Vzhledem k tomu, že populační volání po zdravé výživě se poslední dobou ozývá stále hlasitěji, se hodně mluví i o omega-3 mastných kyselinách. Stále trochu tápete v tom, co jsou vlastně zač a k čemu je tak nutně potřebujete? Máme pro vás pár zajímavých informací, které do situace vnesou trochu světla…
Dobro, které čeká na talíři? Jednoznačně ano
Omega-3 mastné kyseliny si vaše tělo nedokáže vytvořit samo, tudíž se musíte spolehnout výhradně na potravinové zdroje. Podceňovat příjem těchto látek by se nemuselo dvakrát vyplatit, neboť mají klíčový význam pro správnou činnost mozku a prospívají paměti. Zároveň snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob a předchází obezitě. Je o nich také známo, že výrazně omezují pravděpodobnost vzniku diabetu. Tedy alespoň takhle to sdělují závěry studie amerických vědců z Harvardovy univerzity.
Podmíra? Z té plynou nemalá rizika
Tamní odborníci se dokonce netají názorem, že nedostatek těchto kyselin je jednou z deseti nejčastějších světových příčin úmrtí. Odkud je tedy můžete čerpat? Pokud jste slyšela o tom, že jejich bohatým zdrojem jsou pouze tučné ryby typu tuňák, losos, halibut, sardinky nebo makrela, nevěřte tomu. V případě, že vám tahle „mořská strava“ jednoduše nechutná, omega-3 mastné kyseliny hledejte v těchto potravinách. Některé vás možná trochu překvapí!
Vejce. Na ně můžete vsadit
Celá léta byla vejce označována za gastronomického nepřítele číslo jedna, protože jejich vysoký obsah cholesterolu prý škodí srdci. Nedávno však lékaři na základě několika výzkumů naprosto změnili názor s tím, že jsou naopak prospěšná, jelikož chrání před rakovinou, slepotou i duševními chorobami. Buď jak buď, jedno se jim odepřít nedá – platí za neskromnou zásobárnu jmenovaných kyselin.
Lněná i chia semínka. Velké schopnosti v malém balení
Chcete-li mít hladinku omega-3 mastných kyselin pod kontrolou, vezměte na milost semínka. Ať už zvolíte chia nebo ta lněná, obě varianty vám dodají, co potřebujete. Kromě toho malí a chutní přátelé také pomáhají regulovat hormonální nerovnováhu a zefektivňují činnost celého trávicího systému.
Nezapomínejte ani na mandle
Že jsou mandle tučné a škodlivé? Ale kdeže! Americká studie publikovaná v časopise zaměřeném na obezitu prokázala, že pravidelní konzumenti těchto ořechů mají nižší index tělesné hmotnosti – tedy pochopitelně oproti jejich odpůrcům. Tak si tuto pochoutku klidně dopřávejte pravidelně! Kromě toho, že vás obohatí o omega-3 mastné kyseliny, vám také dodá energii a díky obsahu fosforu posílí kosti.
Co dalšího připsat na nákupní seznam?
Dvakrát vás nenadchla ani jedna ze zmíněných potravin? Pak se jako náhradní řešení přímo nabízí vlašské ořechy, fazole, hořčičný olej nebo listová zelenina. Prospěšné omega-3 mastné kyseliny se skrývají také v dýni, mléčných výrobcích, sóje nebo divoké rýži.
A co vy, dodržujete pravidla zdravé výživy, nebo vás tenhle trend naprosto minul? Napište nám o tom.