Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Dětská obezita. Necháte děti přibírat na váze nebo jim pojistíte zdraví na celý život? Nikdy není pozdě na to začít! Jak?

Dětská obezita celosvětově narůstá a v civilizovaných zemích je hodnocena už jako epidemie. Česko není výjimkou. Podle mezinárodní studie HBSC, sledující jednotnou metodikou školní děti, bylo v roce 2001/2 mezi dívkami ve věku 15 let 6 % obézních a mezi chlapci 13 %. Avšak ve školním roce 2013/2014 studie zjistila již 12 % obézních dívek tohoto věku, a dokonce 23 % obézních chlapců.
Dětská obezita celosvětově narůstá
zdroj: 123RF.com

25. 02. 2019

Tato čísla jsou alarmující, protože obezita s sebou přináší závažné zdravotní problémy. Již v dětství hrozí cukrovka 2. typu, vysoký tlak, ortopedické problémy, zvýšená hladina cholesterolu a ztukovatění jater. Nemluvě o narušení sebevědomí, vztahů mezi dětmi, dětské šikaně.

Sledujte dítě už od dvou let

MUDr. Miroslav Toms, pediatr s třicetiletou praxí, který se dětské obezitě intenzivně věnuje, říká, že nejúspěšnější léčba dětské obezity je na jejím začátku. Proto je třeba intenzivně vyhledávat děti s nadváhou již v předškolním věku, a včas zasáhnout. Americká pediatrická akademie doporučuje měřit dětem Body Mass Index již od 2 let věku. Nepoužívejte ale výpočet pro dospělé, děti rostou a měření se liší podle věku a pohlaví. Českou dětskou kalkulačku BMI najdete na www.childrenbmi.com.

Dva kilogramy se shazují lehce, dvacet je podstatně hůř

Jestliže má dítě velmi mírnou nadváhu, možná to dokážete bez návštěvy lékaře. Někdy stačí zvýšit dobu pohybu, změnit stravovací návyky. Při vyšší nadváze je však třeba začít u pediatra, který dítě vyšetří a odešle na odborné vyšetření, případně laboratorní testy. Obezitolog pak provede detailní rozbor jídelníčku a stanoví možné řešení.

Jak této situaci raději předejít?

Jestliže je vaše dítě trochu kulatější, začněte konat ihned. A odolejte všem reklamním svodům. Někdy i vzdělané matky podlehnou reklamě, slibující „tu nejlepší volbu“. Bohužel však právě výrobky určené dětem od různých sladkostí, čokoládových náhražek, přes uzeniny a další potraviny, jsou často nutričně na podstatně horší úrovni, než srovnatelný výrobek pro dospělého spotřebitele. Podívejte se, kolik cukru v sobě mají ranní cereálie vašich dětí. U různých populárních kuliček s legračními postavičkami na obalu je to až 30 % obsahu! Opravdu byste svému dítěti nasypala do třetiny snídaňové misky cukr? Čtěte obaly a zvažujte. Vyhledejte opravdového odborníka, nedejte na internetové články, protože někdy nelze poznat, že jsou nenápadnou placenou reklamou.

K TÉMATU  Silvestr slavíme všichni. Ale víte, kde a jaký má původ?

Buďte pro své dítě vzorem

Obezitologové doporučují dodržovat především tyto zásady: Snídat vždycky doma. Nenutit děti dojídat. Pít pouze nesladké tekutiny. Na mlsání si vyčleňte víkend – má být vzácností, ne každodenní samozřejmostí. Nejíst u televize. A především – chodit, chodit, chodit. 4 km chůze denně. Pro starší děti, které se stydí sportovat v kolektivu, třeba rotoped nebo orbitrek, a zapomenout na výtah.  Spát 7-8 hodin denně. To vše pro začátek.

Nejhorší mýty, které trápí obezitology

Myslíte si, že na vaše dítě to neplatí? Určitě je výjimkou a má důvod – on i vy – že je obézní. Uvědomte si, že svému dítěti dáváte do života pěkný ranec starostí a zdravotních komplikací. Slibte si, že už nebudete říkat pediatrovi ani sobě následující výmluvy:

  • Z toho vyroste! To bohužel není pravda. Více než 80 procent dětí si obezitu nese do dospělosti.
  • Přece nebudeme dítě trápit hlady! Nejde o trápení hlady, dětští obezitologové redukční diety neschvalují. Jde o nastartování zdravých stravovacích návyků.
  • Má to po mně, s tím nic neuděláme!  Genetická výbava má na obezitě svůj podíl, ale hlavním viníkem je životní styl rodiny. Ideální je také jít dítěti příkladem. Tím správným. Můžete začít u sebe.
  • Už bude jíst jen zdravé věci! Jen s tím to ale nejde. Nezbytný je také pohyb – jděte mu  i v tomto příkladem.
  • Zvládneme to sami! U těžších forem obezity tohle konstatování bohužel neplatí. Rodina se bez odborné pomoci neobejde.
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Je tomu už dvacet let, co byla v Česku uvedená premiéra prvního dílu nejslavnější čarodějnické ságy na světě. Snímek Harry Potter a Kámen mudrců bořil rekordy v návštěvnosti českých kin, a nejinak tomu bylo i při dalších dílech, které tvůrci natočili.
Slouží k oddělení záhonu, trávníku, chodníčků, ale i jiných ploch. Zahradní obruby a obrubníky mají rozličné tvary i materiály. Betonové se používají nejčastěji, ať už jako klasický obrubník nebo oblíbená palisáda. Obruby ale mohou být i dřevěné, případně plastové imitace jak dřeva, tak kamene. Který vyhovuje vaší zahradě?
Díky své divoké touze po nezávislosti bývá Štír mylně zaměňován s ohnivými znameními. Štíři ve skutečnosti ale patří k vodnímu znamení, která bývají citlivá a hluboce emotivní. Jsou to velice přátelští a loajální lidé, vzhledem ke své autentičnosti jim navazování kontaktů jde velice snadno. Pro své nejbližší je ochoten se obětovat.
Kdo by neznal kultovní seriál Přátelé, který je oblíbený napříč mnoha generacemi? Rosse, Rachel, Monicu, Joeyho, Chandlera a Phoebe milujeme všichni, ovšem pamatujete si děti, které v seriálu hrály? Kdo ztvárnil Bena a Emmu, jedny z důležitých postav seriálu? A co dělají nyní?
Připadáte si tlustí, ovšem váha neukazuje žádný kilogram navíc? Na vině může být nafouknuté bříško, což je problém, který se vyskytuje zcela běžně. Patří k nevítaným společníkům, jenž stojí za nízkým sebevědomím. Pojďme si proto prozradit, jak se problému zbavit. 
Úplněk s námi pěkně zamává. Ale všechno špatné, pro něco dobré. To víme všechny. V úterý tak bude třeba vypustit páru. Večer se můžete dostat do pohody vodní terapií. Před čím se ještě v úterý chránit?
Možná si to ani neuvědomujeme, ale plasty jsou všude kolem nás. Některé jsou velmi cenné a pomáhají nám v běžném životě. Například plastové součástky elektroniky, plastové rukavice a pomůcky v nemocnicích nebo plastové součástky aut a všeobecně plast používaný v průmyslu. Některé plasty nám ovšem neslouží léta, ale jen pár hodin nebo dokonce minut. Proto bychom se na tyto druhy plastů měli zaměřit a začít s nimi šetřit. Jak můžeme v domácnosti během každodenních činností plasty eliminovat?
Vánoce se stejně jako každý rok nesou ve znamení jídla a pití. Přejídání je na denním pořádku a střevní problémy jakbysmet. Kromě jídla se však kouzelné svátky na konci roku nesou i ve znamení pohádek a tradičních zvyků. Víte, jaké vánoční tradice dodržujeme u nás, v České republice?
Léčivé bylinky se dají pěstovat kdekoliv. K tomu, abyste si vypěstovali přírodní lékárnu nemusíte mít zahradu, ale postačí terasa, balkón nebo jen okenní parapet.

Výběr článků

Většina klientů center zabývajících se laserovou epilací jsou přirozeně ženy. K návštěvě takového centra je vedou především obecně přijímané standardy ve společnosti – každá z nás chce mít hladkou, upravenou kůži na nohou i pažích. Genetické vlastnosti jsou velmi odlišné, ale jedno máme společné: každá chceme vypadat skvěle. A právě zde přichází na řadu laserová epilace.
Vyvážení kariéry a rodinného života je pro moderní rodiče neustálou výzvou. V dnešní uspěchané době je těžké najít správnou rovnováhu mezi pracovními povinnostmi a časem stráveným s rodinou. Nicméně, s pomocí správných strategií a přístupů je možné dosáhnout uspokojivého životního stylu, který ctí obě tyto důležité oblasti. Zde jsou některé tipy, které vám pomohou v cestě za vyváženým kariérním a rodinným životem:
Jste vtipní? Přemýšlejte o tom. Myslíte si, že máte dobrý smysl pro humor? Humor je něco, co nás všechny spojuje, od zábavných textových zpráv až po hloupé memy. Svět miluje dobrý smích. Jak jsou na tom jednotlivá znamení s humorem?

Nepřehlédněte

Jak poznat u dětí, že se objevily neštovice? Jak se správně o pupínky na dětské pokožce postarat a co dělat, aby pupínky co nejrychleji zmizely, nejlépe bez pozdějších jizviček?
Nutně potřebujete změnu? Chcete vyzkoušet úplně něco nového a láká vás přestěhovat se do zahraničí? Mnozí z nás se toho bojí, pochopitelně. Je to velký životní krok. Ale ne tak nereálný, jak si myslíte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek