Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Fenomén bílkoviny: Proč po nich není hlad a pomáhají zhubnout víc než cokoli? Jako bonus dva recepty pro vás!

V tomhle pařáku svlékáte všechno, co vám váš ostych dovolí. A ráda byste šla i dál, ale ještě pořád máte na těle kila navíc, která vás štvou. Jak se jich zbavit? Vždyť se tak snažíte! Zkuste číst dál, možná zjistíte, kde děláte chybu.
bilkoviny hubnuti
Zdroj:123RF.com

Máte pocit, že všechno děláte správně a pořád ne a ne se dobrat cíle, který jste si dala? Někde je chyba! Možná to bude už v naprostém základu. Mnoho z nás má za to, že v boji za hezčím tělem musí hodně omezit svůj denní příjem. To určitě částečně ano, ale opatrně. Že i vy se večeři vyhýbáte? Tak to pozor! „Jídelníček by samozřejmě měl projít úpravou, ale dlouhodobý nedostatek potřebných živin má za důsledek opačný efekt. Chcete-li účinně nakopnout svůj metabolismus a dosáhnout vysněné postavy, nesmíte tělo šidit o bílkoviny,“ upozorňuje Susan Bowermanová, výživová expertka.

A zase ty bílkoviny

Bílé i červené maso, ryby, fazole, tvarohy, jogurty a další – všechna tohle jsou bílkoviny, nebo-li proteiny. Umí v těle zařídit to, že nemáte hlad.  Ptáte se, jak je to možné? Proces trávení bílkovin je pomalejší a náročnější, než je tomu u sacharidů. Tělo tak zpracovává bílkoviny delší dobu a tím pádem budete mít i déletrvající pocit sytosti. Náhlý hlad vás jen tak nepřepadne. Tak proč po nich ve své dietě nesáhnete častěji?Bohaté zastoupení bílkovin najdete také ještě ve vejcích, plnotučných sýrech, oříšcích, řeckých jogurtech nebo proteinových koktejlech či tyčinkách.

Tip expertky: Pokud zrovna nepatříte mezi ranní ptáčata a šetříte každou minutu, dopřejte si moderní snídani v podobě chutného shaku. Proteinový koktejl je snadný na přípravu.

Proteinový koktejl s mandlovým mlékem

2 odměrky proteinového prášku

250 ml neslazeného mandlového mléka

18 g přírodního arašídového másla

1 ks středně velkého banánu

Výživové hodnoty: 22 g bílkovin / 11 g tuků / 45 g sacharidů

Proteinový koktejl s jahodami

2 odměrky vanilkového proteinu

250 ml odtučněného mléka

½ červené řepy

½ hrníčku mražených jahod

50 g nízkotučného tvarohu

Výživové hodnoty: 26 g bílkovin / 9 g tuků / 32 g sacharidů

K TÉMATU  Hubnutí a pozitivní myšlení? Nesnažte se! Nikam to nevede

Co máte jíst po sportování?

Že jste si dnes odběhala svých pět pravidelných kilometrů? Zkrátka makáte a máte dobrý pocite, že děláte něco prospěšného pro své zdraví a postavu. Abyste maximálně zúročila dřinu, chcete jít spát s prázdným žaludkem. Poznáváte se? Bohužel je to také špatný vzorec stravování. Tělo je po celém dni a náročné fyzické aktivitě vyčerpané a úplné vynechání jídla může zapříčinit i hypoglykemii (výkyv hladiny krevního cukru – pozn. aut.). Pokud tělo nedostane palivo zpět, začne čerpat energii ze svalstva a zpomalí se tím i jinak rozjetý metabolismus. A to přece nechcete. „Po večerním tréninku doporučuji zvolit lehké a zároveň výživné jídlo, po kterém budete sytí, ale současně si nenarušíte regeneraci během spánku,“ uvádí výživová koučka Aneta Procházková. „Organismu udělá nejlépe kombinace bílkoviny s polysacharidy, mezi které patří například zelenina a rýže,“ doporučuje Aneta.

Všeho moc škodí, i toho dobrého

A důležitá rada na závěr. Neřiďte se bezhlavě předepsanými normami příjmu bílkovin. Každý z nás máme jinou potřebu této živiny, kterou ovlivňují i faktory jako jsou podmínky v zaměstnání a psychický balanc. Většina odborných organizací se ale shoduje na příjmu 1,6 – 2,2 g bílkoviny na 1 kg tělesné hmotnosti.

Jak jste na tom s bílkovinami vy? Dbáte na jejich dostatečný příjem, nebo to neřešíte?

(bk)

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Říká se, že ženy jsou v uvažování složité, zatímco muži zůstávají srozumitelní a jednoduší. Co se ale vztahů týká, tak muži a ženy následují trochu rozdílné cesty. To, co muži hledají ve vztahu není to, co by ženy motivovalo, aby do takového vztahu šly. Rozdělují je jejich touhy, mentalita, vášně či úroveň vyjadřování. My vám nyní řekneme, co muži doopravdy očekávají od vztahů se ženami a po čem jejich srdce touží.
Vánoce jsou za dveřmi a společně s nimi i příjemná "povinnost" zamyslet se nad dárky pro vaše nejbližší. Máte-li doma aktivního sportovce, kterému pohyb rozhodně není cizí, pak se možná při výběru vánočního dárku budete chtít vydat právě tímto směrem. Došla vám inspirace? Nevíte si s výběrem dárku rady? Nezoufejte! Máme pro vás pětici skvělých tipů, které sportovec zaručeně patřičně ocení!
Kolují všude a někdy je těžké vyfiltrovat, co je pravda a co je pouhá spekulace. Mýty jsou zkrátka nedílnou součástí nejen internetového dění, a na pár takových se spolu podíváme. Přesněji na tvrzení o jídlech, která zhoršují a podporují tvorbu akné, a přitom tomu tak ve skutečnosti není.
Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.
Otáčíte se v posteli a odkládáte mobil. Kam? Přece na noční stolek! Na něj si odložíte hodinky, rozečtenou knížku nebo hrnek s čajem. Stejně tak můžete zhasnout lampičku bez nutnosti vstát, když budete usínat. Inspirujte se nočními stolky v naší galerii.
Ani letošní léto se neobejde bez tradičních vln veder. Pro letošek meteorologové navíc předpovídají, že teploty mohou být extrémní. A ne každý si může nainstalovat klimatizaci, která by proti vedrům účinně pomohla. Jak si tedy poradit i bez klimatizace a náročných investic? Jak správně větrat v horkém bytě a čím nejlépe stínit?
Užíváte antikoncepční pilulky? Hodně často ponocujete a na fyzickou aktivitu vás moc neužije? Pak se nesmíte divit, že vaše libido poněkud stávkuje. Co s tím vším má společného náchylnost ke stresu?
Život ve volné přírodě pěkně zblízka. Ptáci se střídají přímo před vámi tak, jak je venku nikdy neuvidíte. Pro něco na zub si přijdou i zvědavé veverky. Stačí chytře umístit kameru a můžete si natočit podobný dokument o životě zvířat na vaší zahradě. Možná vás překvapí, kolik se jich tam vystřídá.
Miss krásy Kathy Zhu musela svoji korunku vrátit už následující den. Důvod je absurdní: před rokem si odmítla nasadit hidžáb. K tomu navíc zveřejnila nelichotivou statistiku o černoších. Přestože byla pravdivá, vedení soutěže jí titul okamžitě odebralo.

Výběr článků

Konopí seté, latinsky cannabis sativa, je bylinou, chcete-li rostlinou, která má na naše tělo blahodárné účinky a používá se v alternativní medicíně k tlumení bolesti, léčbě neurologických onemocnění nebo zeleného zákalu. A vhodné je i na kašel. Proto se na něj teď podíváme z té lepší stránky.
Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.
Pohádky a romantické komedie nás již dlouho přesvědčují o tom, že ve vesmíru žije jedna jediná osoba, která je vám skutečně předurčena. Prostě ten „Pan Božský“, spřízněná duše, někdo naprosto dokonalý. Asi vás zklameme, každý terapeut by vám řekl, že je to pěkná blbost, že záleží na tom, jak se k sobě lidé chovají a ne na jakémsi předurčení.

Nepřehlédněte

Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek