Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Hubneme v padesáti. Jak začít?

hubnuti po padesatce
Zdroj: 123RF.com

20. 02. 2018

Všechny se jistě shodneme na tom, že s přibývajícím věkem je hubnutí čím dál těžší. Po padesátce je to skoro věda.  Asi nejdůležitější je vědět, co se ve vašem těle odehrává. A když budete naslouchat dobře, s výsledkem budete spokojené.

Hlavně nemějte hlad

Když přibýváte na váze, je největší chybou přestat jíst. To děláme často. Omezujeme se a vyhýbáme jídlům, které už jen vizuálně působí tak, že obsahují tuk. To je samozřejmě špatně. Jídelníček pro vás bude úplný základ. Uvědomte si, že když se metabolismus zpomaluje, je potřeba snížit příjem energie. V padesáti letech musíte ubrat asi 1000 kJ denně. Stejně tak je potřeba zaměřit se na změnu systému stravování. Menší porce a vystříhání se tučných jídel je určitě dobré. Bílé pečivo a přílohy vůbec k životu nepotřebujete. Naopak určitě zařaďte ryby.

Přidejte si tekutiny

Čím je člověk starší, tím víc přestává vnímat potřebu pít. Myslete na to, nebo si neustále hlídejte sklenici vody na svém pracovním a nočním stole. Ráno určitě zahrajte sklenicí odstáté vody. Pár kapek citrónu jí ani vám rozhodně neuškodí. A staré otřepané: vyhněte se hlavně tvrdému alkoholu. Víno si dopřát můžete.

Přemýšlejte

Určitě je třeba se vždy nasnídat. Tělo potřebuje energii, aby mohlo fungovat. Dejte si tedy ráno nějakou snídani, ať nestartujete svůj den s prázdným žaludkem. Ať už se chcete pustit to jakékoli diety, proberte to nejprve s odborníkem. Na riskování zdraví už nemá čas ani věk. V padesáti je bohužel mnohem těžší metabolismus nastartovat a rozhýbat, a tak je opravdu dobré nechat si pomoct od někoho, kdo se vyzná.

Potřebujete svaly

Ano, v padesáti máme obvykle o pětinu svalové hmoty méně než ve dvaceti, což také znamená, že máte i výrazně pomalejší metabolismus. Svaly i v klidu spalují více energie než tukové buňky. A z toho logicky vyplývá, že čím více svalů budete mít, tím lépe se vám bude hubnout. Proto je dobré zařadit silový trénink. S tím vám samozřejmě pomůže trenér, který zohlední i váš věk a zdravotní stav.

K TÉMATU  Jak ušetřit na jídle a ještě si pochutnat

Berte ohled na klouby

Cvičit se dá různě. A protože v padesáti už se začínají ozývat i klouby, je třeba je šetřit. Kvůli tomu se ale nemusíte nutně vzdávat sportu. Zkuste si třeba zacvičit v bazénu. Kalorický výdej ve vodě je o třicet procent vyšší než na suchu, a to při stejném rozsahu pohybu. O vhodném sportu se můžete poradit i s fyzioterapeutem. Obzvláště, pokud vás trápí bolesti zad nebo kyčlí.

Stres – největší nepřítel

Víte, že s vyšším věkem klesá odolnost psychiky vůči stresu? Pokud budete stresu podléhat,  Čím poroste produkce hormonu kortizolu, což vyústí v další ukládání tuku v těle. Stanovte si priority a přestaňte se přetěžovat. Důležitou částí diety je i odpočinek a relaxace. Myslete na to!

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Určitě to znáte – někdy něco pravidelně jíte a až po delší době zjistíte, že vaše představy o zdravém stravování byly v tu dobu na míle daleko od skutečnosti. Na trhu existuje velké množství potravin, které díky jejich vzhledu či pověsti pokládáme za dietní, ale dietními, respektive zdravými, vůbec nejsou.
Méně je někdy více či v jednoduchosti je krása. To jsou slovní spojení, která v pečující kosmetice platí snad ještě o něco více než jinde.
Jaro s sebou nenese jen hromadu sluníčka, ale především alergie, které nepatří k tomu nejmilejšímu. Když všechno kolem nás začne kvést, ve vzduchu se rázem začne vznášet větší množství pylu, což vede k alergickým reakcím. Pojďme si prozradit, co na sennou rýmu a další projevy alergie zaručeně zabírá.
Každý rok se světu představí nové trendy, kterými se můžeme řídit při vybírání nového šatníku nebo zařizování svého bydlení. Zaměřme se nyní na trendy ze světa bydlení, které se budou krapet lišit od těch z roku 2020. Hlavní roli budou hrát přírodní materiály.
Ať už jste romantickou duší či nikoliv, pár romantických knižních výtisků byste u sebe v knihovně mít měli. Zaprvé nikdy není na škodu žít alespoň v příběhu více naivně, než ve skutečném životě, a zadruhé nějak potřebujete zaplnit volné chvíle během propršených dní. Otázkou nyní zůstává, jakou knihu si pořídit a přečíst?
Ano, i když se to může zdát neuvěřitelné, také na cukru vznikají závislosti. Po konzumaci cukru se v našem mozku spustí centrum odměn stejně, jako když si závislý člověk dá heroin. A člověk se logicky chce odměňovat. Proto je velmi důležité omezit příjem cukru a sledovat své tělo.
Smutná zpráva postihla českou divadelní scénu, když ve věku 59 let zemřel vynikající herec Norbert Lichý. Tuto smutnou zprávu dnes zveřejnilo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, kde umělec působil dlouhá léta. Lichý, který loni v prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny, byl váženým držitelem několika prestižních ocenění a zanechal nezaměnitelnou stopu v srdcích diváků.
Dušičky, tedy Památka zesnulých, vychází na pátek. 2. listopad je den, kdy navštěvujeme hroby. V zámoří má trochu veselejší nádech a slaví se už 31. října. Tradice je jedna věc, ale všechna ta výzdoba vypadá skvěle! Následující video ukáže 23 rychlých tipů na tu pravou halloweenskou dekoraci.
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
Mnozí odborníci mluví o současnosti jako o „době jedové“. Upozorňují, že toxické látky jsou nejen kolem nás, ale i v nás. Pocházejí ze znečištěného životního prostředí, ale také z kosmetiky a léků, které užíváme. Svou roli hraje i nevhodná strava a alkohol, který si sem tam dopřejeme. Jednou za čas bychom tak měli udělat ve svém těle důkladný úklid. Právě leden je pro očistu ideální.

Výběr článků

V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!
Pocity štěstí a spokojenosti v životě jsou nesmírně důležité. Jak jich ale docílit a dlouhodobě si je udržet? Možná máte pocit, že je to obrovská alchymie, se kterou si nevíte rady. Nejspíše si myslíte, že ve hře je celá řada faktorů a mnoho z nich dokážete ovlivnit jenom z části – například vztahy v rodině, v práci… Ve skutečnosti toho ale máte v rukou hodně. Velkou pomoc vám nabízí hormon dopamin a jeho hladinu ve svém těle můžete ovlivnit více, než sami tušíte. Jak na to?
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?

Nepřehlédněte

O žádosti o ruku a následné svatbě sní asi každá žena. Manželství je obrovským krokem, a i když už bohužel dost často neplatí, že vydrží navždy, je třeba si to řádně promyslet. Jste s partnerem již delší dobu a chcete se posunout dál?
Letní pařáky každého z nás lákají do náruče chladivé a příjemně osvěžující vody. Pokud nechcete být zavření v aquaparcích a hledáte spíš přírodní koupaliště s průzračně čistou vodou a malebným okolím, pak určitě zbystřete. Máme pro vás přehled míst, která stojí za to navštívit, a to nejen u nás, ale i našich nejbližších sousedů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek