Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Sluníčko a spálená pleť. Osvědčené domácí přípravky, které pomohou s ošetřením pokožky

Prostě jste to přehnala se sluníčkem. Samozřejmě neplánovaně. Voda šplouchala a vy jste usnula na lehátku a teď je vaše pleť totálně zrudlá a spálená. Jak jí pomoci? Jestliže nemáte po ruce speciální poopalovací péči, zkuste domácí zdroje.
Sluníčko a spálená pleť. Osvědčené domácí přípravky, které pomohou
zdroj: 123RF.com

14. 08. 2019

Nemyjte se mýdlem a ochlazujte pomalu

Spálená pleť dokáže pěkně potrápit. Nemyjte pokožku běžným sprchovým mýdlem. Jedině speciálním mýdlem s neutrálním pH 5,5. Jiné sprchové mýdlo na pár dní vynechte. Bude vám pokožku ještě více vysoušet.

První pomoc je napustit si vanu a dopřát si studenou lázeň. Je to mnohem lepší, než sprcha. Sprchování vás bude bolet a ve vaně se bude pokožka ochlazovat postupně. Napusťte vlažnou vodu do vany a nasypte jedlou sodu, nebo nalijte do vany šálek jablečného octa. Po lázni se sodou se neutírejte. Nechte ji na sobě uschnout. Zředěný ocet s vodou můžete použít i ve formě obkladů. Bolest brzy ustane.

Mléčné výrobky a brambory pomohou. Obklady zklidní vaši pleť

Mléko a mléčné výrobky mají na podrážděnou spálenou kůži uklidňující vliv. Stačí rozmíchat mléko s vodou a použít jako obklady. Ale můžete také tělo přímo namazat jogurtem,  tvarohem, podmáslím nebo zakysanou smetanou.

Zklidňující mast na spáleniny si můžete vyrobit z kukuřičného škrobu, který smícháte s vodou do konzistence pasty. Škrob je součástí brambor a i z nich lze vyrobit prostředek na spálenou pokožku. Stačí je rozmixovat a smíchat s vodou a přikládat obklady. Pomůže i okurková nebo rajčatová šťáva.

Všechny obklady by se měly přikládat tak na 15-30 minut. Poté opláchnout vodou a proces zhruba po dvou hodinách opakovat.

Aloe vera a bylinky

Chladivé účinky má kombinace máty, levandule a jitrocele. Do jednoho šálku vody přidejte dvě lžíce směsi ze sušené máty, levandule a jitrocele. Svařte a nechte vychladnout. Přikládejte jako obklady na postižené části.
Aloe vera je nejlepší přírodní a protizánětlivá látka, která spálené kůži velmi prospěje.

Máte-li rostlinu doma, vymačkejte šťávu z listů a nanášejte na tělo. Jestliže nejste v blízkosti své léčivky, mějte v zásobě přírodní aloe vera gel. Nebo si včas vyrobte mast. Nepomůže jen na spálenou kůži sluníčkem, ale na jakékoli spáleniny.

K TÉMATU  Proč je šnečí sliz tak žádaným kosmetickým přípravkem?

Mast na spáleniny

Pro objem 120 ml masti rozpusťte ve vodní lázni 2 lžíce panenského kokosového oleje, 2 lžičky kakaového a 2 lžičky bambuckého másla a 2 lžičky včelího vosku. Přidejte 6 lžic měsíčkového oleje, promíchejte a odstavte. Nechte trochu vystydnout a do vlažné směsi přimíchejte 6 lžic aloe vera gelu a 30 kapek levandulového esenciálního oleje. Dobře promíchejte a je hotovo.

Mastičku nechávejte v lednici. Jednak déle vydrží, a také bude při namazání na spáleninu zároveň chladit.

Nezapomeňte na pitný režim

V každém případě musíte po pobytu na sluníčku hodně pít. Dobré jsou minerálky. A jestli si myslíte, že si druhý den vezmete tričko a půjdete na pláž znovu, tak na to raději zapomeňte. Sluneční paprsky proniknou i trikem a vaše spálená pleť se jen zhorší. Raději zůstaňte doma a alespoň dva dny v chládku odpočívejte.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S příchodem nového roku se obnovily módní kolekce v oblíbených i méně oblíbených obchodech. Loňské zboží vystřídalo letošní a my si již mohli všimnout toho, co se bude letos nosit. Stejně jako vloni, i letos se bude naše pozornost upínat k modelům, které ohlásily svůj velký comeback. I letošnímu roku budou dominovat kousky, které známe z devadesátých let a které po nějakou dobu upadly do zapomnění.
Kočky jsou malé domácí šelmy, a všechny se liší svojí individuální povahou, stejně tak jako lidé. Občas jsou kočičky nevědomky strašně roztomilé! Loví světýlka na zdech, útočí na vlastní odraz v zrcadle nebo se snaží nacpat do co nejmenší krabice. Co dělá ta vaše?
Chtěli byste naší planetě pomoci od nadbytečného odpadu, ale nevíte, jak na to? Nemusíte ze dne na den začít kompostovat a stloukat si doma vlastní máslo. Stačí se jen řídit několika jednoduchými radami, které zvládne opravdu každý.
Zjistili jste, že jste bez takzvaného hotovostního polštáře? Tudíž kdyby přišla další mimořádná situace podobná té na jaře, neměli byste, z čeho žít? Pak je načase začít s financemi lépe hospodařit. Abyste se však radovali ze zisků a nikoli ze ztrát, které na konci měsíce vykážete, stáhněte si mobilní aplikace, které vám se správou osobních financí pomůžou.
Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?
Peru je velmi zajímavá země oplývající především mnoha kulturními památkami starověkých civilizací a koloniální architekturou. Jedná se o neuvěřitelně rozmanitou zemi a ráj pro každého cestovatele. V našich představách může znít Peru jako zapadlá zemička, kde nic nenajdeme, ale opak je pravdou! Tajemné džungle, ztracená města, jezero Titicaca, delta Amazonky – právě za těmito zázraky turisté do Peru míří. Tato země Jižní Ameriky jim poskytne příležitost ocitnout se ve zcela jiné dimenzi.
Stoly plné jídla a mnoho výjimečných receptů, které se připravují zejména o Vánocích, jen jednou za rok. Jak zvládnout chutě v případě, že držíte dietu? Nenechte se zlákat těžkým jídlem, abyste v novém roce hříchu nelitovala. Díky těmto tipům si užijete Vánoce a zároveň se po nich budete cítit svěže a fit.
Otevřete dveře k zdravějšímu životnímu stylu. Dnes přinášíme vám praktické rady a osvědčené tipy, které vám pomohou iniciovat a udržet zdravé návyky. Od malých každodenních změn po postupný proces adaptace, čeká na vás průvodce, jak integrovat zdravější rozhodnutí do svého každodenního života. Jste připraveni na cestu k celkovému zlepšení svého životního stylu? Pojďte do toho snámi a objevte radostné stránky zdravějšího já.
Vychutnejte si nejzábavnější kompilaci ze společného života s domácími mazlíčky. Psi a kočky jsou úžasní, a i přes jejich rozdíly mají spoustu společného. Patří mezi zvířátka, která máme doma nejčastěji. A umí tropit pěkné vylomeniny!
Obývací pokoj je srdcem každého domova. Je to místo, kde trávíte spoustu času s rodinou
a přáteli, relaxujete po náročném dni, a kde se odehrávají často nezapomenutelné chvíle. Pohodlná a stylová křesla dotvářejí atmosféru obývacího pokoje a dělají z něj jedno
z nejpříjemnějších míst domova. V tomto článku se zaměříme na výběr toho pravého křesla do obýváku, které splní vaše potřeby a přinese do interiéru zároveň nádech elegance.
Máte ve své domácí lékárničce aspirin? Otázkou je, zda tušíte, co všechno dokáže. Kromě toho, že čistí i ty nejodolnější skvrny na oblečení a zesvětluje tmavé podpaží, také spolehlivě léčí akné. I s černými tečkami si ale hravě poradí!
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení

Výběr článků

Podzim je obdobím, kdy se mění nejenom barvy listů, ale i módní kousky v našich skříních – sandály v botnících pak střídají kozačky nebo kožené polobotky. Pokud ještě váháte, zda byste měli investovat do nového páru kožených bot, prozradíme vám, proč této koupě nebudete litovat.
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.

Nepřehlédněte

Dříve jste ve skříni našli maximálně dva druhy rostlinného oleje. Nyní jeho rozmanitost přímo ohromuje, ve výsledku však vyvolává mnoho otázek – od prostého „Co je to za olej?“ až po „Jaký druh jídla s ním vařit?“ Pojďme si v těch olejích udělat kapánek jasno a zjistit, které z nich se vyplatí používat v kuchyni pravidelně. Nejspíše budete kukat, jaké oleje se do vaší kuchyně mohou vůbec dostat!
Naše životní podmínky jsou velice dobré, ovšem ani tato skutečnost nám nezaručuje pevné zdraví. O své zdraví se musí každý starat sám. Je však pravdou, že někdy jen čirou náhodou člověka postihne choroba, o které lze říct, že je snad za trest, a se kterou svět ještě neumí vypořádat. Kupodivu se takových onemocnění nachází mezi námi celá řada, za vypíchnutí stojí například rakovina, nad kterou svět boj ještě nevyhrál.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek