Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Martin Chodúr vydává album vánočních písní a koled. Není to ale jen “další” album tohoto typu. Co o něm říká sám zpěvák?

Martin Chodúr si po dvouleté usilovné práci splnil velký sen – natočil desku s šedesátičlennou Janáčkovou filharmonií Ostrava v čele s dirigentem Markem Prášilem. Na albu se podílel textově i aranžérsky, a společně s dramaturgem Janem Adamem sestavili čtrnáct vánočních písní a koled. Album pojmenovali podle titulní písně Hallelujah.

Zvukově opulentně znějící kolekci skladeb zahajuje snad nejslavnější koleda na světě Adeste fideles pastores, po dlouhé době zpívaná česky pod názvem Jdou zástupy věrných, dále tu najdete desítkami let prověřené slavné vánoční písně a koledy z Francie, Británie, Ameriky, ale také z Čech a Moravy. Některé z nich jsou již známé v domácích verzích, jiné jsou vítaným objevem. Všechny dostaly jedinečný orchestrální nebo kapelový kabát z dílny skvělých aranžérů, a pečlivou práci zvukových mistrů. Zpěv Martina Chodúra pak není jen obyčejným přednesem, ale vskutku prožitým příběhem s duchovní i lidskou zkušeností.

Titulní skladbou je proslulé Cohenovo Hallelujah, ovšem zbavené nálepky takřka odrhovačky. Prosté písničkářově předloze se dostalo velké instrumentace, ve které se však neztratilo původní textové poslání, přesahující omílání v talentových soutěžích. Také většina ostatních skladeb využívá filharmonického zvuku, od lidových pastorelek, přes klasické vánoční melodie nebo americkou zasněženou romantiku, až po melodicky mohutné téma The Power Of Love britské skupiny Frankie Goes To Hollywood. Sám hlavní interpret si jednu skladbu kompletně zaranžoval, čtyři převzaté otextoval: Deck The Halls, Coventry Carol, Did You Know? a Guardian Angels. Další s názvem Síla mít rád celou napsal.

Proč právě vánoční album?

Co historicky prvního vítěze talentové soutěže Česko Slovensko hledá Superstar a majitele sytého barytonu Martina Chodúra přivedlo k rozhodnutí natočit po třech albech s vlastní tvorbou vánoční album?

Na vánoční repertoár jsem se rozhodl soustředit i proto, že vánoční koledy a písně zpívám také svému synovi Martínkovi, který se narodil 1. ledna 2016. Ukázalo se, že je má rád a dokáže při jejich poslechu klidně sedět a pěkně poslouchat. Tedy pokud zrovna netančí po celém bytě! Koledy a vánoční písně jsou součástí naší společné kultury, a je důležité, abychom je uchovali i pro další generace.

Nikdo si ke koledám nezíská vztah, pokud je slyší jen ve škole nebo v televizi. Slyšet je doopravdy, z úst svých rodičů, v té krásné atmosféře svátků, je nenahraditelné. Právě tomuto pocitu se chci přiblížit na tomto albu i na svých vánočních koncertech. Mám pocit, jako bych je zpíval sám svému synovi, a ne jen cizím lidem ve tmě. Jsou to pro mě vskutku magické okamžiky a já doufám, že pro posluchače budou taky,“ upřesňuje sám zpěvák.

K TÉMATU  Vánoční šuhajdy s ořechy a rumem. Znáte toto tradiční cukroví?

Prosincové koncerty

Na vydání alba naváže několik vánočních koncertů. 6. prosince s Radkou Fišarovou, s Karlovarským symfonickým orchestrem a s dirigentem Janem Kučerou ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech, 12. prosince s Komorní filharmonií Pardubice a s dirigentem Markem Štilcem v pardubickém Domě hudby, a 20. prosince s Janáčkovou filharmonií Ostrava s dirigentem Markem Prášilem v ostravském Gongu. Vánoční písně a koledy Martina Chodúra s názvem Hallelujah vydává Supraphon na CD s obsáhlým bookletem i digitálně.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už jedeme na dovolenou kamkoliv, cílem každého z nás je si odpočinout. A to jak aktivně, tak pasivně. Pokud ale toužíte po dovolené, která vás doslova rozmazlí a třeba také posílí vaše zdraví, pak není nic lepšího, než se vydat do míst, kde je lázeňská péče spolu s léčivými termály naprostou samozřejmostí. A kam jinam vyrazit než právě do Maďarska, které je v tomto ohledu proslulé.
Adventní věnce se dají koupit, ale opravdovou hodnotu má váš vlastnoruční výrobek. Inspirujte se úchvatnými nápady naoriginální adventní věnce z rozličných materiálů a vyzdobte jídelní stůl na letošní svátky nějakým novým kouskem.
Zamilovat se do někoho během prvních pár vteřin? Spadněte na zem, protože za sympatie, nebo naopak nesympatie k opačnému pohlaví prý může genetika a biologie, do které má co mluvit tělesný zápach. Takhle experti pohlížejí na lásku!
Originalitě se meze nekladou, a to ani v případě takových detailů, jako jsou kuchyňské baterie. Díky různým barevným provedením můžete z té vaší učinit moderní doplněk, který bude v kuchyni třešničkou na dortu. Objevte krásu barev a dopřejte tak interiéru proměnu!
Cestování se stane vášní prakticky každého, kdo se do něj ponoří a kdo si začne sepisovat seznam míst, která by chtěl během svého života navštívit. Na wish listu prakticky každého cestovatele se nachází nádherná Paříž, Fontána di Trevi v Římě nebo Spojené státy, které se chtějí zažít už jenom kvůli odlišné kultuře a faktu, že se jedná o naprosto jiný svět. Co si na papír ale napsat i taková místa, o kterých se předpokládá, že za pár let zmizí z povrchu zemského?
Na období vánočních svátků se těší téměř celý svět. Na tu chvíli, kdy konečně utichne veškerý hektický život a všichni se oddávají společnému stolování a klidu při sledování pohádek. Ne všude jsou ale tak pohodové vánoční zvyky jako u nás, nebo přinejmenším tak normální zvyky. Podívejte se na ty nejpodivnější vánoční tradice, které rádi přenecháte ostatním zemím.
Říká se o nich, že jsou bezpečným místem. Místem pro setkávání a vzájemnou podporu žen. Ne všechny ženské kruhy vám ale přinesou to, co od nich očekáváte. Dokonce se o nich říká, že mohou být nebezpečné pro muže. Proč? Čtěte dál.
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.
Pokud jste se rozhodli, že regál je skvělým způsobem, jak dosáhnout úspory místa i zpřehlednění uskladněných věcí (může jít o potraviny, nářadí, nástroje, kanystry, přístroje a další), nyní stojíte před rozhodnutím, jaký regál si vlastně vybrat. V úvahu je třeba vzít hned několik parametrů.
Potřebujete trochu rozveselit? Leze na vás jarní deprese, nebo naopak podzimní splín? V tom případě není nic lepšího, než zasednout k televizi a pustit si něco třeskutě vtipného. Které komediální filmy a seriály jsou pro tento účel jako stvořené?

Výběr článků

Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?
Manželský pár Justin a Hailey Bieber patří mezi nejslavnější páry šoubyznysu vůbec. Jejich vztah si však prošel spoustou zkoušek, které, jak se zdá, překonali a užívají si jeden druhého. Kde to všechno začalo?
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?

Nepřehlédněte

Provoněný domov pozitivně působí na naše smysly. Osvěžovače zakoupené v obchodech jsou ovšem nejen drahé, ale jejich složení může kvalitu vzduchu ovlivnit nepříznivě. Vyrobte si své vlastní vůně! Kombinujte a vymýšlejte podle ročního období i místnosti, do které chcete vůni umístit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek