Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Perfektní fotky z mobilu? Víme, jak na to! Stačí dodržujte těchto pár jednoduchých pravidel

Dnes už většina z nás fotí mobilem. Někomu to jde dobře, jinému méně. Přestože je paměť telefonu skoro nekonečná, nač pořizovat nekvalitní a zbytečné obrázky? Máme pro vás pár základních rad a pravidel, jak fotit tak, aby byl výsledek top!
Fotky z mobilu
zdroj: 123RF.com

28. 09. 2018

Myslete, až pak foťte

Někdy se lepší si fotku dopředu vymyslet. Líbí se vám západ slunce? Ale sám o sobě je nudný a fotek s ním mraky. Chce to přidat třeba sklenku prosecca proti němu, květinu, nebo jiný čitelný předmět. Ten bude navíc s pozadím západu skvěle vytvářet kompozici.

Kompozice je důležitá

“Vnímejte, co na snímku máte. Mělo by to být jen to, co na něm být má, nic tam neruší: ani kus cizího ramene, ani tramvaj, ani lampa, která někomu trčí z hlavy,” uvádí známý fotograf Jan Šibík.

Hrajte si se záběrem

Foťte to samé, ale z několika úhlů. Nefotíte na film, ale do mobilu – vše se dá smazat. Zkoušejte záběr shora, zdola, zblízka… Lepší je vždy chtít na fotce méně, než více. A nezapomínejte vnímat pozadí. Čím jednodušší, tím bude motiv, který vás zaujal, výraznější a čistší.

Navazujte kontakt

Pokud fotíte lidi, nebojte se k nim přiblížit. Snažte se je rozesmát, uvolnit, vyprávět historky a chválit je. “To všechno funguje, aby se lidé před objektivem, uvolnili,” radí fotograf Tonda Tran. Buďte přitom pořád ve střehu, hodně dobrých fotek vzniká jako momentky, vyfocené v nesledovanou chvíli.

Buďte blíž

Každá vzdálenost je příliš velká. „Když máte pocit, že už jste blízko toho, co si chcete vyfotit, udělejte ještě jeden krok dopředu,“ říkával profesor Ján Šmok, zakladatel katedry fotografie pražské FAMU. Měl pravdu.

Snažte se

I focení chce zkušenosti a hlavně nápady, zkoušejte si s tím hrát, bavit se. Malé miminko, štěně, nebo barvy podzimu? Všechno si zkoušejte a vymýšlejte, co by se vám líbilo. Zblízka, z dálky, zaměřeno na detail, jindy na barvy, podruhé na úsměv, nebo výraz v očích….

K TÉMATU  Klidná melodie ukolébavky uspí kocoura, který miluje piano. Uklidní i vás!

Držte ho jednou rukou

Mobil se naučte mít pod kontrolou jen jednou rukou. Budete moci změnit úhel záběru, a být méně nápadné. Nestřídejte aplikace, jinak se s nimi nenaučíte pořádně pracovat. Vyberte si jednu nebo dvě, které budete pravidelně používat. A také sledujte, jak a co fotí ostatní.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
Na omega-3 mastné kyseliny se dnes klade velký důraz. Taky aby ne, vždyť prospívají mozku i paměti. Zároveň snižují riziko obezity a cukrovky. Víte, že je můžete čerpat třeba z vajec, listové zeleniny, mandlí nebo chia semínek?
Ano, v této zábavě se vyžívají především muži. Ti si vždycky rádi do někoho zastřílí, případně při různých firemních akcích považují paintball za hru, při níž si mohou vyřídit účty se svými kolegy nebo nadřízenými. Ale rozhodně to není jen střílečka pro pány tvorstva, i ženy si mohou přijít na své.
Teď nad tím možná ještě tolik nepřemýšlíme, protože v zimě nosíme dlouhé rukávy, které mnohé schovají. Ale s blížícím se jarem, které bude následovat léto, je potřeba tento problém začít řešit. Také vás trápí tmavé lokty?
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Pokud máte doma dítko, které využívá jen málo slov, neskládá pořádně celé věty dohromady nebo se mnohdy v řeči sekne, protože prostě nenachází vhodná slova, zřejmě přemýšlíte, co s tím. Samozřejmě je na místě poradit se s lékařem, ale pokud není situace úplně vážná, snadno na tom můžete společně zapracovat. A o co víc – bude vás to bavit! Jak se dá vývoj řeči dětí podpořit?
S hypotečními úvěry se nyní doslova přetrhl pytel. Lidé prahnou po vlastním bydlení, a to z důvodu aktuálně se rozjíždějící inflace. Aby nedošlo k újmě na jejich úsporách, investují a nemovitosti jim přijdou jako to nejlepší východisko ze situace. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí vlastního obydlí, ať už bude určené pro osobní potřebu nebo se bude jednat o nemovitost určenou k pronájmu, prozradíme vám, jak vybrat vhodnou hypotéku.  
Ženy i muži často mateřská znaménka podceňují, ale to se nevyplácí. Nikdy nemůžete vědět, jestli v sobě náhodou neskrývají strašáka v podobě rakoviny. Proto si nechávejte znaménka nejenom pravidelně kontrolovat, ale také se o ně správně starejte.
Dokonalý trávník už pro vás nemusí být jen pouhý sen. A to navzdory tomu, že máte doma děti či psa, kteří dávají zahradě každý den zabrat. S triky, které vám představíme v našem dnešním článku, pro vás bude údržba trávníku hračka.
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.

Výběr článků

Petra má dnes tříletého chlapečka, který již chodí do školky. Žije se synem sama v bytě, většinu dne tráví u své matky a babičky.
Domácí zvířata jsou pro radost. Kočky občas tropí všechny ty věci, na které jsme zvyklí. Snaží se nacpat do každé tašky, loví svůj stín nebo odraz v zrcadle, a jsou zvědavé a chtějí všechno zkoumat. Zaručeně vás pobaví!
Známe to i z dětské knihy Karlík a továrna na čokoládu. Synek bohatého obchodníka je vypasený tlouštík, zatímco děti z chudých poměrů jsou hubené. Takhle to bylo během historie lidstva prostě pravidlem. To se ale teď poprvé obrací. Děti bohatých jsou štíhlejší, zatímco ty z chudých rodin častěji tloustnou.

Nepřehlédněte

Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
Své zdraví můžeme potěšit různými způsoby. Můžeme začít konečně sportovat nebo se více hýbat. Můžeme si svůj jídelníček zpestřit a dodat do něj potraviny či suroviny, za které nám naše tělo poděkuje. V ideálním případě bychom měli do jídelníčku zakomponovat lněný olej, což je superpotravina výjimečná svými zdravotními benefity. Už jste slyšeli o tělu prospěšných účincích lněného oleje?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek