Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Má jarní detox skutečně nějaký význam? Je třeba se na jaře detoxikovat nebo se nám snaží poradci jen něco namluvit?

Je třeba se hned detoxikovat! Po zimním období očistěte tělo a mysl! Přesně to volají reklamní slogany různých společností, a takto se zaklínají mnozí výživoví poradci a prodejci doplňků stravy. Do jaké míry má ale nějaký jarní detox smysl? A proč zrovna na jaře?
Je jarní detox skutečně potřeba nebo jde jen o marketingový tah?
zdroj: 123RF.com

18. 03. 2019

Detox má právě na jaře žně. Podle různých článků prý „přispějeme k odstranění nahromaděných zplodin a toxinů, které se jinak kumulují a způsobují zdravotní potíže i psychickou nepohodu.“ Byl by hřích nevrhnout se na nějaký zaručený návrh nebo doporučený detoxikační preparát. Před tím, než se pro detox rozhodnete, odpovězte si na několik otázek.

Předkové sice drželi půst, jeho důvod byl ale jiný

Časté odůvodnění jarního detoxu je, že už naši předkové využívali k očistě půst, který drželi dva týdny před Velikonocemi a masa se zřekli i na delší období tzv. masopustu. Ale ono to mělo spíš praktický význam, než že by celý národ před několika sty lety hromadně na jaře podléhal rituálům očišťujícím tělo a duši. Zásoby ze zimy se tenčily, a tak se šetřilo s masem, než zase jarní plození domácího zvířectva nastartuje novou sezónu. Také se snižovaly zásoby brambor, kysaného zelí. A tak zůstávaly luštěniny, kořenová zelenina a mléčné produkty dostupné hlavně na venkově z běžné zemědělské produkce. Navíc je třeba si uvědomit, že naši předkové nejedli maso každý den, uzeniny byly výjimkou a maso se podávalo podle možností té které domácnosti jednou až třikrát týdně.

Co jste dělala v zimě, že potřebujete detoxikovat?

Píše se také, že tělo je na jaře zanesené škodlivými látkami, třeba špatným jídlem, různými léky, nadměrným stresem. Ovšem takhle se může zanést v průběhu celého roku, ne jen v zimě. Jinak bychom se vás musely zeptat: Proboha, co jste během zimy dělaly? Jak jste změnily svůj životní režim, že se vám „zaneslo“ tělo? Pokud dodržujete svůj běžný denní program a snažíte se zdravě stravovat a hýbat v průběhu celého roku, není důvod, aby tomu v zimě bylo jinak a aby se ve vašem těle hromadily nějaké toxiny. Ostatně, od toho má tělo své spolehlivé čističe, orgány, především játra a ledviny. A ty kdyby nepracovaly, tak byste to velmi rychle poznaly!

K TÉMATU  Průvodce Feng Shui: ukliďte si a dodejte svému domovu i životu nový svěží dech

Kontraproduktivní rady jsou ty, které jsou součástí běžného zdravého životního stylu

Takové ty rady, jako správný pitný režim, celozrnné pečivo, syrová zelenina, česnek a bylinky, nemají s detoxikací nic společného. Měly by být běžnou součástí zdravého životního stylu, o kterém určitě přemýšlíte a snažíte se jej dodržovat po celý rok. Jestliže jste ale na rozcestí a zdá se vám, že váš jídelníček by potřeboval radikální změnu, udělejte to právě teď. Vždy je dobré začít. Nezáleží na tom, kdy. Když se jednou rozhodnete, tak vám na ničem jiném (jako že budou Vánoce, že se blíží plesová sezóna apod.) nezáleží, jdete zkrátka do toho.

Zkuste si z těch detoxikačních rad vybrat ty, které vám mohou vydržet po celý rok. Prostě ozdravit svůj jídelníček. Vzdát se průmyslově zpracovaných potravin, sladkostí, limonád a dalších podobných „prázdných“ potravin. Místo toho si dopřejte to, co právě vyroste u vašeho farmáře na poli nebo na chalupě na louce. Čerstvé ředkvičky, zelený salát, šťovík, mladou kopřivu nebo třeba dobrý živý jogurt. Když vám to vydrží déle, než pár dnů, tělo vám poděkuje.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Možná jste ve svém malém bytě naprosto spokojení a víc prostoru momentálně nepotřebujete. Proč ho ale aspoň zdánlivě trochu nezvětšit, aby nevypadal příliš stísněně? Pomocí snadných triků bude váš byt hned působit, jako kdyby měl o třetinu větší rozlohu.
Redakce Damskaliga.cz si pro vás ve spolupráci s hotelem Mariott připravila soutěž o pobyt pro dvě osoby v krásném Superior pokoji. Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte třeba právě Vy! Soutěž trvá do 30.11.2021
Můžete lásku ovlivnit tím, co naservírujete k obědu? Přísloví, že láska prochází žaludkem, má určitě svůj význam. Jídlo je totiž jeden ze způsobů, jak zapůsobit na partnera, uklidnit ho nebo povzbudit pro další partnerské aktivity. A také společně strávit denně klidný čas.
Tato unikátní chata má skleněnou střechu i stěny, takže usínáte v teple, a přitom přímo pod hvězdnou oblohou a polární září. Panorama Glass Lodge se nachází 30 minut jízdy od Reykjavíku k pobřeží Grónského moře. Hned u chaty stojí vířivka, ze které se můžete kochat islandskou krajinou. V malé komfortní chatě najdete pohodlnou koupelnu i kuchyňku s jídelním stolem. Za noc pro dva v tomto islandském obydlí zaplatíte téměř 9000 korun, a mají tu i internet. Tenhle útulný úkryt vám ale může posloužit jak inspirace pro vaši vlastní chatu v přírodě. I s takto malým prostorem se dá pracovat a vytvořit něco kouzelného.
Už druhý rok jsou hitem podzimu a zimy úpletové šaty. Tento velký trend přinášejí všechny značky a tak není nouze vybrat si z mnoha modelů, střihů, barev i materiálů.
Dušičky, tedy Památka zesnulých, vychází na pátek. 2. listopad je den, kdy navštěvujeme hroby. V zámoří má trochu veselejší nádech a slaví se už 31. října. Tradice je jedna věc, ale všechna ta výzdoba vypadá skvěle! Následující video ukáže 23 rychlých tipů na tu pravou halloweenskou dekoraci.
Červená řepa je doslova vitaminová bomba. Obsahuje mnoho látek, příznivých pro náš organismus. Může se pyšnit například vysokým obsahem vitamínu C, vitamínu B. Mimo jiné také obsahuje další blahodárné minerály, jako je hořčík, draslík, sodík. Je plná železa a kyseliny listové, a tak se doporučuje i při chudokrevnosti. Také příznivě působí na štítnou žlázu, protože v ní najdeme i jód. A jaké má další skvělé vlastnosti?
Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.
Vlastnoručně vyrobený módní doplněk? Praktická háčkovaná kabelka vypadá šmrncovně a až jí opatříte zapínáním a crossbody popruhem, nikdo vám neuvěří, že je to vaše práce!
Jaro s sebou nenese jen hromadu sluníčka, ale především alergie, které nepatří k tomu nejmilejšímu. Když všechno kolem nás začne kvést, ve vzduchu se rázem začne vznášet větší množství pylu, což vede k alergickým reakcím. Pojďme si prozradit, co na sennou rýmu a další projevy alergie zaručeně zabírá.
Dnešní doba se těší oblíbenosti zdravého životního stylu s dostatkem pohybu. Proto není divu, že se zejména ženy snaží vedle vyváženého jídelníčku také pravidelně cvičit a záleží jim na vyrýsované postavě. Pokud i vy toužíte po pevném a kulatém zadečku, je na čase najít ty nejefektivnější cviky, které můžete cvičit i v pohodlí domova a zapojit hýždě.
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.

Výběr článků

Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!
Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.
Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?

Nepřehlédněte

A je to tady zase! S blížící se menstruací se pleť mnoha z nás změní v pastvu roztodivných kožních problémů, za nimiž stojí změna hladiny hormonů. A i když jsme si pubertou a kožními problémy prošly už dávno, hormonální akné umí potrápit v jakémkoliv věku.
Horoskop astroložky Nadi Šmídové vám napoví, čemu se následující pracovní týden raději vyhnout, co můžete očekávat, a který den je nejvhodnější odpočívat. Kdy budete plodné v práci, a kdy naopak vypustit a dopřát si masáž? A který den probrat s partnerem váš intimní život?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek