Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak se úspěšně seznámit. Nesuďte protějšek na první schůzce

Jít na první schůzku s celou řadou očekávání, která musí partner splňovat, je velmi kontraproduktivní. Jestliže se chcete seznámit, nemůžete čekat, že protějšek splní vaše představy během krátkého setkání v kavárně. Rychlé soudy jsou špatné soudy.
Jak na úspěšné seznámení. Nesuďte protějšek na první schůzce
zdroj: 123RF.com

04. 09. 2019

Zkuste počkat na další schůzku. Nesuďte rychle

K nejrozšířenějším překážkám úspěšného seznámení a navázání vztahu patří rychlé soudy na první schůzce. Často vám některá, v podstatě nevinná reakce partnera připomene špatnou zkušenost z minulosti a už ho škrtnete ze seznamu.

Dal si panáka – bude to alkoholik. Zdál se mu vysoký účet – asi to bude držgrešle! Mluví o svých dospělých dětech – je na nich závislý? Mluví o své exmanželce – nemá vyřešenou minulost. Ptá se na vaše majetkové poměry – chce vás vysávat… A tak dále, a tak dále. Seznam nežádoucích vlastností může být velmi dlouhý, ale spoléhat na ně není nejlepší řešení.

Seznámení neuspěchejte. Dejte na zdravou intuici

Profesor Gerd Gigerenzer, emeritní ředitel Centra pro adaptivní chování a poznání Max-Planck-Institutu v Berlíně, o tom říká: „Člověk se musí naučit, kdy se může spoléhat na svůj pocit, a kdy je lepší přemýšlet. Pro intuitivní rozhodnutí jsou ale dobré částečné vědomosti. Kdo však žádné nemá, neměl by se na intuici spoléhat.

Když se vám někdo na první schůzce jeví ideální, může na druhé totálně zklamat. Ale třetí už může být zase jiná. Nevěřte, že rychle poznáte “toho pravého”. Pro úspěšné seznámení se využívají jiné mechanismy.

Ptejte se a zkoumejte

Buďte zvědavá, ptejte se a zkoumejte, co partner hledá, co ho baví a proč se třeba vyhýbá některým osobním tématům. Psychologové tomu říkají “komunikativní hledání” a řadí se tam například také “inteligentní hloupost”.

To jsou dotazy na to, čemu nerozumíte nebo co se vám nezdá. Jen tak partnera lépe poznáte a vyvarujete se chybných výkladů. Můžete odejít ze schůzky v nevědomosti a pouze s pocitem, že ten druhý nemluvil tak, jak si představujete. Tak proč se znovu vidět? Přece abyste se lépe poznali.
Na zdaru či nezdaru schůzky i sbližování se od samého začátku podílejí oba. I tím, že vedle někoho sedíte a nasloucháte tématu, které vás nebaví. Než jen poslouchat, nahoďte jiné téma a řekněte, co vám na tom předcházejícím vadí.

K TÉMATU  Sandra (37): Kamarádka mi představila skvělého muže, z dobré vůle to nebylo. Nemohla jsem uvěřit, jaký podvod to byl.

Hry s klacíkem a skoky přes překážky

To jsou další možnosti, jak se úspěšně neseznámit. Jde o vyšší úroveň rychlých soudů. Například se snažíte vystavit svého potenciálního partnera krizové situaci či mu nenápadně zadáte úkol.

Nebo ho na druhou schůzku pozvete do kavárny v lanovém centru a jen tak  nadhodíte, že byste si mohli zalézt. A budete pozorovat, jak se chová. Odmítne? Bude to lenoch. Leze rychleji, než vy? Nestará se o vás a bude chtít mít nad vámi navrch. Pokud tohle uděláte, aniž byste zjistila, jak moc protějšek o takovou aktivitu stojí, právě jste spolehlivě zabila rozvíjející se vztah.

Dělat se vzácnou?

Jestliže se chcete seznámit, možná vám kolegyně poradí, ať se uděláte vzácnou. Je pochopitelné, že váš nový objev může otrávit, když ho budete bombardovat denně maily, esemeskami či telefony. Na druhou stranu, když mu neodpovíte, dejme tomu, do dvou dnů na jeho mail, kde navrhuje další schůzku, může to chápat, že nemáte dál zájem. Takže “vzácná” ano, ale s mírou.

Kdy a zda vůbec nezávazně plkat

Někteří psychologové doporučují začít na první schůzce se zdvořilostní konverzací a teprve na dalších přejít k vážnějším osobním tématům. Avšak německý psycholog Michael Mary, autor úspěšné knihy Kde jsi? nezávazné hovory neuznává. Považuje je za flirtový luxus, který si člověk dlouhodobě hledající partnera nemůže dovolit.

Možná dospějete stejně k závěru, že se k sobě nehodíte. Podle Maryho by tomu však měla,  pokud se nejedná o zcela jasné případy (psychopaty, kriminálníky, alkoholiky apod.), předcházet hlubší znalost protějšku.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vždycky jsem si myslela, že rodiče mohou mít jednání svých dětí pod kontrolou a dokážou je ochránit před nebezpečím. Vždy, když jsem slyšela nějaký příběh k tomuto tématu, tak jsem byla paní chytrá, prý mně by se to stát nemohlo, já bych to poznala, moje dítě je poučeno, blá, blá, blá…. No, nikdy neříkej nikdy a to mé určité povyšování, že já jsem lepší matkou rychle vzalo za své. Setkala jsem se s tím tak z blízka, že bych to opravdu nikomu nepřála.
Zázvor je v podstatě všelék. Jakmile cítíme příznaky nachlazení, je dobré po něm sáhnout a uvařit si z něj čaj, zlepšuje také trávení a využívá se v orientální kuchyni, kde se cení zase jeho výrazná chuť. Snad všichni známe zázvor čerstvý, ale i sušený nebo ve formě koření. I když nám zcela jistě prospívá, nic se nemá přehánět, a i zázvor může být někdy nebezpečný. Kdo by si na něj měl dávat pozor a v jakých případech skutečně škodí?
Špatné zprávy se valí ze všech stran. Jejich kadence a obsah nedají mnohým spát. Odolat tlaku negativních informací není snadné. Nervy pracují a napětí roste. Snižte ho alespoň u sebe, než překročí onu pomyslnou hranici. Přinášíme vám pár tipů, jak se se stresem dnešních dnů vyrovnat.
Že je příjemné líbání s člověkem, kterého milujete, není třeba víc rozebírat. Víte ale, že se jedná také o zdraví velmi prospěšnou činnost? Líbání je dokonce předmětem mnoha lékařských studií a vědci se intenzivně zajímají o jeho přínos.
V pražském Rudolfínu se odehrál večer plný emocí a překvapení, kde 31. ročník cen Český lev odhalil své hrdiny. Večer, kdy se historie prolínala s novou tvorbou, přinesl do popředí talent, který čekal na svůj okamžik čtyři desetiletí. Simona Peková, jejíž výkon ve filmu "Přišla v noci" ji vyřadil z řad nekorunovaných králů českého filmu, se stala symbolem večera. Zatímco "Bratři" si odnesli titul za nejlepší film, byl to právě seriál "Volha" a snímek "Bod obnovy", kdo dominoval počtem ocenění. Které momenty letošního ceremoniálu vás nejvíce oslovily a jaký film či umělec pro vás byl objevem roku?
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!
To je tvrdý oříšek, protože LEGO® sad je velice mnoho a liší se od sebe různými vlastnostmi: velikostí kostek, tematikou, barvou, tvarem a dodatečnými funkcemi. Každá stavebnice je jinak přizpůsobena určité věkové skupině. Čím se řídit při výběru kostek? Jak se správně rozhodnout? Napovíme v této publikaci.
Dnes jsme si již navykli komunikovat běžně přes internet, dozvídat se o kamarádech na sociálních sítích, každý den rozeslat několik e-mailů. Stejně tak jako nám však toto umožňuje velmi efektivně pracovat a být neustále ve spojení, mohou nás právě tyto technologie na druhé straně výrazně ohrožovat.
Dnes už nikoho žena na vedoucí pozici příliš nepřekvapí. Obdivujete je, vzhlížíte k nim, chtěli byste být jako ony a tápete, jak se alespoň přiblížit?
Dříve jste ve skříni našli maximálně dva druhy rostlinného oleje. Nyní jeho rozmanitost přímo ohromuje, ve výsledku však vyvolává mnoho otázek – od prostého „Co je to za olej?“ až po „Jaký druh jídla s ním vařit?“ Pojďme si v těch olejích udělat kapánek jasno a zjistit, které z nich se vyplatí používat v kuchyni pravidelně. Nejspíše budete kukat, jaké oleje se do vaší kuchyně mohou vůbec dostat!
Pro pobyt v přírodě a při různých sportovních aktivitách venku jistě oceníte funkční oblečení, se kterým vás nepřekvapí žádné počasí ani nepříznivé podmínky. Proto bude nejlepší volbou softshellový materiál, s nímž se nemusíte bát žádného dobrodružství.
Obývací pokoj je srdcem každého domova. Je to místo, kde trávíte spoustu času s rodinou
a přáteli, relaxujete po náročném dni, a kde se odehrávají často nezapomenutelné chvíle. Pohodlná a stylová křesla dotvářejí atmosféru obývacího pokoje a dělají z něj jedno
z nejpříjemnějších míst domova. V tomto článku se zaměříme na výběr toho pravého křesla do obýváku, které splní vaše potřeby a přinese do interiéru zároveň nádech elegance.

Výběr článků

Nástěnné hodiny by neměly chybět v každém obýváku. Sice sledujete čas na mobilu nebo ho ukazuje televize, originální hodiny jsou ale hlavně dekorací, která dokresluje atmosféru domova. A co takhle zvolit ukazatel času opravdu velkých rozměrů? Prohlédněte si galerii.
Vietnam je turisty hojně navštěvovaný, a to zcela zaslouženě. Je to nádherná země s přátelskými lidmi, krásnou přírodou, zajímavou faunou a flórou, architekturou, historií i jídlem. Po Vietnamu můžete klidně cestovat týdny, nebo dokonce měsíce, a stále vám zůstanou neprozkoumaná místa. Co navštívit ze všeho nejdříve?
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.

Nepřehlédněte

Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
Kdo by nechtěl zůstat stále mladý? Zpívá o tom i Karel Gott v jedné ze svých převzatých písní. Pravdou však je, že stárneme a nikdo se tomu nevyhne. Naštěstí tu máme úspěšný obor estetické medicíny, který zažívá nebývalý boom. S botoxovými injekcemi ale možná ještě raději počkejte, výsledky lékařských experimentů varují.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek