Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Nejčastější chyby po cvičení. Děláte je také? Brání vám dosáhnout vysněných cílů!

Tipů a triků, jak správně cvičit, najdete všude dost. K dosažení výsledků je ale potřeba nechybovat v tom, co děláte pak. Kdy se najíst, kolik a čeho? Máte i další otázky? My známe odpovědi!
Jaké jsou nejčastější chyby po cvičení? Brání vám dosáhnout vašich cílů!
zdroj: 123RF.com

Nepřeceňujte své síly

Dnes jsou módní extrémní zátěže, dynamické kruhové tréninky, náročné běhy, silové jógy… A mnoho lidí tomu podlehne. Chybou je si naložit více než ve skutečnosti zvládnete. Účinnější je dobře zvládnout třeba jen tříkilometrový běh a chodit častěji, než si dát kiláků deset a týden se nemoci hnout. Důležité také je, abyste náročnou aktivitu neukončily náhle. „Během pohybu dochází k neustálému zvyšování krevního tlaku. Pokud se zastavíte uprostřed aktivity, dostaví se závratě, v důsledku kterých se můžete zranit,“ varuje fitness expertka Samantha Clayton. „Nejlepším řešením je postupné snižování intenzity, které zaručí bezpečný a přirozený návrat srdeční frekvence do normálu,“ objasňuje Samantha Clayton.

Jezte chytře

Že se snažíte před tréninkem a po něm moc nejíst, abyste tedy vážně zhubnuly? Špatně! „Hodně žen chodí na tréninky vyhladovělé a nemají pak energii na cvičení. Riskují tak hypoglykemický šok,“ upozorňuje trenér hardcore tréninků Štěpán Ginzel. „Po samotném cvičení mají pochopitelně hlad a sní, na co přijdou. Bohužel myslet si, že díky pohybu si mohu dovolit hřešit více než obvykle je chybou. Místo dortu je salát s tuňákem nebo kuřecím masem tou správnou cestou ke zhubnutí,“ radí Štěpán Ginzel. Zkrátka svému tělu byste měly dodat energii kombinaci kvalitních bílkovin a sacharidů dvě hodiny před tréninkem a pak zhruba 30 minut po ukončení fyzické aktivity. Doplníte tak potřebné palivo, které zajistí řádnou regeneraci a obnovu svalstva.

Protahujte i po skončení

Většina z nás se poctivě rozcvičuje na začátku tréninku, ale ihned po jeho ukončení míříme do sprchy. Po jakékoli aktivitě je potřeba tělo ještě chvíli nechat pracovat v nízké intenzitě, aby se vyplavil laktát a druhý den jste neměli svaly namožené a bolavé. Pak je třeba svaly protáhnout. „Pokud budete zanedbávat potréninkový strečink, budou se vám svaly zkracovat. A jestliže protahování budete ignorovat dlouhodobě, koledujete si navíc o úrazy, které vás ze hry vyřadí na dlouhou dobu,“ upozorňuje terénní triatlonista a trenér Jan Kubíček. Doporučuje proto protáhnout hlavní partie využívané při zátěži. V každém cviku setrvat 45 vteřin. „Klidně to dělejte ve sprše, ale dělejte.“ Tělo vám za to poděkuje.

K TÉMATU  Obálky s pruhem! Jak se v nich vyznat, která je která? Jsou všechny důvodem k nepokoji? Poradíme vám!

Sprchujte se hned

Mnoho lidí po dokončení tréninku opouští tělocvičnu pouze po převlečení, jelikož dávají přednost soukromí v prostředí své domácí koupelny. I během takto rychlého přesunu však může dojít k nastydnutí (i když je venku vedro) nebo ke zbytečnému zanícení pleti. Veřejná sportoviště jsou plná bakterií, které se snadno dostanou do otevřených pórů. Vsaďte na rychlou sprchu, ať se těmto komplikacím, které vám radost a snahu mohou zkazit, vyhnete.

Buďte opatrní s regenerací

Někomu regenerace a odpočinek v programu zcela chybí, jiný rád kombinuje dřinu s odpočinkem. Oboje není dobře. Říká se, že odpočinek dělá mistry, tak si tu saunu jednou za čas naplánujte. Správné saunování má totiž blahodárné účinky na lidské tělo. Pokud jste ale po zátěži a ihned míříte na vyhřáté rošty, děláte chybu. Během sportování dochází k rozproudění krevního oběhu a zvýšení tělesné teploty. Tělo tak musí vynaložit mimořádné úsilí, aby se dokázalo udržet v optimální teplotě. Tím, že organismus vystavíte dalšímu horku, mu navodíte zbytečný stres a navíc budete riskovat oslabení imunitního systému. Inspirujte se například u profesionálních sportovců, kteří po tréninku nedají dopustit na osvěžující ledovou sprchu. Proud studené vody posiluje obranyschopnost organismu a také uleví namoženým svalům a šlachám. Saunu nechte až na jiný den.

Autor: bk

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čas je to, oč tu běží. Nikdy ho není dost a zvláště v poslední době je každá minuta drahá. Ze dne na den jste se staly na plný úvazek nejen matkami, ale i učitelkami, vychovatelkami a kuchařkami. K tomu všemu musíte zvládnout ještě svoji práci. Pokud se z toho nechcete zbláznit, rozdělte úkoly v rodině a nebojte se ulehčit si práci. Využijte všeho, co doba nabízí, a uvidíte, že bude i teplé jídlo.
Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Dřevo je dokonalý materiál, který přidává rovnováhu, útulnost a eleganci prakticky do každého interiéru, a to jak v moderním, tak klasickém stylu. Po staletí se používá jako základní stavební materiál nábytku, přestože bývá teď často nahrazováno imitacemi. Vraťte se ke kořenům a sáhněte po kusu dřeva v jeho ryzí podobě. Využít část kmene stromu jako konferenční stolek je velice netradiční nápad, výsledek je ale jedinečný.
Společnost RunCzech, organizátor Volkswagen Maratonu Praha a mnohých dalších populárních běžeckých závodů a akcí, se spojil se společností Rakuten Viber, která provozuje jednu z předních světových komunikačních aplikací Viber.
Cihlová zeď a moderní interiéry se začínají prolínat, i když by to kdysi nikoho nenapadlo. Ale přiznané cihlové zdi dodají celému interiéru jedinečný charakter. Protože ale pravé cihly najdeme málokde, můžeme cihlové stěny imitovat plastickým dekorem, který je na první pohled k nerozeznání. Tyto obklady se dají koupit v různých vyhotoveních i barvách, takže se mohou tvářit jako břidlice, kámen nebo klasické cihly. Dokonce si je můžete natřít nebo jinak povrchově upravit přesně podle sebe.
Marta Jandová, žena s rockovým srdcem a hlasem, který dobyl nejen českou, ale i německou hudební scénu, oslaví padesáté narozeniny. Dcera legendárního Petra Jandy, Marta je ženou mnoha talentů – od průlomového úspěchu s Die Happy po sólové projekty a významné televizní role.
Tyhle šperky a módní doplňky nejen, že vypadají skvěle, Budou také naprosto originální, až si je vyrobíte doma. Je to snadné a výsledek je perfektní. Vybere se každý, jsou tu stylové, roztomilé i elegantní kousky.
Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?
Možná už je pozdě a jedete na vlně nervozity. Stres pomalu narůstá. I tak ještě stihnete zabrzdit a svátky prožít v klidu. Dejte na našich 5 rad, které vám pomohou nadbytečný stres odbourat. Ale znáte to, vše je v hlavě, takže pokud hlava nechce, tak vám ani voňavá relaxační koupel nepomůže.
Způsobů uchovávání potravin a úrody je několik – vedle klasického zmrazování v mrazáku můžete také své plodiny zavařit a vychutnat si tak jejich skvělou chuť i několik měsíců poté. Vyzkoušejte tyto snadné tipy a zavařujte v pohodlí domova.
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.

Výběr článků

My ženy jsme kolikrát jedno tajemství vedle druhého. Navenek spořádané a rozumné, ale když se zrovna nikdo nedívá, zpíváme si před zrcadlem s hřebenem v ruce. A děláme toho mnohem více, ale nikomu bychom to nepřiznaly. Často ani nejlepší kamarádce.
Přemýšlíte, co ještě pořídit na zahradu? Houpačka vám zpříjemní letní dny, kdy budete chtít posedět venku, ale vyhnout se přímému slunci. Jednoduché závěsné zahradní houpačky s ocelovou konstrukcí snadno přemístíte kamkoli po zahradě a na zimu se dají složit. Dřevěná pergola stojí pevně na místě, ale zase vypadá se zavěšenou houpačkou překrásně. Jen si vyberte!
Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...

Nepřehlédněte

Některé ženy bohužel mají tu smůlu, že se jim nedaří otěhotnět. Naštěstí existuje možnost umělého oplodnění, díky kterému žena porodí své vytoužené dítě. Pokud přemýšlíte nad dárcovstvím vajíček, ale váháte kvůli tomu, že nevíte, co vás čeká, přečtěte si následující článek, který vám odpoví na spoustu otázek.
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek