Cestovatelský průjem
Střevní potíže vás mohou postihnout prakticky ve všech destinacích, nicméně u některých se to dá spíše předpokládat. Oblasti tropů a subtropů, kam patří Afrika, Střední východ, jihovýchodní Asie a jižní Amerika, se řadí mezi oblasti, kde musíte být obzvláště ostražití a dbát na prevenci.
Změna prostředí, kde se nachází nové bakterie, má vliv především na lidskou střevní mikroflóru – a to v negativním slova smyslu. Nejedná se jen o bakterie, ale i viry, parazity a toxiny. Střevní potíže se zpravidla dostavují během prvního týdne dovolené, v začátcích změny prostředí.
Hygienické standardy
V těchto zemích se pravděpodobně setkáte s nižšími hygienickými standardy, než na které jste zvyklí, a proto se může stát, že vás zde tato nepříjemnost velmi brzy postihne. V těchto destinacích obzvláště dbejte na hygienu, myjte si často a řádně ruce, vodu pijte pouze balenou. Nikdy nepijte z veřejně dostupných kohoutků, kde mohou být bakterie, co vaši mikroflóru naruší.
Ovoce a zeleninu si nikdy neberte v oloupaném stavu. Nemáte jistotu, zda bylo jídlo předtím umyté a kde. Vždy si zeleninu a ovoce ve svém původním stavu očistěte sami, ať máte jistotu, že proces proběhl tak, jak měl. Maso konzumujte zásadně tepelně upravované. A současně volte ta místa, kde nebudete mít o úpravě pokrmů pochybnosti.
Nevhodná strava
Zkonzumujete-li stravu, na kterou vaše tělo není zvyklé, nebo jídlo, co není řádně upravené anebo sníte-li větší množství, střevní potíže se mohou v krátké době vyskytnout a přetrvávat.
Na dovolených se setkáváte s různými typy kuchyní a pokrmů, vaše tělo na ně nemusí dobře reagovat. Může se jednat o místní maso či ryby, které nejsou správně zpracované při vysokých teplotách nebo taktéž mohly být skladované delší dobu, než měly být. Chlazené nápoje mají mnohdy také za vinu střevní příhody, když je v nich zrovna led z kontaminované vody. Vybírejte je před konzumací s rozumem.
První pomoc
Střevní potíže mohou být doprovázené celkovou nevolností, únavou, slabostí, bolestí břicha a mnohdy i zvýšenou teplotou nebo přímo horečkou. V takových případech je nutný klidový režim na lůžku a odpočinek. Klíčovým bodem je udržení svého organismu v zavodněném stavu – hydratovat. Toho nejlépe docílíte pomocí vody (balené), rehydratačních roztoků nebo čajů. Ztrátu vody při střevních potížích je nutné dorovnat.
Dalším krokem je zcela nevyhnutelná změna jídelníčku, a to na dobu dle přetrvávajících obtíží. Při výskytu těchto problémů dokážou střeva uklidnit pouze suchary, bílé rohlíky (avšak ne čerstvé) či kukuřičné křupky. Po nějaké době můžete postupně začít přidávat potraviny, jako jsou rýže, mrkev, banány a jablka. Zcela se vyhněte mastným a smaženým jídlům.
Pozor na infekci
Ne všechny případy odezní během několika hodin či dnů. Například v případě konzumace znečištěné vody se vám do těla může dostat infekce, nejčastěji bakterie tzv. Salmonella. Ta proniká do buňky a způsobí zánět. Rozmnožuje se v tenkém střevě, kde je velice odolná.
S tím si tělo může samo poradit – a vás tak bude doprovázet pouze lehký průběh, ale často si lidský organismus sám pomoci nedokáže, a my tak můžeme dojít až do smrtelného nebezpečí, kdy je nutné akutně vyhledat lékařskou pomoc.
Lékárničku s sebou
Při balení na dovolenou si s sebou jistě své základní potřeby vezete – opalovací krém, náplasti, dezinfekční prostředky, krém na možné spálení, léky na alergie a podobně. K těmto věcem rovnou vždy automaticky přibalte léky na střevní potíže, jako černé uhlí, endiaron či smectu.
Lepší variantou je přivézt je zase zpátky, než se ocitnout někde v odlehlé oblasti s obtížemi a nemít nic po ruce. V takovém stavu nechcete běhat po cizí zemi a hledat lékárnu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT