Středa , 27. 11. 2024

Xenie

Stop plýtvání v kuchyni: 13 tipů, jak využít zbytky a vytvořit z nich dobroty

Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.
zbytky
Minimalizujte odpad v kuchyni a využijte suroviny na max.

12. 06. 2023

Stačí opravdu málo, jen dále zpracovat to, co už vám přijde na vyhození. Zbytky přetvořit v další skvělou pochoutku. Tak šetříte nejenom přírodu, ale hlavně i svou peněženku. Které potraviny – tedy spíš části potravin – vůbec do koše nepatří?

Bramborové slupky

Že slupky z oloupaných brambor vyhazujete? Ale kdepak, tohle se rozhodně nedělá. Vždyť si z nich můžete připravit skvělé chipsy, které budou chutnat ještě lépe než ty z klasických brambor. Jednoduše slupky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem, pokapejte je olivovým olejem, osolte je, opepřete (použít ale můžete jakékoliv jiné koření, které máte rádi, třeba sušený česnek nebo provensálské bylinky) a dejte je péct do trouby přibližně na sto osmdesát stupňů. Za dvacet minut budou slupky krásně křupavé. K nakousnutí.

Kedlubnové listy

Kedlubna je skvělou a zdravou zeleninou, z níž se připravuje třeba kedlubnové zelí. Ale lze ji použít například i jako přílohu místo brambor. Kedlubnové listy se dají využít obdobně jako například listy zelné, třeba tak, že do nich zabalíte mleté maso a uvaříte je na páře. Ale klidně se dají jíst i syrové. To znamená, že si je můžete rozkrájet i do studených salátů.

Slupky z kořenové zeleniny

Slupky z mrkve nebo třeba petržele či celeru se skvěle hodí na vývar, ale můžete je klidně také zmrazit a použít až za několik týdnů (třeba i jako základ omáčky, například svíčkové). Navíc obdobně jako brambory se z nich dají připravit i zdravé zeleninové chipsy. Slupky lze rovněž usušit na sluníčku a pak rozemlít, takto vám vznikne v kuchyni hojně využívané koření zvané vegeta.

kedluben
Kedluben se dá využít úplně celý, včetně listů.

Vydlabaná dýně

V kuchyni jsme většinou zvyklí zpracovávat pouze vydlabanou dýni (se slupkou nebo bez), ale dají se zpracovat i vlákna a samotná semínka. Vlákna se nejlépe hodí do zeleninového nebo kuřecího vývaru, semínka si můžete omýt a blanšírovat je deset až patnáct minut v osolené vodě. Pak je sceďte, osušte a ochuťte dle svých preferencí solí, pepřem a olivovým olejem. Opět můžete přidat i další koření, například i kari, provensálské bylinky, sušený česnek, medvědí česnek nebo třeba mletou sladkou či pálivou papriku. Semínka rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem a pečte 20 až 25 minut zhruba na 200 stupňů.

K TÉMATU  Pórek: Co všechno dokáže léčit? 5 pádných důvodů, proč byste ho ve své kuchyni měly mít!

Odšťavněná zelenina

Často odšťavňujete zeleninu a zbyde po vás hromada odpadu? Připravte si zeleninové krekry anebo karbanátky. Zbytky zeleniny jednoduše dochutíte vybraným kořením, třeba solí, majoránkou a pepřem a vytvoříte z nich menší placičky, které si upečete v troubě na pečicím papíru. Odšťavněná zelenina se rovněž hodí jako základ do vývaru. Jen ji lehce osmažte na másle nebo na rozpáleném oleji, zvýrazníte tím chuť.

Citronová nebo pomerančová kůra

Nejenom čerstvá, ale i sušená citrónová kůra se dá zapracovat do nejrůznějších dezertů, ať pečených nebo nepečených. Kůru z pomerančů, mandarinek, citronů nebo limetek opláchněte ve studené a pak v teplé vodě a ještě jednou ve studené. Případně ji můžete naložit do vody s trochou jablečného octa. Poté kůru najemno namelte a nechte sušit tak dlouho, jak bude potřeba.

Ohryzky z jablek

Ohryzky z jablka si zase můžete přendat do zavařovací sklenice a zalít je převařenou, ale vychladlou vodou. Sklenici uzavřete a uložte ji na temné a teplé místo. Za deset dnů budete mít výborný domácí jablečný ocet.

Košťály z brokolice a květáku

Ano, i ty se dají použít a kupodivu nejenom na zahušťování omáček a polévek, ale třeba si je můžete upéct i v troubě. Syrové košťály můžete i nastrouhat, třeba do polévky nebo nákypu.

vaření
Košťály skvěle uplatníte třeba v polévce.

Staré pečivo

To můžete dát buď králíčkům, jestli nějaké máte, anebo si ho nakrájejte na menší kostky a opečte je nasucho nebo na másle na pánvi. Pečivo osolte, opečte a přidejte trochu provensálského koření. Krutonky nejlépe chutnají v dýňové, mrkvové nebo hráškové polévce.

Zbytky rýže

I ty se dají zpracovat. Zbytky uvařené rýže, kterou nesníte, je možné použít jako zavářku do masových nebo zeleninových polévek. Hodí se i do plněných paprik. Rýži také můžete namlít do karbanátků nebo do sekané.

K TÉMATU  Domácí vafle, za které vás budou všichni milovat. Dopřejte si sladkou snídani nebo svačinku

Rozklepnuté vejce

Co s načatým vejcem? Nebo vám zbyly jen bílky či naopak žloutky? V tom případě je klidně s čistým svědomím můžete zamrazit. Vejce vyndáte až ho budete potřebovat a necháte rozmrazit. Bude jako čerstvé.

Příliš měkká rajčata

Příliš měkká rajčata se také dají tepelně zpracovat. Připravte si z nich studenou polévku zvanou gazpacho. K rajčatům pak můžete přidat kteroukoliv jinou zeleninu, kterou zrovna máte po ruce. Okořeňte ji solí, pepřem a například i čerstvými bylinkami. Výborný je například tymián.

Kůrky z tvrdých sýrů

Rádi si dopřáváte parmazán nebo například grana padano, ale štve vás, že tvrdé kůrky se nedají nijak zpracovat? Ale dají. Uchovejte si je v lednici nebo v mrazáku a až budete vařit například těstoviny se sýrovou nebo rajčatovou omáčkou, vhoďte kůrky přímo do ní. Tak omáčka dostane ještě sýrovější chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slunečný citrusový likér: Kořeněné arancello je jako hřejivé kouzlo

Vaříme ze zbytků: Domácí chlebová pizza

Zdroje článku:
https://blog.rohlik.cz/2021/05/24/10-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-zbytky-potravin-i-unavenou-zeleninu/, https://www.jimejinak.cz/13-tipu-jak-vyuzit-zbytky-potravin-v-kuchyni/, https://fresh.iprima.cz/clanky-ze-sveta-vareni/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/super-napady-jak-vyuzit-v-kuchyni-zbytky-ktere-vetsinou-konci-v-kosi
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už před sebou tlačíte vozík s potravinami nebo si obouváte boty, střed svého těla využíváte v rámci každodenních činností. Ovlivňuje také naši rovnováhu, správné držení těla, ale i celkovou stabilitu. A všeobecně platí, že s pevnějším corem získáte nejen na pohled hezké tělo, ale i zdraví. Bolestem zad a dalším neduhům tak můžete dát sbohem.
Počasí zatím nikdo poručit nedokáže a tak se zejména v jarních a podzimních měsících setkáváme s mnoha deštivými dny. Standardně jako ochranu před promoknutím jistě použijete deštník, nicméně na trhu jsou k dostání i velmi módní pláštěnky, které si postupně získávají na oblibě.
Kdy je vhodné si dopřát si saunu kdy se vyplatí ulevit chodidlům? Horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové vám napoví, co byste měly očekávat, a čemu se tento týden raději vyhnout.
Nástěnné hodiny by neměly chybět v každém obýváku. Sice sledujete čas na mobilu nebo ho ukazuje televize, originální hodiny jsou ale hlavně dekorací, která dokresluje atmosféru domova. A co takhle zvolit ukazatel času opravdu velkých rozměrů? Prohlédněte si galerii.
Jógu zná v dnešní době snad každý a vysoké procento z nás jí doma nebo v tělocvičně dokonce cvičí. Tato relaxační cvičení se vždy provádějí zpomaleně a využívají všech svalů v těle. Jóga má díky tomu skvělé zpevňující a detoxikační vlastnosti. Není sice na hubnutí tak efektivní jako aerobik, nicméně je to velice funkční způsob, jak formovat své tělo. Pokud jógu milujete nebo s ní teprve začínáte, určitě se seznamte se 7 pozicemi, které tvoří samotný základ jógy a pro vaše tělo dokáží vykonat zázraky!
Květináče dnes mají spoustu podob. Ty venkovní mohou být i samozavlažovací, ale nejdůležitější je materiál. Oblíbené jsou betonové nebo ratanové květináče. Samozřejmostí jsou ale i klasické keramické květináče, a nejlevnější variantou jsou potom ty plastové, které ale také umí vypadat k světu.
Designové trendy v kuchyni upřednostňují praktičnost. Kuchyňské baterie i dřezy jsou jednoduché a čisté, a objevuje se matná barva, třeba přímo černá.
Způsobů uchovávání potravin a úrody je několik – vedle klasického zmrazování v mrazáku můžete také své plodiny zavařit a vychutnat si tak jejich skvělou chuť i několik měsíců poté. Vyzkoušejte tyto snadné tipy a zavařujte v pohodlí domova.
Rádi byste si s partnerem, rodinou či přáteli pronajali byt, ale máte s hledáním bytu buď špatné zkušenosti, nebo jde dokonce o vaši vůbec první zkušenost? Máme pro vás několik tipů, jak vhodný byt bezpečně najít.
Bojujete s přebytečnými kily? Už nevíte, co máte udělat, abyste se jich stoprocentně zbavili? Je načase vsadit veškerá esa v rukávu na hubnoucí potraviny, respektive na potraviny, po kterých se hubne.
Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?
Marek Ztracený se po dvouleté koncertní pauze vrací na pódia s velkolepým Zpátky tour, které odstartuje v červnu 2025. Přestože se stáhl z hudební scény, aby se věnoval rodině, nyní je zpět plný energie a připravený fanouškům nabídnout nezapomenutelný zážitek. Spolu s ním na turné vystoupí i zpěvačka Kateřina Marie Tichá a záchranář Marek Dvořák, kteří dodají celé akci speciální rozměr.

Výběr článků

Pohádky a romantické komedie nás již dlouho přesvědčují o tom, že ve vesmíru žije jedna jediná osoba, která je vám skutečně předurčena. Prostě ten „Pan Božský“, spřízněná duše, někdo naprosto dokonalý. Asi vás zklameme, každý terapeut by vám řekl, že je to pěkná blbost, že záleží na tom, jak se k sobě lidé chovají a ne na jakémsi předurčení.
Svou kamarádku Pavlínu znám už deset let. Seznámily jsme se na letním táboře, kam jsme obě jako děti jezdily. Od té doby jsme se staly nerozlučnou dvojicí. Chvíli jsme společně i bydlely, jenže loni v létě si Pája našla přítele a zanedlouho se přestěhovala k němu.
Jóga dnes patří v západním světě k široce rozšířeným technikám cvičení. Svou popularitu zde ale začala získávat až od 2. poloviny 20. století. Tisíce let se totiž omezovala pouze na indický subkontinent. Jak se vyvíjela až do dnešní podoby?

Nepřehlédněte

Působení na sociálních sítích je dnes prakticky nutností. Právě zde se totiž celé dění světa odehrává. Lidé sdílí své dny, zážitky, také pracovní nabídky. Firmy prezentují své služby a produkty. Zkrátka a dobře kdo není na Instagramu, jako kdyby nebyl. Proto se snažte vyladit svůj profil k dokonalosti natolik, aby se z něj stala podoba pasivního příjmu. Jaké aplikace vám k dosažení kýženého množství sledujících pomůžou?
Hvězdy nám tento týden přinášejí zajímavé kombinace energií – od citlivé Luny v Raku přes odvážné vibrace ve Lvu až po praktickou preciznost Panny. Vztahy budou podpořeny harmonií Luny s Venuší, zatímco Mars ve Lvu nám dodá odvahu a sebevědomí k prosazení našich plánů. Přesto je důležité držet na uzdě tvrdohlavost a impulzivitu. Objevte, jak tyto astrologické vlivy ovlivní právě vaše znamení a co vám přinese nadcházející týden.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek