Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Těhotenství: Co se honí v hlavě prvorodičkám a co všechno je už na začátku rozhodnuto?

Každá žena před příchodem svého prvního dítěte přemýšlí o tom, jaké to asi bude. Jak asi bude probíhat její těhotenství, jaký bude porod a jak vlastně bude její děťátko vypadat? Na všechny otázky však ani maminky ani kamarádky reálně odpovědět nedokáží. Jaké to tedy bude? Co už je předem dané?
tehotenstvi
Zdroj:123RF.com

Nastávající maminky by se však měly na porod – a vůbec všechno s ním spojené – důkladně připravit. Měly by být informovány o tom, jaká vyšetření je čekají a k čemu jsou dobrá, protože se může stát, že je na některá z nich lékař ani nepošle.

Informujte se a hoďte do pohody

Žena, která je dobře připravena na porod, je psychicky mnohem vyrovnanější. Zároveň je důležitá i dobrá fyzická kondice, jelikož porod je pro ženu velmi vyčerpávající. Ovšem jak víme, ne každá fyzická aktivita je v určitém stadiu těhotenství vhodná a některé jsou dokonce přísně zakázané. O tom všem bude seriál o předporodní přípravě.

Rozhodnuto je ještě před otěhotněním

Již dávno není žádným tajemstvím, že mnoho věcí v těhotenství může žena ovlivnit sama. Pro zdraví budoucího dítěte jsou právě první dny a týdny vývoje embrya velice důležité. V současné době je stále ještě mnoho žen, které ponechávají otěhotnění osudu nebo se o své graviditě dozví až po nějaké době – a to většinou z příznaků, které nelze opomenout. Pro ty, které do této skupiny nepatří, je tu několik tipů, jak se na otěhotnění správně připravit.

Co můžete ovlivnit a změnit?

Faktorů, které mohou ovlivnit výsledek početí je celá řada. Některé se dají změnit, některé nikoli. Mezi první skupinu rozhodně patří například stravování, zdravý pohyb, druh zaměstnání či aktuální zdravotní stav ženy. Mezi ty, které se ovlivnit nedají, patří určitě věk budoucí rodičky, genetické dispozice či osobní anamnéza. Obě skupiny faktorů jsou důležité, aby byl plod uchráněn a těhotenství bylo zakončeno porodem zdravého děťátka. V předporodní přípravě jde tedy hlavně o to, aby byly veškeré škodlivé vlivy co nejvíce eliminovány a záporné neovlivnitelné faktory se důkladně vyšetřily a následně upravily či změnily.

K TÉMATU  Na jaký film s dětmi o Vánocích do kina? Podívejte se na snímky, které se aktuálně promítají a které stojí za to!

Dokonalé zdraví je zásadou číslo 1

Základní zásadou je dokonalé zdraví budoucí maminky. To znamená, že je třeba se vyhnout pokud možno virózám a infekčním onemocněním. S tím mohou mít problém zejména ženy, které jsou zaměstnány jako učitelky, jelikož jsou každý den vystavovány riziku při styku se značným množstvím dětí. Zdraví plodu ovlivňují samozřejmě i škodlivé životní návyky, jako je kouření či konzumace alkoholu. Nejinak tomu je i u špatného stravovacího režimu. Kvalita a množství výživy nejen pozitivně ovlivňují nejen průběh těhotenství, ale současně zvyšují hmotnost novorozenců a navíc podporují kojení. V praxi se osvědčila i konzumace speciálních vitamínů pro těhotné a kojící ženy. Zásady zdravé výživy před otěhotněním a při něm lze konzultovat s lékařem. 

Co dalšího vás čeká, jaké testy si můžete nechat udělat a jak se připravit na bezstarostný porod, se dozvíte v příštím článku.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Připadáte si zmatení z toho, co vlastně jíst? V dnešní době jsme přehlcení velkým množstvím informací o stravě! Někdo radí jeden výživový směr a druhý zas radí jiný výživový směr. Takže jak se má pak člověk v tom vyznat, že? V dnešním článku vás seznámím s největšími výživovými chybami. Poté už se nebudete muset starat o to, jaký výživový směr je nejlepší. Stačí totiž přestat dělat následující chyby a máte vyhráno! 
Snídaně dělá den – to je staré známé pořekadlo, které platí od dob dávno minulých až po moderní současnost. Právě snídaně by nám měla dát potřebné živiny a energii potřebnou pro následující den. Její součástí by tak měly být hlavně suroviny, které obsahují důležité bílkoviny, vlákninu a další nepostradatelné látky. I proto jsou její součástí ovesné vločky - tedy měly by být její součástí.
My ženy jsme kolikrát jedno tajemství vedle druhého. Navenek spořádané a rozumné, ale když se zrovna nikdo nedívá, zpíváme si před zrcadlem s hřebenem v ruce. A děláme toho mnohem více, ale nikomu bychom to nepřiznaly. Často ani nejlepší kamarádce.
Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?
Občas kvůli tomu, že je tady zase, protočíme panenky. Často nám připravuje krušné i bolestivé chvíle a někdy bychom byly raději, kdybychom si užily alespoň měsíc bez ní. Přesně tak většina žen vnímá menstruaci, která vlivem let neustále mění svou podobu. Jak vypadá ve dvaceti, třiceti a ve čtyřiceti? Mrkněte na její tři, pokaždé jiné, tváře.
V prvé řadě je nutno říci, že správný přístup ke svatbě nehledě na všechny trendy a doporučení je následující: udělejte to tak, jak chcete vy. Abyste však pochopili, co si přesně přejete, musíte to zjistit, ale jak? Na internetu je spousta informací a je těžké se v nich orientovat.
Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Doba adventní, pečení cukroví, bramborový salát se smaženým kaprem a očekávání příchodu Ježíška – to vše k Vánocům jak je známe my patří. Ovšem víte, kde se tyto tradice a zvyky skutečně vzaly a kam až sahají kořeny Vánoc?
Z lékařských výzkumů vyplývá, že pro lidský organismus je kromě intenzity světla důležitá i barva tohoto světla. Nejsilnější účinek má modré světlo, naopak světlo oranžové a červené nás ovlivňuje mnohem méně.
Líčení je prostě zábava. Navíc kočičí oči patří mezi evergreen, co nikdy nevyjde z módy. Pro dnešek jsme si pro vás připravili jednoduché triky, se kterými zvládnete líčení kočičích očí naprosto bez problémů. Kdy si uděláte svou chvilku pro sebe a vyzkoušíte si, jak budete vypadat jako skutečná sexy šelma? Jdeme na to!

Výběr článků

Každý nenávidí uklízení, ale každý miluje čistý dům. Existuje nejlepší způsob, jak rychle vyčistit dům? Většina nováčků v uklízení si není jistá, zda by měli nejprve vysát prach nebo vysát. Mají nejdříve uklidit kuchyň, nebo koupelnu? Je spoustu nezodpovězených otázek, co se úklidu týče.
Že to přece není možné? Všechno jde, když se chce. A přitom nemusíte vůbec nikam cestovat. Klidně zůstaňte doma, ale zařekněte se, že každý den budete angličtině věnovat alespoň dvacet minut.
Překrásná stavba se nachází na útesech v Cliftonu, bohatém předměstí Kapského města. Černé mramorové stěny, dřevěné podlahy a neuvěřitelné instalace modrého nasvíceného skla. Nettleton 198 nabízí nádherný výhled na Atlantský oceán a spoustu dokonalých architektonických řešení. Jen se podívejte!

Nepřehlédněte

Aby bylo zajištěno bezproblémové fungování těla a všech jeho funkcí, je zapotřebí, abychom mu dodávali jeho pohonné hmoty. Jimi se myslí především vitaminy, také minerály, antioxidanty a další živiny, které se společně podílí na správném fungování organismu. Jedním z klíčových vitaminů je vitamin D, jehož nedostatek umí v těle způsobit opravdu velkou paseku.
Tyhle luxusní zahrady slouží hlavně k odpočinku, nikoliv za účelem pěstování. Pokud má člověk dostatek prostředků, může si nechat vytvořit designérský skvost. Atmosféru udělá osvětlení nebo tekoucí voda. Co takhle skleněný stůl s vodopádem?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek