Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Zajímavé skutečnosti o levácích. Existují i mezi zvířaty. V čem vynikají a jak jsou na tom zdravotně? Tohle jste možná netušily!

Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!

24. 08. 2018

24. 08. 2018

Ještě v 18. a 19. století bylo leváctví neboli sinistralita považováno za jakýsi hendikep, na který společnost pohlížela skrz prsty. Postupem času se však situace začala pomalu měnit k lepšímu, až se tito lidé po letech šikany dočkali nejen vytouženého klidu, ale i výhod v podobě speciálních pomůcek, jež jim usnadňují život. Co o nich říká moderní věda dnes a jaké zajímavosti v jejich světě panují?

Kdysi vada, nyní velká vzácnost

Z expertních odhadů vyplývá, že jedinců, kteří preferují levou ruku, je na světě pouhých 10 %, proto jsou vnímáni jako výjimeční. Vědci se také domnívají, že tato vlastnost je typičtější spíše pro muže. Co z toho plyne? Ženy jakožto levačky jsou vlastně ještě o něco vzácnější!

Historie a levorukost

Ačkoli je „levých“ jako šafránu, o jejich přítomnosti u důležitých historických událostí vůbec není pochyb. Levákem byl totiž Alexandr Veliký, Caesar i římský císař Tiberius. Do této kategorie spadá také Napoleon Bonaparte, Gándhí nebo Winston Churchill. Ani v řadách amerických prezidentů nikdy nebylo o ty, co to mají hozené „doleva“, nouze. Mezi slavná jména patří Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Harry S. Truman, J. F. Kennedy, Ronald Reagan, George Bush starší, Bill Clinton i Barack Obama. Mimochodem, v britské královské rodině je leváctví dokonce dědičné. Své o tom ví královna Alžběta II., princ Charles i princ William.

Hollywood a leváci? Nic neobvyklého

Svým fanouškům se na červeném koberci pravou rukou nepodepisují například Angelina Jolie, Julia Roberts, Nicole Kidman, Morgan Freeman, Keanu Reeves nebo Jim Carrey. Stejně je na tom Lady Gaga, Tom Cruise, Robert De Niro, David Duchovny, Whoopi Goldberg a Goldie Hawn. Výjimkou nejsou ani akční hrdinové, jako Mickey Rourke, Sylvester Stallone a Bruce Willis. Slušná síň slávy, což?

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví od 3. do 7. 12. 2018. Odhalte všechny, kteří nehrají fér, a nenechte se ničím zastrašit!

Jak jsou na tom zvířata?

Představte si, že váš pes, kočka nebo třeba křeček může být také levákem. Alespoň tak to tvrdí americká veterinářka Janice Lloyd. Tato zvířecí specialistka provedla unikátní výzkum, ze kterého vyplynulo, že až 50 % němých tváří upřednostňuje levou tlapku.

Sportovní nadání, o němž není sporu

Již několik nezávislých studií naznačilo, že levorucí mají předpoklady k tomu, aby vynikali v řečnických schopnostech a sportu, jako je třeba baseball, plavání, boxování nebo tenis. Jsou prý také nesmírně kreativní a excelují v matematice. Cizí jim však není ani architektura a hudební tvořivost.

Zdraví? Tady jsou možná rizika

Závěry nedávného amerického průzkumu bohužel sdělují, že „levý“ jedinec má pětinásobně vyšší pravděpodobnost vývoje alergie, astmatu nebo plicních chorob. Podle autorů dané studie také častěji trpí spánkovými problémy, a hitparáda to není ani v případě psychiky – prý se rychleji rozčílí a hůře zvládá emoce. No, všude je holt něco…

A kterou ruku preferujete vy? Napište nám o tom!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak šetřit s vodou? Běžná otázka, na kterou chce znát tolik lidí odpověď. Úspěch ale tkví ve dvou věcech, a sice ve změně svých návyků a v investování do spotřebičů, které s vodou zachází opatrně. A jedním z těchto spotřebičů je myčka na nádobí. Pokud ještě ve vaší kuchyni nedominuje, prozraďme si, jak takovou myčku na nádobí vybrat?
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?
Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.
Možná jste již v rádiích zaznamenali hit Bad Guy, který rozhodně nepatří mezi mainstream. Kdo je slečna, která letos posbírala snad všechny americké ceny Grammy?
Říká se, že střepy přinášejí štěstí. Ještě větší radost vám však udělá, když se žádné sklo nerozbije. Někdy je proto lepší nechat broušený křišťál ve skříni. Takové akce jsou třeba zahradní oslava, piknik s kamarádkami nebo silvestrovský večírek.
Když je zmínka o mandlovém mléce, možná vás na prvním místě napadne jeho přínos v kuchyni. Je velmi populární u lidí alergických na laktózu, vegetariánů či vitariánů. Mandlové mléko však může mít i zcela odlišné využití. Může vám totiž pomoct ke zdravým vlasům a pleti.
Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
I přes to, že nás občas potrápí nepříjemné deště, léto je stále v plném proudu a sním jsou stále ještě otevřené dveře pro výlet na kole. Je však potřeba mít na mysli, že pokud berete cyklistiku alespoň trochu vážně, existuje řada doplňků, které vám zážitek z jízdy značně vylepší! Pojďme se společně podívat, čím vším můžete podpořit svůj dokonalý cyklo výlet ať už sám, s přáteli, či rodinou. 
Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?

Výběr článků

Už jste slyšeli o naturopatii? Že ne? V tom případě poslouchejte dobře. Možná na alternativní medicínu nevěříte, ale pokud ano, naturopatie vás bude bavit. Existuje už od roku 1936 a je oblíbená hlavně mezi příznivci lidového léčitelství.
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.
Jaká zvířátka máme doma nejčastěji? Jsou to samozřejmě kočky a psi. Každý jedinec má jinou povahu, vždycky je ale milujeme. Tihle domácí mazlíčci mají jedno společné - když si hrají, stojí to za to a často nás překvapí něčím novým, čemu se rádi zasmějeme. Podívejte se na video!

Nepřehlédněte

Společnost Trust uvádí na trh sluchátka Trust Noma pro poslech hudby a hands-free volání s poutavým retro designem. Chcete je vyhrát? Máme pro vás jednoduchou soutěžní otázku. Zpříjemněte si Vánoce poslechem hudby.:)
Asi každý nám dáte za pravdu, že hraní je důležitou součástí vývoje dítěte. Když odloží miminko chrastítko, tak se přesouvá jeho zvídavost k okolí. Navíc se mu v tomto období (1 až 3 roky) rozvíjí pohyb, řeč i myšlení. Jaké vhodné hračky pořídit právě těmto dětem?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek