Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Jóga. Odkud se vzala? Od asketické praktiky indických světců po celosvětový trend, který je právě in! Motivujte se a začněte

Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?
Jóga patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení
zdroj: 123RF.com

19. 02. 2019

Původ jógy a její úzká souvislost s filosofií sánkhja

Sanskrtský výraz jóga původně znamenal jho, což je část postroje tažných zvířat. Od toho se také odvíjí konkrétní překlad, tedy připoutat nebo spojit. V Evropě se tímto výrazem v minulosti označovalo ledacos, včetně kouzelnictví. Slovo jóga mělo ostatně široký význam i v Indii 1. tisíciletí př. Kr., neboť původně označovalo každou asketickou techniku a meditační metodu v rámci védského, bráhmanského, a nakonec hinduistického náboženství. Časem ale vznikla tzv. jógadaršana, tedy „klasická” jóga.

Jógadaršanu formuloval jistý Pataňdžali ve svých Jógasútrách. Nepřišel však s ničím novým, pouze posbíral tradice jógy a sepsal je. Tato cesta k moudrosti a osvobození od utrpení skrze praktická cvičení přitom úzce souvisí s učením sánkhja, které stejně jako jóga patří mezi tzv. ortodoxní učení staré indické filosofie. Zatímco sánkhja usiluje o probuzení skrze poznání, Paťandžali byl toho názoru, že samotné poznání nestačí a těžištěm jsou právě asketické techniky a meditace. Sánkhja a jóga se ovšem vzájemně doplňovaly jako teorie a praxe.

Šíření jógy za hranice indického subkontinentu

Postupem času se v Indii vyvinulo mnoho směrů jógy, protože lidé jsou rozdílní. V každém případě, hinduistická jóga přes více než dvě tisíciletí nepřekročila hranice Indie, na rozdíl třeba od buddhistického učení, které se šířilo velmi rychle. Ptáte se proč? Hinduismus se totiž na rozdíl od buddhismu (nebo křesťanství) nikdy nemohl stát misijním náboženstvím. Jeho učení totiž např. říká, že v rámci koloběhu životů může na osvobození (tzv. mókša) pomýšlet pouze ten, kdo se narodil jako muž právě v Indii. Šíření tohoto učení mimo indický subkontinent tedy nemělo smysl.

Přesto si však jóga nakonec cestu za hranice našla. Do západního světa se dostala na přelomu 19. a 20. století, a to společně s Evropany, kteří žili v koloniích. Postupem času navíc do USA a Evropy mířili i různí jogíni a učenci, jako např. Šrí Aurobindó. Velký boom jógy nastal zhruba v polovině 20. století. O toto duchovní cvičení se totiž nejprve začala zajímat americká beatová generace, a později také příznivci hnutí hippies a new age. Díky nim se jóga rozšířila mezi americkou a evropskou veřejnost.

K TÉMATU  Vypracované břicho: cvičení a strava pro získání plochého břicha u mužů

Jóga v současném západním světě

Jak je patrné, jóga se na Západě vymanila z hinduistického kontextu. Ačkoli stále vychází z indické filosofie, žije si vlastním životem. Zatímco původní jogíni byli spíše studující asketové, kteří prý mohli jako vedlejší účinek jógového cvičení dokonce získat nadpřirozené síly a schopnosti, v současném západním světě cvičí jógu muži i ženy, mladí i staří, vychází o ní spousta knih a časopisů atd. Zkrátka a dobře se stala nedílnou součástí mainstreamu.

Jóga původně sloužila k realizaci duchovních cílů, na Západě se ale spíše stala technikou k ozdravění mysli a těla. Také se tu praktikuje tzv. hathajóga, která je zaměřena především na cvičení, zatímco techniky zaměřené na zbožnost (bhaktijóga) či filosofické poznání (džňánajóga) v západním světě moc známé nejsou. I když tento vývoj berou někteří lidé jako úpadek, důležité je, že cvičení jógy lidem pomáhá zvládat každodenní stres a shon. Došlo tak vlastně k posunu od duchovní k psychologické technice.

A co vy, také se věnujete józe? Nebo se chystáte začít?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak šetřit s vodou? Běžná otázka, na kterou chce znát tolik lidí odpověď. Úspěch ale tkví ve dvou věcech, a sice ve změně svých návyků a v investování do spotřebičů, které s vodou zachází opatrně. A jedním z těchto spotřebičů je myčka na nádobí. Pokud ještě ve vaší kuchyni nedominuje, prozraďme si, jak takovou myčku na nádobí vybrat?
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Sychravé počasí střídá prosluněné dny. Ráno vycházíme ven téměř v mrazu, odpoledne šplhají teploty ke dvaceti stupňům. Právě toto období patří k těm, kdy se nachlazení nejspíš nevyhneme. Pokud ale znáte triky našich babiček na posílení imunity a přírodní léčbu rýmy a kašle, ničeho se obávat nemusíte.
Adventní věnce se dají koupit, ale opravdovou hodnotu má váš vlastnoruční výrobek. Inspirujte se úchvatnými nápady naoriginální adventní věnce z rozličných materiálů a vyzdobte jídelní stůl na letošní svátky nějakým novým kouskem.
V každém životě ženy následuje ihned po probuzení návštěva koupelny. A kromě ranní ústní hygieny zde dochází ještě k jednomu velkému kroku, a sice k líčení. Žena se chce cítit krásná a šminky jí v tom pomáhají. Zatímco s nanášením make-upu si řada žen dobře poradí, problém nastává při líčení očí. V tomto případě se dopouštíme několika chyb.
Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
Zdravé lesklé vlasy plné síly a vitality jsou ozdobou každé ženy. Dosáhnout tohoto stavu ale nemusí být vždy snadné. Jednou z nejčastějších chyb je, že svým vlasům věnují ženy péče až příliš. Neustálé mytí, česání, kulmování, fénování či žehlení vlasy zatěžuje a poškozuje. Pravidelná péče je samozřejmě důležitá, je však třeba přistupovat k ní z té správné strany. Jak tedy o vlasy správně pečovat?
Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.
Čeká vás zařizování nového bytu nebo snad rekonstrukce toho stávajícího? Inspirujte se trendy v bydlení pro rok 2022. Cílem pro nadcházejících dvanáct měsíců je vytvořit ze svého domova místo, kde se budete cítit příjemně, v klidu a bezpečí.
Několikrát denně slýcháme že tent o či onen šampón pomůže našim vlasům od kořínků až po konečky. Dámy, která z vás trpí na roztřepané konečky vlasů dáte nám zapravdu, že jediné, co jim zaručeně pomůže je kadeřník. Ale ještě, než půjdete opět ke kadeřníkovi, vsaďte na účinnou prevenci.
Britney Spears, dnes již 40letá popová princezna, vyjádřila přání, mít se svým snoubencem Samem Asgharim svého třetího potomka. Dočkají se 16letý Sean a 15letý Jayden dalšího sourozence?
Seznamování je samo o sobě poměrně náročnou činností, pokud chcete zanechat opravdu dobrý dojem. Ještě horší je, pokud se do této odvážné činnosti vrhnete v zimním období. V zimě totiž mnoho okolností vůbec nepřidává vaší snaze ohromit daného člověka. Je však škoda v těchto chladných měsících zahodit šanci poznat toho pravého nebo tu pravou.

Výběr článků

Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.
Pandemie se rychle šíří. Čísla nemocných stoupají, proto byste neměli na nic čekat a podpořit svou imunitu. Nikdy totiž nevíte, kdy a kde se s nemocným můžete setkat. Abyste měli dobře fungující obranyschopnost, musíte mít ve formě střeva. K tomu vám pomohou probiotika. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček doplňků stravy Naturevia, ve kterém najdete kvalitní přípravky pro celou rodinu.
Objevte kouzlo vintage módy, která se v roce 2024 vrací na scénu s novou silou. Zjistěte, proč retro kousky oslovují moderní fashionisty a jak je začlenit do vašeho šatníku.

Nepřehlédněte

Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.
„Zhasni a na nic se neptej!“ Vypadá to ve vaší ložnici nějak takhle? Neumíte prodat svoje ženství, charisma ani chlípné dovednosti, protože se pořád jen stydíte? Na to existuje medicína, kterou ovšem v lékárně nekoupíte. Kam se pro ni chodí?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek