Pátek , 26. 04. 2024

Oto

9 tipů pro vaření zdravých pokrmů

Zdroj:123RF.com

10. 08. 2017

Aby jídlo bylo dietní, lze jej upravovat prakticky jakýmkoli známým způsobem vyjma smažení. Znamená to, že se můžete pustit klidně do vaření, dušení, blanšírování, pečení, jak je komu libo. Co ještě byste o přípravě zdravých pokrmů měly vědět?

1. Vitamíny obsažené v ovoci a zelenině jsou citlivé na kovy, a proto vždy při jejich přípravě a servírování používejte nerez nebo skleněné nádoby

2. Povrch krájeného ovoce a zeleniny je vystaven vzdušnému kyslíku, což vede ke snižování obsahu vitaminů. Nádoby s takto upravenými potravinami zakryjte neprodyšnými poklicemi nebo foliemi.

3. Vařte pouze v nádobách, které jdou dobře uzavřít. Pod poklice nahlížejte pokud možno co nejméně a pokrmy příliš nemíchejte.

4. Pokrájenou zeleninu i ovoce vařte v minimálním množství vody. Obvykle postačí 1 dl a opět výhradně v nádobách s dobře těsnícími poklicemi.

5. Tekutinu, která zbyla po vaření brambor či zeleniny, díky svému vysokému obsahu vitamínů a minerálních solí, můžete použít třeba k podlévání masa nebo jako vývar.

6. Solí se až těsně před dokončením pokrmu. Jedině tak můžete zabránit dalším ztrátám výživných látek.

7. Luštěniny vařte ve vodě, ve které byly namáčeny k bobtnání. Když dosáhnou bodu varu, snižte teplotu na minimum. Zelenina i luštěniny se totiž musí vařit pouze mírným varem.

8. Doba vaření by měla být minimální. Dlouhodobým vařením ztrácí vláknina své typické vlastnosti.

9. Hotová jídla neudržujte příliš dlouho teplá. To, co nespotřebujete, ihned zchlaďte a v případě potřeby ohřívejte po porcích.

Máte nějaký svůj tip? Sem s ním!

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer (†84). Představitel Kohna z komedií Kameňák, artisty Paola ze seriálu Cirkus Humberto a interpret hitu Sbohem lásko, já jedu dál podlehl následkům operace kolene z března 2020, kdy mu selhalo srdce. Po komplikacích byl uveden do umělého spánku, ve kterém zůstal až do své smrti.
Každý rodič se řadí mezi nějaké rodičovské typy. Ke kterým patříte vy?
Právě je ten pravý čas promyslet si, čím si vaši zahradu zkrášlíte. Přinášíme několik tipů na zahradní nábytek, díky kterému bude vaše zahrada nádherná, zabydlená a útulná.
Jsem vdaná za svého muže dlouhých devatenáct let, máme tři děti, a i když jsme si prošli někdy těžkým obdobím, všechno jsme spolu ustáli. Teď ale přišlo něco, co nás rozdělilo a nevím, zda to ještě někdy může být zase jako dřív.
Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.
Přemýšlíte už nyní nad tím, kam se letos pojedete podívat? Zahraniční dovolená může být naplánovaná s předstihem, ale klidně i rozhodnutím na poslední chvíli. Dovolená v Itálii je mezi Čechy každým rokem velice oblíbená.
Trápí vás zdravotní problémy, které se vám neustále vracejí? Máte nějakou nemoc už od dětství a chtěli byste se jí zbavit i bez pomocí léků? V dnešním článku se dozvíte, jak mohou nemoci vznikat! Že jejich kořenem je především psychika. Jak je to možné? A jak to napravit? Čtěte dál a získáte odpovědi!
S kamarádkami jste dlouho nic pořádného nepodnikly a rády byste si to vynahradily? Zároveň chcete strávit alespoň pár letních dnů na pláži? Spojte tato dvě přání v jedno řešení. Vyrazte s holkami k moři.
Běhouny zažívají renesanci. Přispěla k tomu móda na provázkové, plošně tkaně koberce. Plní dekorativní i praktickou funkci - v kuchyni, v předsíni, na terase. Koberce jsou však mnohem širší kategorií výrobků. V současné době je možné zakoupit jak tradiční pogumované metrážové koberce do předsíně, tak elegantní koberce do stylové pracovny nebo obývacího pokoje. Zde je přehled udržitelných a estetických modelů.
Animované filmy mají právě teď v kinech žně. Sázkou na jistotu je bezesporu Toy Story 4: Příběh hraček, který sklízí samou chválu. Pro nejmenší jsou tu Angry Birds ve filmu 2, oživlý svět stavebnice přináší Playmobil ve filmu a čerstvým přírůstkem je zvířecí animák Psí kusy. Napovíme, na co s dětmi nebo celou rodinou vyrazit.
Co mají společného ovesné vločky, fenykl, anýz, mrkev a hnědá rýže? Možná víc, než byste řekly. Tihle spasitelé vám totiž hodí záchranné lano, když se „výroba“ mateřského mléka ocitne v pořádné krizi!

Výběr článků

V domácnosti se mohou vyskytovat různí nepřátelé. Máme tím na mysli malé tvorečky, kteří jsou v přírodě velmi pilní a silní, i přesto, že jsou tak malí. Mezi ně patří i mravenci, co se mohou objevit jak v bytě, tak i domě nebo chalupě. Jak se jich zbavit?
Používáte doma tuhé mýdlo? Pak nás nechte hádat: jen si s ním myjete ruce a o dalších možnostech jeho využití nemáte ani tušení, že? My vám ukážeme, že tuhé mýdlo rozhodně nemusí sloužit jen k tomuto účelu, ale že má v domácnosti daleko rozsáhlejší využití.

Nepřehlédněte

Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
Přehlídková mola byla už odjakživa spjata s ultra štíhlými modelkami, zatímco ženy plnějších tvarů stály v ústraní. Doba se ale začala měnit. Diktát přílišné štíhlosti ubírá na hlasitosti a svět modelingu obohatily ženy plných tvarů. Jaké plus size modelky patří v současné době k těm největším ikonám a za co získávají obdiv?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek