Pondělí , 18. 08. 2025

Helena

Jak na správné stravování v létě

Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.
I v létě se dá stravovat dobře.
Parta přátel griluje. Není potřeba se v létě jídla bát.

09. 08. 2023

09. 08. 2023

Načerpejte energii ze slunce a z vyváženého stravování v létě

Slunce svítí a jeho paprsky nejenom zahřívají, ale také doplňují zásobárny vitamínu D. Sama příroda je v plném rozpuku, všechno dozrává, nastává čas prvních sklizní. Energie, poskytovaná sluncem od června přibližně do poloviny září, se promítá také do lidské nálady a biorytmu. Máme větší chuť vyrazit ven, sportovat, zažívat dobrodružství, užívat si dovolené. Pohybové aktivity v horkém počasí ale představují zátěž pro srdce a oběhový systém. Proto právě v létě častěji dochází k problémům a zdravotním komplikacím na ně navázaným. Pojďme se podívat, jak stravování v létě ovlivňuje naše zdraví.

Pozornost je potřeba věnovat také žaludku a tenkému střevu – léto vybízí k masitým grilovačkám, opékání špekáčků, konzumaci alkoholu a brambůrku na letních party a dalších těžkých poživatin. Takové „vyhození z kopýtka“ nevadí, za předpokladu, že není na každodenní bázi. Tělo pro optimální fungování totiž přes léto vyžaduje spíše přísun kvalitních tuků a minerálů, samozřejmě i vitamínů.

Stravování v létě a pitný režim pro celý den

Dodržování pitného režimu představuje pro horké dny základ. Obyčejně by měl člověk vypít přibližně 2,5 litru tekutin za den, v teplém počasí se tato spotřeba může vyšplhat až na 3,5 litry, v závislosti například na tělesné zátěži. Určitě si nenechte svůj pitný režim řídit tím, jestli máte žízeň nebo ne. Pocit žízně se totiž objevuje až ve chvíli, kdy už je tělo na několik málo procent dehydratované. Kromě žízně na sobě člověk může pociťovat závrať, bolest hlavy, slabost či nevolnost. A nyní ještě pár rad k pitnému režimu v létě:

  • Vyvarujte se nadměrného konzumování kávy a černého čaje – obojí dehydratuje a zahřívá organismus.
  • Dejte si pozor na silně perlivé nápoje, mohou způsobit žaludeční problémy.
  • Nejvíce vás osvěží lehce kyselé nápoje, jako je třeba voda s citrónem, nebo ty mírně hořké, třeba voda s grapefruitem.
  • Základem kvalitního pitného režimu ale zůstává voda.
  • Vhodné pro letní období jsou také bylinkové čaje či ovocné šťávy.
  • Neopomenutelné množství vody člověk v létě přijme i v rámci stravy, lví podíl na tomto přísunu tekutin má především ovoce, může jít ale třeba i o polévky nebo ostatní stravu.
  • Optimální teplota nápoje je pokojová. Chlazené nápoje jsou vhodné jen pro jedince s horečkou nebo trpící přehřátím organismu. A i za takové situace je potřeba chlazené pití podávat opatrně a s mírou nejlépe po lžičkách.
K TÉMATU  Zvládněte nepříjemný přechod s grácií

Stravování v létě převážně sezónně

Stravování v létě je velmi jednoduché. Příroda nabízí nespočet různých plodů, a to jak těch z domácí produkce, tak těch zahraničních, popřípadě až exotických. Strava by měla převažovat lehčí, snadno stravitelná. Menu pro svůj den si sestavujte podle plodů, které jsou zrovna dostupné, pomohou vám mimo jiného i snadněji překonat vysoké teploty – velmi nápomocný je v tomto ohledu třeba vodní meloun nebo okurka. A také:

  • Z obilovin zaměřte svou pozornost na kukuřici a výrobky z ní. Dobrá je také rýže basmati nebo amarant.
  • Namísto masa na rožni si raději opečte ryby, dodají vám více živin a lehce se tráví.
  • Jídlo příliš nesolte ani nekořeňte.
  • Zapomeňte na dlouhé vaření a pečení, namísto toho ovoce, zeleninu i další plodiny jezte co nejvíce syrové, či jen krátce tepelně upravené.
  • Letní stravování může být více „studené“, ale pozor ne ledové. Zmrzlina či mražené sorbety sice na krátký okamžik ochladí, ale tělo se po jejich snězení stáhne a může následně reagovat bolestí nebo křečemi.
  • Velmi efektivní jsou také různé saláty typu špenát, rukola, mangold, čekanka a listový salát.
  • Zaměřte se na šťavnaté a osvěžující potraviny, které vás v létě svlaží, a kořenovou zeleninu si schovejte spíše na podzim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Jsme to, co jíme. Kdy a jak nás strava ovlivňuje?

Kam v Česku na zmrzlinu? Těchto 7 míst vás osvěží nejlépe

Zdroje článku:
https://www.cpzp.cz/clanek/2724-0-Leto-a-pitny-rezim.html, https://www.cpzp.cz/clanek/3488-0-Sezonni-biorytmy-a-strava-podle-rocnich-obdobi.html, https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/tcm-herbs-pro-vsechny/stravovani-a-travici-potize/stravovani-dle-rocnich-obdobi, https://www.mesickova.cz/letni-obdobi-stravovani-podle-tcm/
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V posledním roce je u nás velmi populární, proto jste o něm nejspíš už slyšela. Ale co skutečně CBD umí, to možná ještě nevíte. Až ale konopný olej poznáte, věřte, že ho budete chtít také vyzkoušet.
Úspěšné složení závěrečných zkoušet se musí oslavit. Promoce je jedinečnou možností, kam uzavřít jednu kapitolu života a otevřít další. Všichni chceme absolventa překvapit krásným dárkem, který se mu bude líbit. Poradíme vám, co pořídit pro ženy i muže. Uvidíte, že nakonec ten nejlepší dárek vyberete.
Teď nad tím možná ještě tolik nepřemýšlíme, protože v zimě nosíme dlouhé rukávy, které mnohé schovají. Ale s blížícím se jarem, které bude následovat léto, je potřeba tento problém začít řešit. Také vás trápí tmavé lokty?
Vlastní pleťový krém přizpůsobíte typu a stavu vaší pleti. Až vyzkoušíte jeden z těchto jednoduchých a rychlých receptů, budete mít chuť experimentovat s dalšími esencemi a vůněmi.
Říká se: "jaká matka, taká Katka!" Každý z nás má ve své DNA gen, který ovlivňuje naše vztahy a je jedno jestli přátelské, pracovní nebo vztahové. Jestli vaši předci se často hádali a byli si nevěrní, je velká pravděpodobnost, že to čeká i vás.
Umělé květiny jsou velmi oblíbené v kancelářích, obchodech, různých salonech, protože si zachovávají svůj původní vzhled a nevyžadují údržbu. Existuje mnoho pověr týkajících se domu a věcí v něm. Lidé se zajímají o správné uspořádání zrcadel, nábytku a vůbec o vlastně to platí o spoustě věcí, které si domů kupují. Jednou z otázek, které je trápí je to, zda stojí za to, domů kupovat umělé květiny.
Léky nejsou jenom ty, které prodávají v lékárně. Které jsou plné chemie. Je tu ještě možnost přírodní léčby.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Geneviève Grad, francouzská herečka a nezapomenutelná dcera četníka ze Saint-Tropez, zemřela ve věku 80 let po dlouhém boji s rakovinou. Široké veřejnosti se vryla do paměti jako Nicole Cruchot v prvních třech dílech slavné série s Louisem de Funèsem. Svou kariéru začínala jako baletka, aby se později stala ikonou francouzské kinematografie 60. let.
Křišťálově průzračná voda, sluneční paprsky v plné síle, relax na písečných plážích a k tomu dechberoucí výhled na panorama majestátních hor. Jaká nejkrásnější rakouská jezera stojí za to navštívit?
Filosof Jean-Paul Sartre kdysi napsal, že každý má jiný koeficient neštěstí. Zatímco někteří lidé procházejí životem jako nůž máslem, jiným jakoby osud házel klacky pod nohy. Mnozí se přesto dokázali svému handicapu postavit.

Výběr článků

Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Nové album Ondřeje Rumla Zapomenutý příběh posluchače zavede do klidné a radostné atmosféry Vánoc.

Nepřehlédněte

Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek