Sobota , 28. 06. 2025

Lubomír

Praktické rozvržení kuchyně: Jak uspořádat zóny tak, aby dávaly smysl?

Správně sestavená kuchyň je rájem pro každého kuchtíka, protože ušetří spoustu času, ale i kroků. Ovšem takové plánování kuchyně není vůbec jednoduché. Od čeho byste se měli odrazit? Jak sestavit kuchyň tak, aby dávala smysl?
rozvržení kuchyně
Víte, jak prakticky zařídit kuchyň, aby vám přinášela radost z vaření?

02. 05. 2022

Rozvržení kuchyně hraje zásadní roli v tom, jak se v ní budete cítit, jak rádi v ní budete vařit a kolik času strávíte jejím úklidem.

Správné rozvržení kuchyně

Kuchyni lze obecně rozdělit do pěti zón, které by měly vaření a práci v ní maximálně zefektivnit a zjednodušit. Zóny se dělí zónu mycí, varnou, pracovní odkládací a skladovací. Čím lépe jsou tyto kuchyňské zóny zorganizované a umístěné, tím snadnější pro vás bude pohyb v kuchyni. 

Abyste zjistili, co ve své kuchyni potřebujete, jak často a jaké kuchyňské spotřebiče používáte nejčastěji, je užitečné se jeden den v kuchyni pozorně sledovat nebo si alespoň projít typické pracovní procesy, které v kuchyni běžně děláte.

rozvržení kuchyně
Špatné rozvržení kuchyně vám přitíží práci. Úplně zbytečně.

Pamatujte na pravidlo, že vše, co často potřebujete, umístěte do střední výšky, abyste se tam snadno dostali. Méně používané nádobí by mělo být uložené o něco výše, ale ve snadno dostupné hloubce. Věci, které téměř nikdy nepotřebujete, patří do horních polic.

Skladovací zóna 1 – potraviny

Vhodné rozvržení kuchyně zahrnuje dostatek prostoru na potraviny. V této zóně je umístěné velké množství potravin: suché potraviny jako je například rýže, těstoviny, mouka, cukr, čaj, káva nebo konzervy. Totéž platí pro potraviny, které vyžadují chlad. Z tohoto důvodu do této oblasti patří i chladničky a mrazničky. Velikost úložné zóny závisí především na tom, zda vaše kuchyň disponuje menším koutem jako je spíž.

Skladovací zóna 2 – nádobí

V této zóně jsou uložené všechny druhy kuchyňského nádobí – například talíře, příbory, sklenice, misky apod. V ideálním případě by měl tento úložný prostor sousedit přímo s mycí zónou, protože nádobí se velmi často oplachuje a poté zase odkládá.

Pro úložný prostor jsou vhodné například výsuvné vysoké skříně, které jsou velmi praktické, protože všechny uložené předměty jsou snadno dostupné oproti skříňkám s klasickými dvířky, kdy většina předmětů je uložená v jejich zadní části, čímž se stávají obtížněji přístupné. Taktéž spodní skříňky vybavené zásuvkami jsou skvělou volbou, protože opět umožňují snadný přístup.

K TÉMATU  Dietní chřestová prsíčka. Ochutnejte něco zdravého!

Mycí zóna

Jak sám název napovídá, v této oblasti jde především o mytí nádobí a surovin. V této zóně by neměl chybět dřez s baterií, myčka a také odpadkový koš, který většina domácností ukrývá pod dřezem. Koš pod dřezem je velmi praktický, než se totiž nádobí umyje, musí se zlikvidovat zbytky jídla. A kde jinde než v mycí zóně, kdy jde nádobí rovnou do myčky či dřezu.

Pracovní zóna

Ať už se chystáte připravit maso nebo jen nakrájet zeleninu, tyto úkony se provádí v pracovní zóně.  Je tedy logické, že hlavní roli zde hraje velká pracovní plocha. Vzhledem k tomu, že při práci jsou obvykle zapotřebí nože, prkénka a jiné kuchyňské pomůcky, je nutné mít tyto nástroje po ruce.

Pravidlo správného rozvržení kuchyně říká, že pracovní zóna by měla být umístěná mezi dřezem a varnou deskou, protože jedině tak se lze snadno pohybovat mezi hlavními body – vodou, sporákem a odpadkovým košem.

Varná zóna

Po přípravě jídla přichází na řadu vaření či pečení. K tomu slouží varná zóna, která by měla být vybavená sporákem, troubou, mikrovlnnou troubou a digestoří. Jak budou umístěné jednotlivé spotřebiče, to závisí na konkrétních pracovních postupech. V každém případě je vhodné, aby byly v blízkosti sporáku. Hrnce, pánve, plechy apod. by měly najít svůj domov ve skříňkách varné zóny. Jsou tak vždy po ruce a připravené k použití.

kuchyně
V dobře uspořádané kuchyni budete vařit s radostí.

Kam s malými spotřebiči?

Schválně, jak často skutečně používáte odšťavňovač, vaflovač, toustovač apod.? Ve většině případů jsou tyto malé spotřebiče stále na pracovní ploše, kde zabírají místo a přitahují prach. Nemusíte se jich hned zbavit, jen si pro ně vymezte nějakou skříňku, do které je uložíte. Jakmile dostanete chuť na čerstvý pomerančový džus, odšťavňovač ze skříňky pouze vyndáte a poté zase sklidíte.

K TÉMATU  Vyberte si povlečení do horkých letních nocí i sychravé zimy. Víme, jaký materiál je nejlepší

Věříme, že jsme vás článkem alespoň trochu navedli ke správnému sestavení kuchyně. Máte rádi praktičnost nebo vsázíte spíše na designové záležitosti? Faktem ale zůstává, že kuchyně, která není funkční, je k ničemu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Výběr jídelního stolu, který bude ladit se stylem vaší kuchyně

Mikrovlnná trouba nahradí několik spotřebičů najednou. Poradíme, jak vybrat tu NEJ

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bohémské vlny a sexy kudrliny. Přesně to je dvojice, která se ve světě vlasových trendů snad pokaždé setkává s úspěchem. A aby ne. Vlnky představují určitou dávku divokosti, zatímco kudrliny dokážou být sexy a roztomilé zároveň. Jak podpořit přirozenou krásu vln nebo se postarat o to, abyste se místo rovných vlasů chlubila půvabnými loknami? Přesně na to se podíváme.
Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.
Mnoho mužů i žen od pěstování masožravek odradí to, že jsou náročné na péči a je nutné je pravidelně krmit. To však není pravda. Masožravá rostlina nepotřebuje nic víc než jiná obyčejná pokojová rostlina.
Umělecký svět znovu smutní. Ve věku 77 let po těžké nemoci zemřel Vlastimil Harapes. Tuto informaci potvrdil tiskový mluvčí Národního divadla, Tomáš Staněk.
Vodu používáme všichni každý den. Aniž i to uvědomujeme, spotřebujeme jí obrovské množství – o čemž mnohdy ani nevíme. Zjistíme to, až nám přijde roční vyúčtování a začnou se nám nad ním protáčet panenky. Nicméně existují způsoby, jak vodou v domácnosti šetřit, aniž by nás to nějak omezilo, A hned bude pohled na každoroční vyúčtování veselejší. Jak v domácnosti šetřit vodou?
Stále ještě máte zafixované tenisky jako sportovní obuv, která se nehodí do města nebo do práce?
Dnes budou mít energie všichni na rozdávání. Pokud si chcete s někým něco vyřešit, do toho! Péči věnujte svým nohám a dejte pozor při výběru parfému!
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!

Výběr článků

Trápí vás otlačené prsty nebo puchýř na patě, když strávíte večer v lodičkách? Potí se vám v botě chodidla? Tyhle vychytávky vám poradí, jak na to. I ponožky se dají chytře schovat do jakékoli obuvi. Ale využít se dají i úplně jinak. Inspirujte se jednoduchými nápady, které ušetří vaše chodidla!
Každý zaměstnavatel musí svým zaměstnancům nabídnout preventivní prohlídky. A zaměstnanci musí této nabídky využít. Nebo alespoň by měli. Poslední průzkumy ukazují, že lidé na takzvané ,,preventivky” nechodí, jistý podíl na tom má i koronavirová pandemie a apel na to, ať raději zůstáváme doma. Jenže svět se začíná vracet do normálu, což znamená, že se navrací i všechno s tím spojené.
Rebarborový koláč je skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí vychutnat sladkou pochoutku s lehce nakyslým nádechem. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak připravit dokonalé těsto a lahodnou rebarborovou náplň, kterou si oblíbí celá rodina. Přečtěte si náš postup krok za krokem a vyzkoušejte tento osvěžující dezert ještě dnes!

Nepřehlédněte

Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.
Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický stálezelený strom z čeledi kávovníkovitých. Pochází z Thajska, Myanmaru, Malajsie a dalších jihoasijských zemí. Jaké má použití v holistickém léčení a wellness?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek