Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Vyplatí se sušička prádla? A pár tipů, které udrží vaše prádlo v původním stavu

Zdroj: 123RF.com

09. 10. 2017

Sušička na prádlo je obecně považována za nadstandardní vybavení domácnosti. Pokud máte početnější rodinu, ušetří vám toto zařízení hodně času a práce. Jak si vybrat tu pravou?

Áčko se vyplatí!

Provoz myčky nebývá nejekonomičtější, i když záleží samozřejmě na množství sušeného prádla, jak často se suší a především na energetické třídě výrobku. To souvisí s pořizovací cenou Většina sušiček na našem trhu spadá do energetické třídy B nebo C, některé dokonce do skupiny D (zdroj: Nejlepsi-susicky.cz). Zaplatíte za ně v průměru od sedmi do osmnácti tisíc korun (záleží také na jejím typu a kapacitě), v konečném výsledku ale neušetříte, protože náklady na provoz budou samozřejmě vyšší. Proto se, stejně jako u ostatních elektrických spotřebičů, vyplatí investovat do přístroje s energetickou třídou A nebo A+. Na takový nákup si ale připravte okolo 25 – 30 tisíc.

Jakou používáte pračku?

Z hlediska ekonomičnosti sušičky je důležité také to, jakou používáte pračku. Platí, že čím více má otáček, tím lépe. Prádlo se v pračce důkladněji vyždímá, sušička není nadměrně zatížena a provoz se neprodražuje. Pračka by proto měla mít minimálně 850 otáček za minutu. Velkou výhodou je, že na suché prádlo nemusíte čekat celý den. Sušička si s mokrým oblečením poradí do dvou hodin a prádlo vám navíc usuší přesně, jak potřebujete.

Žehlení

Pokud chcete prádlo žehlit, stačí si nastavit program tak, aby zůstalo více či méně vlhké. Bez žehlení se obejde i to prádlo, které jste dříve žehlit museli. Sušička totiž paradoxně pomačká oblečení méně, než kdybyste jej pověsili na šňůru. Všechny sušičky pracují s ohřátým vzduchem, který pomocí ventilátorů proudí skrze prádlo. Podle mechanismu sušení se dělí ještě na odvětrávací (ekonomičtější, ale náročnější na umístění) a kondenzační.

K TÉMATU  Body positivity trend je nová černá. Rozlučte se s pocity, které vás dlouho sužovaly

Dva v jednom. Ano nebo ne?

Výrobci praček nabízejí také řešení dva v jednom. Pračku se sušičkou dohromady. Ta je vhodná především do malých domácností, kde není místa nazbyt. Má ale také své ,,mouchy“. Je to především menší kapacita a vyšší spotřeba vody.

Aby prádlo bylo čisté a neztrácelo svůj původní vzhled

Závěrem přidáváme 2 tipy, díky kterým bude vaše prádlo vypadat i po letech jako zrovna koupené z obchodu.

Něco proti šedivění

Má vaše bílé oblečení po vyprání tendenci šedivět? Zkuste ho dopředu namočit do roztoku (4 litry vody, 180 g jedlé sody). Následně jej dejte do pračky a vyperte tak, jak jste zvyklé. Co když už se stane, že prádlo zešediví? Je to snadné. Můžete použít acylpyrin. Rozpusťte pět tabletek v teplé vodě a zašedlé kousky v něm nechte namočené přes noc. Dejte znovu vyprat a do programu máchání přilijte místo aviváže 240 ml bílého octa.

Aby syté barvy vydržely

Chcete, aby barfevné prádlo nevypadalo po pár praních jako že ho máte už staletí? U černých kousků přilijte při máchání 2 šálky uvařené kávy nebo silného čaje. K oblečení v tmavších barvách např. švestková modř, přidejte na máchání 1 šálek kuchyňské soli. Jestli netoužíte po vybledlých nových džínách, před prvním praním je nechte přes noc namočené ve slané vodě nebo v roztoku vody a bílého octa. (Ten připravíte v poměru 1:1). Před vložením do pračky je pak vždy otočte naruby a perte na co nejnižší teplotu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vstupte do světa femtech, inovativního průmyslu, který kombinuje technologie a ženské zdraví. Zjistěte, jak tyto technologie překonávají tabu a otevírají nové možnosti pro ženy všude.
Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.
Běhouny zažívají renesanci. Přispěla k tomu móda na provázkové, plošně tkaně koberce. Plní dekorativní i praktickou funkci - v kuchyni, v předsíni, na terase. Koberce jsou však mnohem širší kategorií výrobků. V současné době je možné zakoupit jak tradiční pogumované metrážové koberce do předsíně, tak elegantní koberce do stylové pracovny nebo obývacího pokoje. Zde je přehled udržitelných a estetických modelů.
Jen málokdo si dovede představit léto bez zmrzliny. Proč ale do sebe sypat zmrzliny, které tu hlavní přísadu viděly jen zdálky, a oproti tomu jsou plné tuků a bůhví čeho ještě? To chce poctivou zmrzlinu, a čím originálnější, tím lepší. A kam vyrazit za úžasnou zmrzkou, na to se právě teď podíváme.
Nadměrné pocení se týká mnohých z nás, a to zdaleka nejenom v létě. Jde o onemocnění zvané hyperhidróza a údajně jí trpí 4 % světové populace. Jak se proti ní dá bojovat a je vůbec léčitelná?
Žijete ve spokojeném vztahu, ovšem i když se v něm cítíte opravdu dobře, přesto byste našli něco, co by se dalo zlepšit? Možná tím “něčím” je jeho milostná stránka. Sex ke zdravému vztahu patří, a když to v něm skřípe, začíná to skřípat také mezi dvěma lidmi. Abyste předcházeli nemilým scénářům a aby vás opět zaplavilo štěstí během společné noci s partnerem, vyzkoušejte některý z tipů.
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
V dnešním poutavém článku na Dámské Lize zkoumáme magii Vánoc očima dětí. Jak dlouho trvá jejich víra v Ježíška, a co by rodiče měli vědět, aby tuto kouzelnou dobu pro své potomky co nejlépe utvořili? Přinášíme vám nejen pohled na to, do kolika let děti věří na Ježíška, ale také rady, jak tuto vánoční tradici zachovat a jaké situace by rodiče měli pečlivě sledovat. Podívejte se s námi na jedinečný svět Vánoc očima nejmladších!
Prakticky v každé moderní domácnosti se nachází myčka a pračka. Tyto spotřebiče nám dokážou ušetřit neskutečné množství času a práce. Z toho důvodu je třeba se o ně pořádně starat, aby z ničeho nic nevypověděly svou službu a nenechaly vás na holičkách. Jak na to?
Dětská obezita celosvětově narůstá a v civilizovaných zemích je hodnocena už jako epidemie. Česko není výjimkou. Podle mezinárodní studie HBSC, sledující jednotnou metodikou školní děti, bylo v roce 2001/2 mezi dívkami ve věku 15 let 6 % obézních a mezi chlapci 13 %. Avšak ve školním roce 2013/2014 studie zjistila již 12 % obézních dívek tohoto věku, a dokonce 23 % obézních chlapců.

Výběr článků

Dubaj je druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Rozhodně je však nejnavštěvovanější a pro turisty nejatraktivnější. Chcete vědět proč? Níže najdete důvody, proč byste měli Dubaj navštívit.
Zatímco většina zatím cestuje jenom prstem po mapě, jiné už nebaví sedět doma. Chtějí něco zažít, i když tomu epidemiologická situace zrovna nenahrává. Jenže panující koronavirus cestování nepřeje už nějaký ten pátek, proto se mnozí lidé rozhodli vydat se na cestu, i když je venku stále hrozící riziko nakažení.
Doma už to není, co bývalo? Nečekejte, až se rozchod zeptá a vezměte osud do svých rukou. Ideální partnerkou, kterou ten váš bude zbožňovat i na rukou nosit, můžete být vlastně okamžitě! A stačí k tomu jen tyhle tři věci…

Nepřehlédněte

Venkovní pochmurné počasí nikoho zrovna neláká. Proto se raději zachumláme do deky a posedíme si pěkně v teple u krbu. Pokud však nemáte po ruce dobrou knihu, zachrání to některý z oblíbených filmových snímků, jež za poslední roky trhaly rekordy ve sledovanosti. Co konkrétně stojí za zhlédnutí?
Jste milovnicí masáží a máte pocit, že znáte už všechny nazpaměť a přesně víte, jak která masáž probíhá? V tom případě vězte, že existují i masáže, které rozhodně neznáte a které jste ještě nikdy v životě nezažili. Jak to víme? Protože jsou natolik neobvyklé, že v našich končinách se téměř nevyskytují. Které to jsou?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek