Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Z pohledu muže: Vánoční svátky jsou pohroma lidstva! Ženy to strašně řeší, zatímco muži jsou nad věcí. Proč se necháme snadno nachytat?

Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?
svátky
zdroj: 123RF.com

Začneme utrácet za zbytečnosti, které nikdo nepotřebuje? No panečku – a jak! Posedlost slavením samozřejmě není žádná novinka, ke konci své světovládné říše se proveselili a proslavili staří Římané. Těm ale přece jen chyběl internet, televize a hromada marketingových budižkničemů, kteří do člověka dokáží napumpovat pocit, že teď, právě teď musí něco slavit, jinak… jinak to dopadne špatně!

Potřeba, spotřeba a tak dále

Když se my kluci, co spolu chodíme, sejdeme u sklenky, vyprávíme si samozřejmě o svých nejdražších pokladech. Je pod naši úroveň nakukovat do katalogů, sbírat slevové kupony nebo šmejdit po tom, kde mají na internetu co levněji. Muži žijí v jednoduchých krocích – jdeme, vidíme, zakoukáme se, koupíme a odejdeme. Když se nám něco líbí, nemusíme kolem toho tancovat a neotevíráme na mobilu kalkulačku, abychom zjistili, o kolik je to v supermarketu A levnější než v supermarketu B.

Potřeba musí být ukojena!

A přesně v tomhle je problém. My ukájíme okamžité potřeby. Ženy? Ty nakupují stylem „co kdyby se to jednou hodilo“, občas posíleným úhlem pohledu „za ty peníze…“ a je to zvláštní, ale nedokáží se z vlastních chyb poučit.

Pokud mluvím o okamžitých potřebách, má to samozřejmě i další rozměr. Kdybych nevěděl, že proslulé „trojvéčko“, totiž Vánoce, Velikonoce a Valentýna vymysleli potrhlí mniši, měl bych rovnou dva podezřelé: buď by to byla žena, která podobné svátky vnímá jako pobídku k tomu, aby se mohla zeširoka rozšoupnout, nebo přihřátý marketingový týpek, který se snaží prodat zbytečnosti.

Alkohol, čokoláda, baňky…

První vlna celosvětového šílenství přichází začátkem prosince. Mikuláš. Hrůzou vytřeštěné oči dětí, dospělí se potulují po ulicích v prapodivných kostýmech a v různém stadiu opilosti. A přitom je to jen první nádech – jako by na koncertě hrábla do strun stydlivá předkapela, zatímco kotel podupává s kelímky ředěného svařáku v ruce a čeká, až to rozbalí velká hvězda. A všechny ty řeči o tom, jak se děti nemají děsit, protože zešílí, zarazí se jim růst a budou z nich okoralí duševní mrzáci – to jsou jenom takové povídačky, aby si dětští psychologové taky na tu hypotéku vydělali… dětem vůbec nevadí, když na ně někdo pouští hrůzu, už si na to dávno zvykly u televize.

K TÉMATU  Kdo vás může okrást o peníze? Pozor si dejte na mechaniky i policisty

A pak to teprve začne. Vánoční dav v obchodech zešílí, začne bezcílně pobíhat uličkami plnými zboží a nejlíp na splátky nakupuje plné náruče starého a zbytečného zboží. Tak trochu to připomíná volby, ale účast je nepoměrně vyšší a výsledek ještě méně odpovídá očekávání. Lidi utrácí proto – a jenom proto – že jsou Vánoce. A na Vánoce se přece utrácet musí, neasi.

… a zamilovaní budou utrácet taky!

A ještě o něco méně vkusně než koncem roku! Tak dobře, zahrajeme si hru – kdy někdo z nás posledně viděl nějaký hezký dárek k Valentýnu, který by člověka přivedl na dráhu vybraného vkusu, potěšil ho a setřel by pesimistovi z tváře sarkastický úsměšek? Ať přemýšlím jak chci, pořád mě nic nenapadá. Nicméně i pouhá zmínka o Svatém Valentýnovi stačí ženě k tomu, aby se jí rozzářily oči, zvedly koutky a kleslo IQ. Ani studované doktorce historie umění nepřijde nevhod srdce z pouti nebo krajkové kalhotky umně poskládané do tvaru květu ohavně umělé růže.

Co mi na to povíte vy?

Autor: Robert

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.
V průběhu roku 2019 bylo obyvateli Česka uzavřeno 54 870 sňatků. To je o 2303 sňatků více, než v minulém roce. Znamená to, že pro lidi začíná být obřad důležitější, než život na psí knížku? Má to i své praktické dopady.
Rodinné podnikání je na denním pořádku. Když pracujete s lidmi, s nimiž nežijete v jedné společné domácnosti, ještě to jde. Ale pracovat s partnerem? Být s ním 24 hodin denně? Jde to a vůbec nemusí vzniknout pověstná ponorková nemoc. Jen je třeba dodržovat určité zásady.
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Od prvního ledna začínám hubnout. Cvičit. Učit se anglicky. Chodit na jógu. Přestanu kouřit... Ano, to je to magické datum, které mnohé z nás neuvěřitelně přitahuje. Nutí nás k tomu, abychom si dávali závazky, o kterých víme, že je stejně nikdy nedodržíme. Zkuste to letos jinak.
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?
Dvě dimenze jednoho problému - najít si manžela a správně se o něj postarat - patřily k těm nejzásadnějším tématům, které před 70 lety řešily magazíny a žurnály určené ženám. Inspiraci z nich můžete načerpat i dnes, ale jen na vlastní nebezpečí.
Bolesti zad jsou velkým problémem naší populace. Mají mnoho příčin. Od špatného a dlouhodobého sezení, přes špatné držení těla, až po přetěžování, nebo třeba špatné matrace na našich postelích.
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?
Pocity štěstí a spokojenosti v životě jsou nesmírně důležité. Jak jich ale docílit a dlouhodobě si je udržet? Možná máte pocit, že je to obrovská alchymie, se kterou si nevíte rady. Nejspíše si myslíte, že ve hře je celá řada faktorů a mnoho z nich dokážete ovlivnit jenom z části – například vztahy v rodině, v práci… Ve skutečnosti toho ale máte v rukou hodně. Velkou pomoc vám nabízí hormon dopamin a jeho hladinu ve svém těle můžete ovlivnit více, než sami tušíte. Jak na to?
Crop top mikiny se těší nejen v této sezóně nesmírné popularitě. I když jsou samy o sobě extrémně módní, potřebujeme vědět, jak je kombinovat, abychom dosáhli požadovaného efektu. Proč je musíte mít?

Výběr článků

Start do nového roku je ideální doba, kdy byste se měli začít o sebe lépe starat a napravit co nejvíce hříchů z minulosti. Lednová očista, zdravější strava a více pohybu vám udělají jedině dobře. Budete se cítit lehčeji. Shodíte přebytečná kila a vhodné bylinky vás zbaví všech škodlivin, které se ve vás za poslední rok nahromadily.
Nic nedokáže pokazit dovolenou tak jako špatné počasí a zdravotní obtíže. S počasím sice vy sami nic neuděláte, ale před zdravotními neduhy se můžete chránit tím, že si pečlivě sbalíte s sebou na dovolenou také lékárničku. V zahraničí se totiž léky první pomoci shání obtížněji.
Ryan Reynolds a Blake Lively jsou v současnosti jedním z nejoblíbenějších párů v Hollywoodu. Je úžasné pozorovat, jak se spolu smějí, pošťuchují se na sociálních sítích a navzájem se pracovně podporují. Ačkoliv letos oslavili teprve deset let od svatby, které stvrdili očekáváním čtvrtého dítěte, věříme, že téhle dvojici to vydrží klidně i dalších padesát let.

Nepřehlédněte

Vodu používáme všichni každý den. Aniž i to uvědomujeme, spotřebujeme jí obrovské množství – o čemž mnohdy ani nevíme. Zjistíme to, až nám přijde roční vyúčtování a začnou se nám nad ním protáčet panenky. Nicméně existují způsoby, jak vodou v domácnosti šetřit, aniž by nás to nějak omezilo, A hned bude pohled na každoroční vyúčtování veselejší. Jak v domácnosti šetřit vodou?
Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek