Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Naše redaktorka zhubla 12 kilo s pomocí jógy. Dokážete to i vy! Kdy a za jakých podmínek?

Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.
joga a hubnuti
Zdroj:123RF.com

Mně pomohla zhubnout 12 kilo. Samozřejmě, že na to nebyla sama. Ale když jsem se před rokem zamilovala, málo jsem jedna, běhala a cvičila jógu. Tahle kombinace mně drží dodnes, stejně jako kila dole. Jen zamilovaná už nejsem. Na vlastní tělo jsem vyzkoušela, jak různé pozice umí upravit trávení.

Ležíte, sedíte, stojíte a otáčíte

Tělo jakoby začalo lépe spalovat, trávit a orgány fungovat. „Jógou se zhubnout určitě dá,“ potvrzuje mou zkušenost známý lektor Václav Krejčík. „Třeba ashtanga jóga byla původně přímo pro armádu, aby byli v nejlepší kondici. Pro začátečníky, je ale dost náročná. Každopádně hodně záleží na učiteli a druhu cvičení,“ podotýká lektor.

Raději méně jíst

To instruktorka Olga Jandová doporučuje se zaměřit na stravu podle jógy: „Samotnou praxí ásan totiž zhubnete pouze za předpokladu, že zvýšíte objem svalové hmoty a tím zároveň bazální metabolizmus. Žádnou pohybovou aktivitou, která není v tepové aerobní zóně, totiž nepálíte tuky. A při praxi jógových ásan udržujete klidný plný jógový dech, tudíž byste měli setrvávat pod ní,“ upozorňuje. Její rada než denně cvičit je lépe jíst. „Strava podle jógy je sattvická, tedy čerstvá a lehká. Za podmínek, kdy máte polovinu žaludku plný jídla, čtvrtinou tekutiny a čtvrtinou vzduchem.“

Cvičení je lepší

Karolina Racková, lektorka jógy radí vybrat si především dynamicke styly, jako je power jóga nebo vinyasa flow, které v sobě mají kardio a aerobní složku. „Dlouhodobější praxe jógy pomáhá upravovat hmotnost, protože přispívá k hormonální rovnováze a upravuje chutě k jídlu,“ podotýká Karolina Racková. Rotační pozice podporují trávení a spalování, aktivují metabolismus. Cviky zpevňují tělo, posilují svalstvo. „Při pravidelném cvičení lidé většinou pozorují, že přestávají mít chuť na těžké jídla a upřednostňují lehčí a zdravější verze. To už jde jóga opravdu do hloubky, upravuje vnitřní nastavení člověka… Což je samozřejmě to nejefektivnější.“

K TÉMATU  Ananas jako sladký spalovač tuků. A dokáže mnohem víc

Není to zadarmo

A její odpověď na otázku jak často cvičit? „Pro opravdu vážné zájemce o změnu váhy: čtyři až šestkrát do týdne, pokud neděláte jiné cvičení či nesportujete. Nemusí to být hodina každý den, ale pravidelně. Pak se výsledky se dostaví. Není to zadarmo. Jako vše, co za to stojí.

Autor: bk

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vysmíváte se těm, kdo si píšou deník? A zkoušela jste to už někdy? Je to neuvěřitelně očistná záležitost, která vám pomůže zbavit se stresu, utřídit si myšlenky a mnohdy vás také povzbudí. Navíc budete díky deníku mít za pár desítek let na co vzpomínat.
Stačila vteřina navíc nebo kousek vedle a dopadlo by to špatně. Dechberoucí momenty, při kterých zrovna někdo natáčel. Možná na něj nevěříte, ale jak se říká - tihle lidé měli z pekla štěstí.
Práce na počítači, hraní her či sledování televize mají společné jedno a tím je enormní zátěž na oči. Displeje digitálních přístrojů totiž vyzařují modré světlo, které představuje obrovské množství energie, s níž se musejí oči vypořádat. To, co se ze začátku může projevovat jako podráždění, únava či zarudnutí, může mít časem nepříjemné následky v podobě zhoršení zraku.
Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!
Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
Teploty se konečně začínají zvedat a léto se nezadržitelně blíží. Pokud si letos budete chtít užít koupání, pak nejspíš budete muset do řeky, rybníku či vodní nádrže. Jenže jejich čistota a mnohdy také studená voda vám mohou následně přivodit nepříjemné patálie. Zvláště jste-li náchylní k tzv. letním problémům, měli byste udělat vše pro to, abyste se jim vyhnuli. Soutěžte tak s námi o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám v tom pomůže.
Zapomeňte na čas a peníze v místním kosmetickém salonu. Postupujte podle těchto jednoduchých receptů a nechte se hýčkat dokonalou domácí maskou na obličej. Buďte zase krásná a mějte vláčnou pleť bez jediného pupínku. Která obličejová maska je vaše nejoblíbenější?
Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
Současná komplikovaná doba COVIDU-19 přinesla s sebou mnohé změny, se kterými se musíme ve svých životech poprat. Jednou z těchto změn je i karanténa. Obzvláště náročná je v případě rodin s dětmi. Přinášíme vám několik tipů, jak děti během karantény zabavit.
Také jste čekala na sluneční paprsky, až vám prozáří každý den? Konečně jaro! Ale jen do té doby, než sluníčko zasvítí přes zaprášená okna a vy najednou vidíte svůj byt v mnohem jasnějších konturách. Chtělo by to jarní úklid? Neztrácejte čas a jděte na to hned. Zvažte, jestli zapojit rodinu. Někdy si opravdu důkladně uklidíte jedině sama!

Výběr článků

Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?
Black House má jednu zvláštnost. Voda v mělkém vnitřním bazénu umí v kombinaci s prosklenými stěnami odrážet sluneční světlo do každé části domu. Je koncipován pro maximální využití nepřímého slunečního záření. Podívejte se na tu nádheru.

Nepřehlédněte

V koupelně, v předsíni, na chodbě nebo v ložnici. Všude tam potřebujeme zrcadlo, a málokdy máme doma jen jedno. Praktické nebo designové, v interiéru jsou i jako dekorace!
Chtěla byste začít meditovat? Láká vás být o samotě jen se svými nejniternějšími myšlenkami a touhami? Ale jak na to? Možná si připadáte jako Liz Gilbertová z románu Jíst, meditovat, milovat, která věděla přesně, jak na to, ale nedokázala se správně naladit. Nebojte, poradíme vám jak a kde s meditací začít krok za krokem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek