Sobota , 29. 03. 2025

Taťána

Všechna šumivá vína nejsou šampaňské. Jak být za dámu a vyznat se ve světě bublinek

Bouchnete si šáňo nebo šampáňo? Ve skutečnosti se rozlišují na sekt, šumivá vína a šampaňské. Co mají tato vína společného? Hlavně bublinky!
Všechna šumivá vína nejsou šampaňské. Jak se v nich vyznat se
zdroj: 123RF.com

15. 11. 2019

Rozdíl mezi šampaňským a ostatními bublinami

Šumivá vína nebo šampaňské? Rozdíl mezi nimi není ani tak ve složení či postupu výroby, jako spíše v původu. Pravé šampaňské pochází pouze z vinařské oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii. Vyrábí se tak, že se v láhvi vyvolá sekundární (druhé) kvašení, čímž vzniká oxid uhličitý, tedy bublinky.

Sekt je šumivé víno, které je vyráběno stejným způsobem jako šampaňské, avšak nepochází z dané vinařské oblasti. Označení „sekt“ bylo převzato z Německa, kde se používalo již v 18. století.

Technologii výroby jednotlivých značek si výrobci pečlivě střeží. Znají velmi dobře své vinice, vlastnosti hroznů a jejich schopnost se mísit s ostatními.

Nevyrábí se z čehokoli. Odrůdy jsou přesně stanovené.

V šampaňském najdete smísené pouze tyto tři odrůdy: Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Jiné se nesmí používat. Výroba růžového šampaňského je ještě pracnější a časově náročnější. Buď se na určitou dobu přidávají slupky dvou prvních – tedy červených odrůd, nebo určité procento nešumivého červeného vína.

Šampaňské může být tzv. neročníkové nebo ročníkové. Pro neročníkové se před druhotným kvašením scelují (neboli mísí) vína různých ročníků, odrůd a většinou i vinic. Toto šampaňské není vhodné k archivaci. Ročníkové šampaňské může být také směsí různých odrůd a vinic, ale musí pocházet ze stejného roku. Pro výrobu se používají ročníky výjimečných kvalit. Odborníci se shodují, že takové jsou zhruba tři za deset let.

Oblíbené Prosecco a další bubliny

Pokud se začnete zajímat, jak se vyrábí Prosecco, narazíte na metodu Charmat. Znamená to, že tzv. druhotné kvašení neprobíhá v lahvích, jako u šampaňského či sektu, ale v ocelových tancích a pak se pod tlakem plní do lahví. Tato metoda je rychlejší a levnější. Ale zároveň tak vzniká svěží víno s nižším obsahem alkoholu.

K TÉMATU  Šum v uších nemusí znamenat jen tinnitus. Často se jedná relativně o banalitu

Prosecco je v oblasti šumivých vín něco jako šampaňské. Je jedinečné a říká se tak pouze vínu, vyrobenému v kopcovité oblasti Benátska, mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Vyrábí se z odrůdy Glera, která se dříve nazývala právě Prosecco.

Na láhvi je k vidění nápis frizzante. Pochází z italštiny a česky znamená jemně perlivé. Také Prosecco má variantu frizzante. Ale v posledních letech se s frizzante víny můžete díky jejich značné oblíbenosti setkat i u českých a moravských vinařů.

Vychutnejte si je kdykoli

Stále ještě přetrvává zvyk, že jsou šumivá vína něco, co se používá hlavně na přípitek. Na narozeniny nebo silvestra prostě bouchnete „bohemku“. Ale je to škoda. Zkuste si vybrat z širšího sortimentu. Kvalitních šumivých vín je spousta a brzy zjistíte rozdíly mezi chutěmi jednotlivých značek.
Dejte najevo, že sekt není jen na přípitek. Dopřejte si jej kdykoli, třeba k jídlu, jak to doporučují someliéři. Hodí se například ke zvěřině, králíku, rybám, mořským plodům. Růžové je vynikající k sushi.

A pozor, nepřechladit! Častým zvykem je dát sekt před konzumací do mrazáku. Ale v láhvi jsou smíchána skvělá značková vína, a když je přechladíte, neucítíte jejich vůni ani chuť. Správná teplota na podávání neročníkových šampaňských je kolem devíti stupňů. Pro ročníková vína je to deset až jedenáct stupňů a ta nejlepší šampaňská vychutnáte při teplotě dvanáct stupňů.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čas nejde zastavit, a tak i miláček všech žen, Antonio Banderas, zakotvil v přístavu šedesátníků. V poslední době prošel velkými změnami ve svém životě. Mimo jiné prodělal infarkt a před několika týdny oznámil, že má koronavirus. Svůj zaběhlý hollywoodský život ale právě po infarktu zcela přehodnotil a dnes plní sociální sítě zcela novými příspěvky. Čemu propadl?
Mléko - přidáváme si ho do nápojů, připravujeme si z něj mnohé pokrmy, přidáváme do buchet nebo ho jen popíjíme u televize. Je plné tělu prospěšných živin, i proto by mělo mít neodmyslitelné místo v našem jídelníčku. Jenže co když patřím do skupiny vegetariánů nebo veganů a mléko je v rozporu s tím, co uznávám? Skvělou alternativou je mléko rostlinné.
Vlastnoručně vyrobený módní doplněk? Praktická háčkovaná kabelka vypadá šmrncovně a až jí opatříte zapínáním a crossbody popruhem, nikdo vám neuvěří, že je to vaše práce!
Standartní diety typu: celý den nic nejím, nebo jím jen dělenou stravu, to zná každý. Představíme vám ale takové diety, u kterých budete kroutit hlavou, jak to jen mohlo někoho napadnout. Zda opravdu tyto diety zabírají, to vám nepovíme. Rovněž žádáme, abyste se jimi slepě neřídili a nevybrali si dietu jen proto, že by mohla zabrat. Jakákoli strava by měla zohledňovat individuální vlastnosti a odpovídat vašim osobním přáním a zdravotnímu stavu.
Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.
Dnes, 1. listopadu, slaví Marta Kubišová své 82. narozeniny a chystá se na rozlučkový večer, který zítra proběhne v pražské Lucerně. Tento nezapomenutelný večer nabídne divákům hluboký vhled do života ženy, která se stala symbolem odvahy a boje za svobodu během sametové revoluce. Prostřednictvím vzpomínek a audiovizuálních ukázek Marta Kubišová naposledy připomene svůj osobní i profesní příběh.
Někdy se to stává a máte pocit, že vás pošle partner brzy k šípku. Položila jste si však otázku, co všechno ho k tomu vede? I my ženy jsme mnohdy nevyzpytatelné. Milé dámy, představte si, že ani muž s vámi nechce někdy mluvit, protože má svou náladičku a mnohokrát je naštvaný či přepracovaný. Když na něj tlačíte, tak celou situaci leda zhoršíte. Bude-li se to opakovat pokaždé, vás nakonec opustí.
Během vánočních svátků se většinou neubráníme koupit domů jeden z jejich symbolů, a tím je vánoční hvězda. Krásná dekorativní rostlina, která vám však nemusí dělat radost zákonitě jen na konci roku. Lze ji totiž pěstovat prakticky celoročně. Víte, odkud se vlastně vzala?
Obnošené džíny, které už nosíte méně, ale vyhodit je nechcete. Pád snadných tipů a z vašeho odloženého kousku se může stát opět oblíbené oblečení. Tyhle chytré vychytávky vám ukážou, jak džíny vylepšit nebo využít na něco úplně jiného.
Léto se pomalu loučí a my se již nemůžeme dočkat, až se v našem šatníku objeví svěží a nové podzimní kousky. Představujeme vám barvy, které jsou letos na podzim in. Pojďte se inspirovat - tohle je podzimní móda!
Kdy si zajít na prodloužení řas? Kdy se naopak vyhnout operacím? Tento týden přinese opět spoustu zvratů. Zajímá vás, co vám hvězdy předpověděly? Přečtěte si horoskop krásy a duševního zdraví podle astroložky Nadi Šmídové.
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.

Výběr článků

Štědrý den je tady! Užijte si svátky se svými blízkými, a pamatujte, že smích léčí! Horoskop krásy a duševního zdraví vám ukáže, co vás může potkat. Připravila ho pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek