Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Zveme vás na výstavu Karla Míška do kina Světozor

24. 10. 2017

Vernisáž ve středu 25. října (18.00) zahájí ve foyer pražského kina Světozor, za osobní účasti autora, první část výstavy Karel Míšek – Plakát je poselství/Poster is a Message. Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout celkem sto divadelních plakátů tohoto významného grafika a malíře.

„Kolekce vystavených plakátů ve foyer kina Světozor představí sto divadelních plakátů Karla Míška, které vznikly v rozmezí let 1992 a 2016. Výstava bude mít dvě části. V první, která bude trvat do 14. prosince, se představí jeho plakáty realizované v letech 1992 – 2010, v druhé pak plakáty z posledních pěti let. Vystaveny budou výhradně sítotiskové plakáty formátu B1, jež autor realizoval pro Národní divadlo Praha, Divadlo S.K. Neumanna, Divadlo E. F. Buriana, Městské divadlo Ústí nad Labem a další,” říká Pavel Rajčan, kurátor výstavy.

Výstava profesora Karla Míška je již 25 pokračováním výstavního cyklu Zlatá éra Československého plakátu, kterou realizuje prodejní galerie Terryho Ponožky. První část výstavy proběhne od 25. října do 14. prosince, druhá pak od 15. prosince do 4. února 2018. 207 plakátů Karla Míška si můžete prohlédnout zde.

Kdo je Karel Míšek

Profesor Karel Míšek (*8. června 1945) je český pedagog, fotograf, typograf, grafik, malíř a kurátor. Studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru prof. Františka Muziky. Studium ukončil v roce 1970. V letech 1971–1973 studoval na Akademii výtvarných umění ve Varšavě u prof. Henryka Tomaszewského. Zabývá se především plakátovou tvorbou a grafickým designem. Od roku 1994 vede ateliér grafického designu na Fakultě užitého umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Vede katedru vizuálních komunikací tamtéž. V roce 1999 byl jmenován docentem na základě habilitačního řízení na VŠUP v Praze. v 70. a 80. letech tvorba divadelních plakátů (E. F. Buriana, ND, S. K. Neumanna aj.) V roce 2006 obhájil doktorskou práci a získal doktorát Ph.D. na Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Je předsedou ochranné organizace autorské Gestor, která zastupuje autory v České republice i v zahraničí v oblasti ochrany autorských práv. Je předsedou profesního sdružení AUG Design, které rozvíjí komunikačně-výstavní a osvětovou činnost v oblasti výtvarného umění.

K TÉMATU  Správná zubní hygiena nespočívá jen v klasickém čištění zubů

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.
Způsobů uchovávání potravin a úrody je několik – vedle klasického zmrazování v mrazáku můžete také své plodiny zavařit a vychutnat si tak jejich skvělou chuť i několik měsíců poté. Vyzkoušejte tyto snadné tipy a zavařujte v pohodlí domova.
Od letošního roku existuje státní podpora bydlení pro mladé do 36 let a částky, které lze získat při velmi nízkém úročení, nejsou zanedbatelné. A již 25 let pomáhá v pořízení bydlení také stavební spoření, které je díky dlouhodobě zaručeným nízkým úrokovým sazbám sázkou na jistotu.
Blíží se narozeniny vašeho dítka a vy nemáte žádnou představu, jak zorganizovat oslavu? Máme pro vás pár tipů, které zaručí, že si narozeninovou párty děti užijí a vy z ní vyjdete bez újmy na zdraví. 
Jsou konečně vidět výsledky po dlouhých týdnech strávených v posilovně? Konečně se ukazují buchtičky na břiše, kvůli kterým jste poslední měsíce nejedli sladkosti a drželi si zdravý jídelníček? Nezmařte svou dlouhou snahu a vyhněte se několika věcem, po kterých se tloustne, a to extrémně rychle.
Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
Hlavní rozdíl, kterým se vířivky liší od bazénu? Užíváte si je celoročně! Odhalit vyhřátou kouřící hladinu je paráda, třeba uprostřed noci, kdy můžete pozorovat hvězdy. Stejně tak skvělý zážitek je koupání v zimním období, kdy horká koupel kontrastuje s chladným vzduchem.
Bez bezmezné důvěry žádný vztah fungovat nebude. Alespoň ne dlouhodobě. Jak to ale udělat tak, abyste si s partnerem takové silné pouto vypěstovala?
Krásné umění, inspirované oceánem, vlnami a příbojem. Neobvyklé techniky použití barev a přírodních materiálů vytváří skutečné skvosty, které si můžete udělat také. Stačí trochu tvořivosti a váš originální kousek je na světě. Je to i inspirace na perfektní dárek pro někoho z rodiny, přímo z vašich rukou.
Trápí vás akné? Dělají se vám pupínky, různé vyrážky a vás už to přestává bavit? Možná jste zkoušeli plno mastiček, plno čistících přípravků, ale i tak se vám potíže s pletí stále vrací! Jak vyřešit akné jednou provždy? Dá se to vůbec? Rovnou vám řeknu, že ano! A nyní vám prozradím, jak na to.
Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.
S blížícími se Vánocemi po nás naši blízcí budou chtít vědět, co si přejeme pod stromeček. To se může zdát jako příjemná otázka, ale opak může být pravdou. Ne vždy máme v záloze seznam předmětů či zážitků, které nutně potřebujeme mít. Často se může dostavit pocit, že už máme vlastně všechno.

Výběr článků

Lidé se scházejí i rozcházejí z různých důvodů. Někteří se neshodnou v plánech ohledně budoucnosti, jiní se potýkají s nevěrou nebo vyhořením vztahu o sobě samém. Někdy ale dojde v partnerství k takovému soumraku, že možnost rozchodu lítá ve vzduchu. Kdy je jasné, že je odchod od sebe tím nejlepším řešením?
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Mladého bez peněz – ale za hodně peněz, anebo raději staršího a vyzrálého úředníka pod penzí? A někdo s titulem z medicíny by tu náhodou nebyl? Indický trh s manžely je takových otázek plný.

Nepřehlédněte

Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!
Ještě vyčkat? Nebo raději odejít, když to doma není ideální? Tohle rozhodnutí bývá jedno z těch nejtěžších. Jakou roli v něm hraje touha po dětech, vlastní pohodlí, stáří i případné negativní reakce okolí?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek