Pátek , 25. 07. 2025

Jakub

Jak na správné stravování v létě

Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.
I v létě se dá stravovat dobře.
Parta přátel griluje. Není potřeba se v létě jídla bát.

09. 08. 2023

09. 08. 2023

Načerpejte energii ze slunce a z vyváženého stravování v létě

Slunce svítí a jeho paprsky nejenom zahřívají, ale také doplňují zásobárny vitamínu D. Sama příroda je v plném rozpuku, všechno dozrává, nastává čas prvních sklizní. Energie, poskytovaná sluncem od června přibližně do poloviny září, se promítá také do lidské nálady a biorytmu. Máme větší chuť vyrazit ven, sportovat, zažívat dobrodružství, užívat si dovolené. Pohybové aktivity v horkém počasí ale představují zátěž pro srdce a oběhový systém. Proto právě v létě častěji dochází k problémům a zdravotním komplikacím na ně navázaným. Pojďme se podívat, jak stravování v létě ovlivňuje naše zdraví.

Pozornost je potřeba věnovat také žaludku a tenkému střevu – léto vybízí k masitým grilovačkám, opékání špekáčků, konzumaci alkoholu a brambůrku na letních party a dalších těžkých poživatin. Takové „vyhození z kopýtka“ nevadí, za předpokladu, že není na každodenní bázi. Tělo pro optimální fungování totiž přes léto vyžaduje spíše přísun kvalitních tuků a minerálů, samozřejmě i vitamínů.

Stravování v létě a pitný režim pro celý den

Dodržování pitného režimu představuje pro horké dny základ. Obyčejně by měl člověk vypít přibližně 2,5 litru tekutin za den, v teplém počasí se tato spotřeba může vyšplhat až na 3,5 litry, v závislosti například na tělesné zátěži. Určitě si nenechte svůj pitný režim řídit tím, jestli máte žízeň nebo ne. Pocit žízně se totiž objevuje až ve chvíli, kdy už je tělo na několik málo procent dehydratované. Kromě žízně na sobě člověk může pociťovat závrať, bolest hlavy, slabost či nevolnost. A nyní ještě pár rad k pitnému režimu v létě:

  • Vyvarujte se nadměrného konzumování kávy a černého čaje – obojí dehydratuje a zahřívá organismus.
  • Dejte si pozor na silně perlivé nápoje, mohou způsobit žaludeční problémy.
  • Nejvíce vás osvěží lehce kyselé nápoje, jako je třeba voda s citrónem, nebo ty mírně hořké, třeba voda s grapefruitem.
  • Základem kvalitního pitného režimu ale zůstává voda.
  • Vhodné pro letní období jsou také bylinkové čaje či ovocné šťávy.
  • Neopomenutelné množství vody člověk v létě přijme i v rámci stravy, lví podíl na tomto přísunu tekutin má především ovoce, může jít ale třeba i o polévky nebo ostatní stravu.
  • Optimální teplota nápoje je pokojová. Chlazené nápoje jsou vhodné jen pro jedince s horečkou nebo trpící přehřátím organismu. A i za takové situace je potřeba chlazené pití podávat opatrně a s mírou nejlépe po lžičkách.
K TÉMATU  Nejčastější chyby při sezení na záchodě. Tlačíme a moc dlouho vysedáváme

Stravování v létě převážně sezónně

Stravování v létě je velmi jednoduché. Příroda nabízí nespočet různých plodů, a to jak těch z domácí produkce, tak těch zahraničních, popřípadě až exotických. Strava by měla převažovat lehčí, snadno stravitelná. Menu pro svůj den si sestavujte podle plodů, které jsou zrovna dostupné, pomohou vám mimo jiného i snadněji překonat vysoké teploty – velmi nápomocný je v tomto ohledu třeba vodní meloun nebo okurka. A také:

  • Z obilovin zaměřte svou pozornost na kukuřici a výrobky z ní. Dobrá je také rýže basmati nebo amarant.
  • Namísto masa na rožni si raději opečte ryby, dodají vám více živin a lehce se tráví.
  • Jídlo příliš nesolte ani nekořeňte.
  • Zapomeňte na dlouhé vaření a pečení, namísto toho ovoce, zeleninu i další plodiny jezte co nejvíce syrové, či jen krátce tepelně upravené.
  • Letní stravování může být více „studené“, ale pozor ne ledové. Zmrzlina či mražené sorbety sice na krátký okamžik ochladí, ale tělo se po jejich snězení stáhne a může následně reagovat bolestí nebo křečemi.
  • Velmi efektivní jsou také různé saláty typu špenát, rukola, mangold, čekanka a listový salát.
  • Zaměřte se na šťavnaté a osvěžující potraviny, které vás v létě svlaží, a kořenovou zeleninu si schovejte spíše na podzim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

Jsme to, co jíme. Kdy a jak nás strava ovlivňuje?

Kam v Česku na zmrzlinu? Těchto 7 míst vás osvěží nejlépe

Zdroje článku:
https://www.cpzp.cz/clanek/2724-0-Leto-a-pitny-rezim.html, https://www.cpzp.cz/clanek/3488-0-Sezonni-biorytmy-a-strava-podle-rocnich-obdobi.html, https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/tcm-herbs-pro-vsechny/stravovani-a-travici-potize/stravovani-dle-rocnich-obdobi, https://www.mesickova.cz/letni-obdobi-stravovani-podle-tcm/
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Suchý šampon je typ vlasového přípravku, který omezuje mastnotu a nečistoty ve vlasech. Na rozdíl od mokrých šamponů a kondicionérů lze suchý šampon nanášet na vlasy, když jsou suché – a právě odtud získal svůj název. Suchý šampon není nutné z vlasů vymývat a obvykle se nanáší na temeno hlavy a další oblasti, kde se může viditelně hromadit olej a lesk.
Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
Říká se, že historie, ač je sebevíc temná, by se měla připomínat. Důvod je prostý - pokud budeme mít neustále na paměti hrůzy, ke kterým v minulosti docházelo, nedovolíme, aby k něčemu podobnému došlo i nyní. I z toho důvodu se stále točí filmy s osvětimskou tématikou, které jsou založeny na skutečných událostech, nad kterými se jen nevěřícně kroutí hlavou. Kromě filmových snímků stojí za přečtení také knihy o koncentračních táborech, které vás možná více vezmou za srdce.  
No, opravdu není řeč o situaci, kdy by dítě z nějakého důvodu mělo indigově modrou barvu. Tuto barvu však může mít jeho aura, proto takové označení. Tyto děti jsou tak trochu zvláštním úkazem v našem světě a je dobré naučit se jim porozumět. Ale také to může být trochu jinak a můžete si myslet, že indigové děti jsou prostě jen děti odlišně vychovávané a snažíme se tu obhájit jejich nepřizpůsobivé chování.
Rudolfinum se v úterý večer stalo dějištěm netradičního loučení s hercem, producentem a charismatickým mužem Jiřím Bartoškou (†78). Rodina a přátelé naplnili jeho přání, aby poslední rozloučení nebylo truchlivé, ale důstojně veselé. A právě takový byl večer, který se nesl v duchu smíchu, vzpomínek a hluboké úcty.
Podzim pro mnohé z nás nepředstavuje zrovna radostné období. Dny se zkracují, stmívá se podstatně dříve, často je deštivo a sychravo, je nám chladno – a představa změny je dalece před námi. Ale nezoufejte, musíte se na to jen podívat z jiného úhlu!
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Předpokládá se, že do roku 2025 budou ženy ovládat dvě třetiny majetku v USA. Zde je několik skvělých investičních tipů šitých na míru ženám.
V době koronavirové daleko více lidí pracuje formou home office, a tak si může přece jen více řídit svůj pracovní čas. Jestliže máte takovou možnost, zdřímněte si po obědě.
Máte pocit, že solíte málo? Bez dochucení se jídlo nedá jíst, ale na druhou stranu, sůl nám ve větší míře škodí. Jak najít kompromis?

Výběr článků

V pražském Rudolfínu se odehrál večer plný emocí a překvapení, kde 31. ročník cen Český lev odhalil své hrdiny. Večer, kdy se historie prolínala s novou tvorbou, přinesl do popředí talent, který čekal na svůj okamžik čtyři desetiletí. Simona Peková, jejíž výkon ve filmu "Přišla v noci" ji vyřadil z řad nekorunovaných králů českého filmu, se stala symbolem večera. Zatímco "Bratři" si odnesli titul za nejlepší film, byl to právě seriál "Volha" a snímek "Bod obnovy", kdo dominoval počtem ocenění. Které momenty letošního ceremoniálu vás nejvíce oslovily a jaký film či umělec pro vás byl objevem roku?
Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.
Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?

Nepřehlédněte

Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.
Krásný a rovný úsměv dokáže otevírat srdce i dveře, proto je v současné době téměř nezbytností. Cesta k němu vede přes rovnátka, která vám budou dělat společnost po dobu několika měsíců nebo dokonce let. Je potřeba se během té doby o zuby a ústní hygienu obecně správně starat. Pojďte se podívat, co všechno budete potřebovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek