Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Zaschlá trouba, mastná digestoř nebo zápach. Známe triky i fungující babské rady, které vám pomohou rychle se zbavit skvrn i špíny!

Jestli se také chystáte na předvánoční úklid, máme pro vás několik tipů, jak si usnadnit odstraňování různých skvrn a špíny. Všechno níže uvedené jsme vyzkoušely, takže dáme za rady ruce do ohně, že fungují!
domácí úklid
zdroj: 123RF.com

03. 12. 2018

Keramické obklady a dlaždičky

Kapky od čaje nebo kávy na bílé dlažbě v kuchyni? Zašedlé dlaždičky, které kdysi zářily světlou barvou? Co by tak mohlo fungovat? Ani savo, ani tekutý písek. Podle odborníků je lepší volit pouze prostředky k těmto účelům určené, bez abrazivní složky, případně obyčejné neagresivní saponáty. Za mě spíš vedou babské rady, díky kterým lze obklady a dlažby vyčistit surovinami, co máte v kuchyni. A to běžný ocet, šťáva z citrónů, jedlá soda s teplou vodou. A když nic z toho, funguje teplá voda s Krtkem – vezměte si ale na sebe při použití rukavice.

Špinavé spáry

Tady je potřeba být opatrné, abyste je nepoškodily, nebo nezměnily jejich barvu. Hodí se proto naředěné přípravky s dezinfekčním účinkem (a bělícím v případě bílých spár), nebo například domácí parní čistič, který zaschlou špínu rozpustí párou. Dobrým tipem je smíchání sody, kypřicího prášku a teplé vody. Pak použití zubního kartáčku na tuto směs a každou spáru tím vyčistit.

Zaschlá trouba

Do špinavé trouby nasypte sůl, horkem ji nechte zhnědnout – nasaje mastnotu a poté se snadno vymete či vysaje. Na nečistoty se dá využít i horká voda: jejím vypařováním by mělo vše povolit a jít lépe odstranit. Metodu lze použít i pro mikrovlnné trouby, ideálně ještě s pokrájeným citronem v lázni. Sklo lze účinně vydrhnout sodou. Dobře také fungují speciální přípravky, které ve spreji nastříkáte na vnitřek trouby, chvíli počkáte a poté velmi pečlivě stíráte.

Mastná digestoř

Poměrně nedávno jsem objevila fízl, který vás zbaví mastnoty na digestoři, a tím je 95% čistý líh. Během chvilky bude digestoř zase čistá, jen s použití hadříku s lihem. Nebudete ji muset ničím drhnout. Líh je vhodný i na některé typy kuchyňských linek, z nichž dostanete mastné otlaky prstů.

K TÉMATU  Bylinková zahrádka: Pastva pro oči, duši i chuťové pohárky

Varná konvice

Přípravky pro údržbu, jako jsou odvápňovače, jsou samozřejmě v pořádku. Ovšem levnější variantu si připravíte i v domácích podmínkách. Potřeba je opět ocet nebo kyselina citronová. Obojí se ve vodě nechá přejít několikrát varem a přibližně hodinu působit.

Zápach v lednici

S lednicí se občas pojí boj se zápachem. Pomáhá vložením misky s octem nebo plátky citronu, dobrá je také miska s jedlou sodu. Tvorba bakterií se omezí i tím, že se do lednice nebude vkládat teplé jídlo… Nejlepším čističem je ocet a pravidelná údržba.

Máte nějaké své osvědčené fungující rady?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V roce 1998 spatřila světlo světa argentinská telenovela „Divoký anděl“, která přinesla světovou popularitu zejména představitelce hlavní role, Natalii Oreiro.
Existuje tolik různých způsobů, jak si s rodinou vyrobit vlastní ozdoby. A při jejich tvorbě můžete využít spoustu různých materiálů! Každý jistě máme doma třeba nějaký přebytečný papír, že ano? Máme pro vás jednoduché vánoční ozdoby, které si dnes večer můžete s dětmi vytvořit.
Občas kvůli tomu, že je tady zase, protočíme panenky. Často nám připravuje krušné i bolestivé chvíle a někdy bychom byly raději, kdybychom si užily alespoň měsíc bez ní. Přesně tak většina žen vnímá menstruaci, která vlivem let neustále mění svou podobu. Jak vypadá ve dvaceti, třiceti a ve čtyřiceti? Mrkněte na její tři, pokaždé jiné, tváře.
Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Trendem poslední doby, zejména mezi mladými lidmi na různých sociálních platformách, je pojem zvaný body count. Možná už jste o něm slyšeli, možná vás úplně minul. Co to ten body count vlastně je? Proč se najednou tolik řeší? A co o nás vypovídá?
V dnešním světě spojeném s technologiemi se stává digitální detox klíčovým prvkem pro udržení zdravých mezilidských vztahů. Náš článek o digitálním detoxu vám přináší inspiraci a návody, jak osvěžit svůj život od digitálních vlivů. Od obnovení osobního spojení po nalezení rovnováhy mezi online a offline světem, objevte cestu k zdravějším vztahům skrze digitální odpočinek.
Vyrazit na túru či pořádně šlápnout do pedálů chce během léta nejeden z nás. Jenže mnohdy plány zůstanou jen v hlavě, protože po prvním dni a zvýšené pohybové aktivitě se dostaví bolesti svalů, nepříjemné křeče a únava. Přitom všechny tyto potíže mají často společného původce. Tím je nedostatek hořčíku. Jde-li o dlouhodobý problém, mohou být následky mnohem závažnější.
Hnědé uhlí, známé pro své využití v domácích a průmyslových kotlích, je pro mnohé z nás klíčem k útulnému a teplému domovu během chladných měsíců. A výběr správného paliva je důležitý nejen pro váš rodinný rozpočet, ale i pro celkovou efektivitu vytápění a ochranu životního prostředí.
Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
Internetový nákup prožívá změny. Již brzy si v e-shopu budete moci vyzkoušet třeba vybranou barvu rtěnky přímo na vás. Stejně tak třeba i sukni nebo oblíbený top. Změní virtuální zrcadla způsob nakupování v e-shopech?
Sváteční atmosféra je o víc než jen vánočním stromečku a dárcích. Jak vykouzlit tu pravou vánoční pohodu? Dnešní článek na Dámské Lize přináší osvědčené tipy, které vám pomohou vytvořit nezapomenutelnou atmosféru na Štědrý den. Od kouzelného osvětlení po voňavé lahůdky, zjistěte, co by nemělo chybět ve vašem vánočním repertoáru a jak si užít tento magický čas s rodinou a přáteli.

Výběr článků

Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
Sluníčko a teploty překonávající 20°C. Takto nějak přichází léto do české kotliny. Nemusíte na něj čekat na přelom května a června. Za takovým létem můžete vyrazit už v dubnu, třeba do Turecka nebo na Mallorcu.
Tohle svému dítěti dělat nebudu! Takhle moje dítě rozhodně vychované nebude! To si nebude moct dovolit! To jsou časté věty, které člověk vypustí z úst ještě před tím, než se rodičem vůbec stane. Jenže když nastane okamžik a narodí se mu dítě, rázem ke všemu má trochu jiný postoj.

Nepřehlédněte

Bali - nádherný, romantický a přírodou protkaný ostrov, který přímo vybízí k prožití okamžiku, který se na vždy zapíše do vaší paměti jako váš den D. Plánujete zde svatbu? Proč ne, je to ostatně v poslední době poměrně trendy záležitost. Předem byste rozhodně měly vědět, na co se připravit. Svatební specialistka a místní balijský průvodce pro vás připravili souhrnné informace přímo z místa činu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek