Ne, není to chyba v titulku. Jíst ovoce a zeleninu bychom měli pravidelně, je to důležité pro naše zdraví. Jestliže ale to samé množství ovoce a zeleniny zpracujete v odšťavňovači, získáte pro svůj organismus množství vitamínů navíc a k tomu je vaše tělo daleko rychleji vstřebá. To je třeba důležité při prvních příznacích začínajícího nachlazení.
Jak je to možné?
Při odšťavňování se od extraktu oddělí nerozpustná vláknina, která jinak zpomaluje u vitamínů jejich vstřebávání. A to nemluvíme o vitamínech v tabletách. Jejich využitelnost jako vitamínů chemicky připravených je rozhodně nižší než u těch z čerstvých potravin, navíc jsou tu podávány v upravené formě, aby vydržely tu dobu, než doputují z produkce přes obchod až ke konzumentovi. I s přídavnými látkami, protože tabletu je potřeba nějak zformovat a dodat ji stálost.
Psychická pohoda
Nejde jen o prevenci nachlazení. Vitamíny jsou také důležité pro udržení psychické pohody – stres například likviduje velice rychle nejen vitamín C, ale i A, E a skupinu B, k tomu snižuje hladinu důležitých minerálů jako je zinek, hořčík nebo selen.
Ovšem i vláknina je významnou složkou potravy. Jsou dva druhy, rozpustná a nerozpustná. Ta první bobtnáním zvyšuje objem stravy, tím vyvolává pocit nasycení a pomáhá regulovat správnou funkcí střev. Ta nerozpustná zase zkracuje dobu, po kterou zůstává v našich střevech potrava a svým objemem jaksi ředí odpadní látky, které při trávení vznikly.
Náš tip: odšťavňovač Catler JE 4011 s extraktorem pyré. Je určen především pro snadnou a rychlou přípravu čerstvých šťáv, ale je vybaven i přídavným nerezovým diskem pro výrobu pyré z měkkého ovoce a zeleniny.
Autor: red