu. Ostrá chuť zamezuje množení bakterií, rozptyluje chlad a posiluje imunitní systém.

K TÉMATU  Chcete vidět ukázkový trénink celého těla? Předvede vám ho žena, které je 72 let, ale fyzicky je na tom lépe než mnozí třicátníci!

Bylinkové čaje

Bylinkové čaje mají velmi prospěšný vliv. A pokud jste si přes léto usušila bylinky z vlastní zahrádky nebo z okolní přírody, přijdou v příštích měsících vhod. Pití bylinkových čajů je skvělou prevencí, která prakticky nic nestojí. Ale například mátový čaj spíš chladí, ten si ponechte zase na jaro a léto. Přejděte na zázvor, šípek, černý bez, jeřabinu, mateřídoušku, dobromysl, jitrocel nebo rakytník.

Sirup domácí výroby

Z některých bylinek jste určitě už v létě připravila sirup. A pokud ne, máte ještě možnost jej vyrobit třeba z úžasného rakytníku, velkého zdroje vitamínu C. Zapomeňte na kupované sáčkové rádobyléčivé přípravky. Raději přelijte rakytníkový, šalvějový nebo jitrocelový sirup teplou (ne vařící) vodou, doplňte kouskem pomeranče nebo limetky a skvělý horký nápoj máte hotový.

Nezapomeňte na pohyb

V létě je cvičení snazší. Chození, běh, jízda na kole, plavání. Veškeré tělesné aktivity v přírodě se provádějí snáz v pěkném počasí. A řada z nás pak na podzim s cvičením skončí, protože se nám nechce vyrazit do tmy, mlhy, či dokonce deště.

Pokud se vám nechce do tělocvičny, vytvořte si svou sestavu a každý den alespoň dvacet minut cvičte doma. Nebudete mít na jaře problémy s “hubnutím do plavek” a udržíte si kondici po celou zimu. To se vám mimo jiné bude hodit, třeba až vyrazíte na lyže nebo s dětmi bruslit.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.
Pro někoho může jít o kraj nehostinný, neboť si ho často spojujeme zejména s těžbou uhlí. Ve skutečnosti jde ale o nádherný kus krajiny s bohatou historií a přírodními scenériemi, které rozhodně stojí za to navštívit. Vybrali jsme pro vás deset nejzajímavějších míst, které byste si při návštěvě severních Čech neměli nechat ujít.
Každou sezónu objevíme trend, který zužitkujeme také v dalším roce. Pojďme se proto podívat, co z trendů letošního léta oblečeme také příští rok.
Každé roční období má svůj specifický nádech a ani podzim není výjimkou. Sice budete trávit více večerů doma kvůli deštivému a studenému počasí, ale o to větší máte motivaci si svůj příbytek zútulnit podzimními dekoracemi. Jdeme na to!
Měsíček lékařský je letnička, která dorůstá právě teď až do půlmetrové výšky. Sbírá se od poloviny června do konce srpna nebo počátku září a je to všestranná léčivá bylina. Využijte jejích účinků i vy a přidejte ji do domácí lékárničky nebo své kosmetické výbavy.
Skotská vrchovina nabízí překrásnou přírodní scenérii, kterou charakterizují zelené kopce, rozmanité skalnaté útvary, horská údolí a jezera, ale i středověké hrady. Tady je malá ochutnávka, která vás možná navnadí na výlet do této řídce osídlené oblasti.
S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
Zázrak moderní kosmetiky nebo prastará síla přírodních kamenů? Odhalte spolu s námi účinky malého kosmetického pomocníka jménem roller, kterého si zamilujete už po prvním použití.
Občas kvůli tomu, že je tady zase, protočíme panenky. Často nám připravuje krušné i bolestivé chvíle a někdy bychom byly raději, kdybychom si užily alespoň měsíc bez ní. Přesně tak většina žen vnímá menstruaci, která vlivem let neustále mění svou podobu. Jak vypadá ve dvaceti, třiceti a ve čtyřiceti? Mrkněte na její tři, pokaždé jiné, tváře.
Zatímco většina zatím cestuje jenom prstem po mapě, jiné už nebaví sedět doma. Chtějí něco zažít, i když tomu epidemiologická situace zrovna nenahrává. Jenže panující koronavirus cestování nepřeje už nějaký ten pátek, proto se mnozí lidé rozhodli vydat se na cestu, i když je venku stále hrozící riziko nakažení.
Dnes už většina z nás fotí mobilem. Někomu to jde dobře, jinému méně. Přestože je paměť telefonu skoro nekonečná, nač pořizovat nekvalitní a zbytečné obrázky? Máme pro vás pár základních rad a pravidel, jak fotit tak, aby byl výsledek top!

Výběr článků

Baculatý a oteklý obličej - to je problém mnoha žen. I když i mužů, ovšem ženy jsou ty, které s tímto problémem chtějí opravdu efektivně bojovat. Jestliže nejste se svým obličejem spokojená, nemusíte si zoufat a ani nemusíte chodit na plastiku. Existuje totiž několik věcí, které udělat, abyste o oteklý obličej přišla.
Dopřáváte si klasického turka? Mnoho z nás nedá dopustit na silnou kávu. Jakmile ji ale dopijeme, kávovou sedlinu, která zůstane na dně, bez milosti vyhodíme. To je ovšem škoda, protože lidově nazývaný lógr může u vás doma najít další využití.
Kvůli práci z domova či výuce online trávíte denně mnoho hodin před monitorem. Často je to mnohem víc času, než kolik to bylo před pandemií. Výsledkem je enormní zátěž pro oči. Ty jsou pak unavené. Dopřejte jim péči a výživu, kterou si zaslouží. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia pro namáhané oči.

Nepřehlédněte

Sloni jsou majestátná zvířata, ale když jsou mladí, jsou rozpustilí a rádi si hrají. Slůňata dovádějí ve vodě, pošťuchují se navzájem nebo s i lidmi! Pozor, aby vás nějaký ten prcek nezalehl!
V dnešní moderní době jsme až zahlceni spoustou nových vychytávek. To se týká oi spotřebičů a pomocníků do domácnosti. V obchodech najdete zboží jakéhokoliv druhu a někdy se vám dokonce podaří narazit na poněkud podivná zařízení, jejichž účel je třeba ještě uhodnout. Přiznejme si, že někde mezi touto hojností zaujal své místo parní čistič.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek