Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Netvarovat ani nestříhat! Pokojové květiny vyžadují v zimě jinou péči. Co dělat, aby měly ideální podmínky a mohly jste se z nich těšit?

Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
Pokojové květiny v zimě
zdroj: 123RF.com

06. 02. 2019

Zálivka nesmí být častá a studená

V zimě jsou zálivkové intervaly delší. Půda v květináči může být i krátce suchá. Květiny nikdy nezaléváme studenou vodou. Ideální je voda stejné nebo o něco nižší teploty, než je teplota bytu. Udržujte si konvičku stále plnou vody, jednak je odstátá lepší, vyprchá chlor, a zároveň se vyrovná její teplota. Vlhkost lze dodat květinám rosením, odpařovačem, nebo třeba mlhovací fontánkou, umístěnou v blízkosti květin. Ale pozor – některé květiny s plstnatými listy, jako jsou například africké fialky, to nemají rády. Pokud byste je rosili, listy by mohla napadnout houbová choroba.

Květiny také můžete postavit na misku s vodou vyplněnou keramzitem nebo oblázky. Její kořeny nebudou přímo ve vodě, a tak nebudou uhnívat, ale voda se bude odpařovat do okolí. Tento způsob se mi osvědčil u orchidejí, zatímco mlžení během zimních měsíců jim vůbec neprospělo.

Netvarovat ani nestříhat!

V zimě se nedoporučuje pokojové květiny tvarovat. Pokud květina kvete, odstraňujte uvadlé květy a větší řez nechte na březen. Výjimku tvoří ibišek, který odborníci doporučují seříznout v období prosinec – leden, aby rostlina postupně znovu obrostla a vytvořila hodně poupat.

Chce to více světla

Jestliže máte rostliny rozmístěné po bytě, přestěhujte je blíž ke světlu. S každým metrem vzrůstá intenzita světla o polovinu. Když jsou na okenním parapetu, vytáhněte přes den žaluzie. Jestliže je několik dní zataženo, můžete jim přisvítit zářivkami s denním světlem. Většinou jsou označeny jako DAYLIGHT.

I květiny v interiéru potřebují dýchat

Také v zimě potřebují rostliny čerstvý vzduch. Větráme ale rychle. Nemá smysl nechávat otevřenou ventilaci, aby vám do bytu delší dobu proudil studený vzduch. Zvláště v mrazech je třeba otevřít okno dokořán a nechat je otevřené maximálně 10 minut. Květiny by však neměly být přímo u otevřeného okna. Buď vyberte okno vzdálené od květin, nebo je po dobu větrání přemístěte.

K TÉMATU  Nezbytnosti do prvního bytu

Málo hnojit a poté přesadit

Hnojení stačí od prosince do konce února tak jednou za 3-4 týdny. Některé květiny, například africké fialky, nemusíte po tuto dobu hnojit vůbec. Spíš naplánujte jejich přesazení. Nejvhodnějším obdobím je časné jaro, resp. doba od poloviny února do konce března. Po přesazení do nové země je hnojte až za měsíc. Ze země si v prvním období načerpají živin dostatek.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Plesy, bály, masopustní veselice. Je prostě čas se radovat a tančit. K plesovému veselí a tanci však často patří konzumace alkoholu. A není to někdy jen pár skleniček vína nebo piva. Na takových akcích se nabízí široké spektrum míchaných nápojů či destilátů. A tak se spojí tanec s dobrým pitím – ale ráno ta kocovina! Jak se s ní vypořádat?
Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
Guasha, někde uváděn jako gua sha (vždy vyslovován jako „gvaša“ či „kvaša“) představuje speciální kámen, který má léčebné účinky v podobě masážních metod. Je to čisticí technika obličeje a těla, která má řadu zdravotních přínosů. Předně je ženami vyhledávaná jako přírodní lifting obličeje.
Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
Retro je v kurzu už několik let, a dotklo se i domácího osvětlení. Můžete si tak pořídit i lampu ve stylu vintage. Tedy věci, které se tváří, jako by za sebou měly celé věky. Toto designové osvětlení navíc vypadá, jako by pocházelo z období páry, a dá zařadit dokonce do kategorie steampunk. Takové industriální lampy vytvoří hřejivou atmosféru, a navíc můžete mít doma i úplný originál.
Pitbulové jsou od pohledu psi velice statní a mnoho lidí si tak myslí, že jsou agresivní a zlí. A ono je tomu právě naopak. Pokud je tento druh psa vychováván v lásce a dostatečné péči, dokáže se pro své pány a rodinu rozdat. Má dobré psí srdce a je to velký ochránce. Tato fakta dokazuje čin, který na internetu prezentoval Juan José, Mexičan, který se stará od štěněte o pitbula Hadese.
Znáte ten okamžik, kdy přecházíte do nového roku a cítíte, že v příběhu vašeho vztahu se otevírá nová kapitola? V našem článku o vztahových cílech pro nový rok se pustíme do tohoto neznámého, plného možností. Společně s vámi budeme kreslit příběh plný rozvoje, propojení a nových zážitků. Jak plánovat a posouvat váš vztah o level výše? To vám prozradíme skrze inspirativní příběhy a psychologické nástroje, které vám pomohou budovat pevný a vzájemně obohacující vztah.
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.
Amarant zní tak trochu mysticky a připomíná nějaké zaklínadlo. Jedná se však o potravinu, kterou můžete použít jako přílohu nebo si z něj udělat kaši. Vyzkoušejte ho a třeba si právě u vás v rodině najde v jídelníčku své stálé místo.
Věcí, které máme doma a jsou potenciálně životu nebezpečné, je bezpočet. Od různých chemikálií v koupelně až po ostré rohy nábytku. A jakmile si pořídíte malé dítě ukáže se, že vlastně celý váš dům je jedno velké nebezpečí.
Celebrity umí dost často překvapit, zejména modelky, o kterých byste si řekli, že za celý den sní pouze misku suché rýže a list salátu. O poprask na TikToku se postarala modelka Bella Hadid a její sandwich. Tak schválně, co říkáte na její kulinářské umění?

Výběr článků

Kdy jindy máte příležitost se ponořit pod hladinu a ocitnout se v tichu? Kdy jindy byste se mohla naučit dobře plavat? Plavání uklidňuje nervy, léčí duši a umí vytvarovat postavu. To byste mohla zkusit, no ne?
Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Slovenský designér Pavol Dendis představil v rámci Mercedes Benz Prague Fashion Weeku svoji kolekci již po několikáté. V minulosti jsme u něj byli zvyklí na absenci barev. Letos je tomu jinak.

Nepřehlédněte

Sérioví vrazi jsou psychicky narušení lidé, kterým ostatní neřeknou jinak než lidské zrůdy. Jejich hlavním povahovým rysem bývá nulová lítost nad lidskými osudy, ačkoliv někteří z nich mohou navenek působit jako velmi spořádaní občané.
Jestli pracujete denně s počítačem, zřejmě je vám jasné, o čem je řeč. Při dlouhodobé neměnné pozici ruky se pak často objevuje její bolest. Ruka vás může pálit, mravenčit nebo v ní ztrácíte citlivost. To vše lze shrnout pod označení syndrom karpálního tunelu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek