Úterý , 30. 04. 2024

Robert

Stres je častou příčinou bolestí v zádech. Co změnit a jak se jich zbavit

Bolesti zad mají mnoho podob. Mohou se lišit intenzitou a dobou trvání, a zejména příčinou. Vždy se jedná o problém, který je souborem individuálních, psychosomatických a pracovních stereotypů. Jednou z psychosomatických a častých příčin bolesti je stres.
Jednou z psychosomatických příčin bolesti zad je stres
zdroj: 123RF.com

26. 04. 2019

Když tělo křičí stop

Individuálními faktory je například obezita, těhotenství, vadné držení těla, prochladnutí, nedostatečná nebo přílišná fyzická aktivita či třeba nevhodná obuv. Mezi pracovní faktory patří jednostranná zátěž, jako třeba sezení, o němž jsme již na těchto stránkách psali, nebo fyzicky namáhavá práce, spojená se zvedáním těžkých břemen.

Blokády jsou častou známkou stresu

Bolest zad se objevuje v momentě, kdy je systém přetížený. Bolest má člověku naznačit, aby si uvědomil svůj stav a začal ho řešit. To platí především u stresu. Stres je dobrým hnacím motorem, pokud je krátkodobý. Pokud se ale trápíte, jste přetížená a ve stresu dlouhodobě, bolest zad je toho průvodním jevem. Vaše svaly jsou totiž stále aktivované, a tak ve stavu ohrožení. Jsou nepřirozeně stažené, což přináší blokády. V důsledku toho se svaly kolem postiženého místa extrémně stáhnou a takové místo velmi bolí.

Pilulka je krátkodobou úlevou, chce to změnu

Jak na bolest obvykle zareagujete? Vezmeme si pilulku, namažete léčivou mastí, a tak se pro tentokrát uvolní stažené svaly okolo místa postižení. A co dál? Nestačí několikadenní odpočinek, po němž naskočíte do stejného kolotoče. Principem zdravého života je střídání stavu napětí, stresu a uvolnění, relaxace. Jenže v moderní době chybí právě to uvolnění. Pokud již nebudete chtít, aby stres řídil váš život a způsoboval bolest zad, musíte do svého života vnést zásadní změnu.

Netrapte se tím, co nemůžete změnit

Při stresu se nesmíme nechat ovládnout emocemi a řešit situaci postupně.  Pojmenujte si hlavní příčinu stresu. Nastavte si priority, odlište důležité věci od věcí méně důležitých. Někdy stačí naučit se pracovat s časem. Jestliže je pro vás stresující práce, zamyslete se, zda vaše pracovní pozice nebo úsilí o dosažení vyšší, skutečně stojí za vaše zdraví. Zda byste neměla mít jen tolik práce a takovou, kterou zvládnete, a přinese vám spíš radost, než neustálé napětí. Pokud je příčinou stresu vaše soukromí, zvažte, co udělat, abyste se cítila lépe. Přestaňte se trápit tím, co nemůžete změnit. Nemusíte to řešit sama, účinnou pomoc může poskytnout psychoterapeut nebo psycholog.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na čtvrtek 13. 9. 2018. Kdo si má dát pozor na své zdraví? Měsíc dnes přeje také navazování známostí!

Teď jste ucítila křeč pod lopatkou…

Než zavoláte fyzioterapeuta, zachovejte klid. Snažte se pomalu zhluboka dýchat nebo použít doporučovanou zklidňující dýchací techniku. Ta spočívá v nenásilném vydechnutí, opětovném nádechu malého množství vzduchu a jeho zadržení v plicích na krátký okamžik a poté jeho nenásilném vydechnutí. Až vás záda přestanou bolet, dělejte vše pro to, aby se bolest již nevrátila. Najděte si aktivitu, která vás bude bavit a při níž se také zasmějete. Smích vyplavuje do těla endorfin a uvolňuje svaly, což prospívá ke snížení bolesti.

Vynikající je pravidelný pohyb, pobyt v přírodě, uvolňovací cvičení, relaxace a odreagování se nenáročnou zájmovou činností. Ale nejdůležitější je zařadit tyto činnosti do svého denního programu tak, aby se staly trvalou součástí vašeho životního stylu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý a úplný. I za doplňky se musí utrácet, a to zejména za náušnice, které jsou často to nejvýraznější na celém outfitu. Ovšem stejně, jako je tomu v případě jiných kousků oblečení, i ve světě náušnic se mění trendy jako na běžícím pásu. Každý rok móda přinese na trh zcela jiné typy náušnic, které mají zpestřovat outfity v dané sezoně. Nabízí se proto otázka, jaké náušnice ovládnou nejbližší měsíce a týdny?
Letošní léto patřilo bezesporu k těm nejparnějším. Teploty se šplhají přes hranici třiceti stupňů a koupaliště či vodní nádrže hlásí absolutně plno. Zatímco na zmíněných místech se můžeme zchladit ve vodě, doma přemýšlíme nad tím, jak se osvěžit. V každém pokoji domácnosti je totiž snad ještě větší teplo než venku, a tak řada lidí uvažuje nad koupí klimatizace. Je však pravdou, že klimatizace není zrovna levná záležitost a mnohým může toto zařízení udělat velkou čáru přes rozpočet. Proto raději investujte do pokojových rostlin, které zvládnou udržet v interiéru velmi přijatelné klima, i když venkovní teploty dosahují rekordních hodnot.
Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Překrásný Olea All Suite Hotel je celý postavený z přírodních materiálů a zaujme atmosférou naprosté pohody. Pětihvězdičkový resort vyniká luxusem a personál je tu k dispozici nonstop. Bazény prolínají skrz všechny části hotelu a zajímavostí je, že do se do vody můžete ponořit přímo z vašeho pokoje. Tohle je prostě nádhera!
Je tu léto a společně s ním také naše snaha zhubnout. Mnoho žen před příchodem plavkové sezony začne držet dietu s vidinou ztracených kilogramů. Co když ale během diety zažíváte nepříjemné pocity na zvracení? Co stojí za nevolností, plynatostí či nervozitou během naší snahy zhubnout?
Vyrážíte ven, ale nestíháte si upravit vlasy? Tyhle snadné a chytré vychytávky vám pomohou vytvořit na hlavě účes podle vašich představ. Účesy jsou hotové za chvilku a potřebujete k nim jen to, co máte v koupelně. Zkuste se inspirovat těmito postupy.
Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.
Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.
Podzim je obdobím, kdy se mění nejenom barvy listů, ale i módní kousky v našich skříních – sandály v botnících pak střídají kozačky nebo kožené polobotky. Pokud ještě váháte, zda byste měli investovat do nového páru kožených bot, prozradíme vám, proč této koupě nebudete litovat.
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
V roce 1998 spatřila světlo světa argentinská telenovela „Divoký anděl“, která přinesla světovou popularitu zejména představitelce hlavní role, Natalii Oreiro.

Výběr článků

V Mexiku mají na propagaci svého mléka Alpura osvědčený recept, a tak není pro místní nic neobvyklého, když mezi regály rozjede svojí show tancující kráva. Před obchodem na ulici nebo uvnitř prodejny předvádí svoje kreace a baví nebo udivuje všechny, kteří se ocitnou v dosahu.
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.

Nepřehlédněte

Tato anglická diva se proslavila předně jako zpěvačka, ale zároveň také svým skladatelským nadáním a působností v modelingu. Dua Lipa má původ v samotné Albánii. Mohli byste se domnívat, že její jméno je smyšlené pro zviditelnění ve světě showbyznysu, a že pod ním jen vystupuje, ale není tomu tak. Dua Lipa je skutečně její rodné jméno.
Marie byla od mala o něco plašší než ostatní děti. Viděla věci, které ji znepokojovaly. Až v dospělém věku si vše dokázala rozklíčovat za asistence duchovně naladěných lidí. A dnes? Po překonání dlouhé nemoci pomáhá Marie lidem ve svém okolí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek