Čtvrtek , 28. 11. 2024

René

Jak poznáte kvalitní kávu?

Je už dávno známo, že káva vyráběná průmyslově nikdy nemůže dosáhnout takových kvalit, jako káva výběrová. A to z mnoha různých důvodů, o kterých si povíme níže.
káva
Kvalitní káva musí být čerstvě umletá a musíte ji správně skladovat. (foto: 123rf.com)

11. 01. 2022

Kvalitní káva? V první řadě si musíme vysvětlit, jaké druhy kávy vůbec existují. Máme celkem dva. Arabiku a robustu.

Arabica versus robusta

Arabica je tou kvalitnější kávou. Obsahuje méně kofeinu a nese široké spektrum chutí a vůní. Zrnka arabiky jsou větší, podlouhlá a rýha uprostřed má tvar písmene S. Také jsou citlivější na okolní teplotu. Nejvíce se jim daří při teplotách okolo sedmnácti až pětadvaceti stupňů. Arabica se často pěstuje na malých plantážích ve vyšších nadmořských výškách. Největším světovým producentem arabiky je Brazílie. Pěstuje se však také v Kolumbii, Mexiku, Guatemale nebo v Etiopii. Pochází z kávovníku arabského, který začne plodit nejdříve po třech letech od vysazení. Devět měsíců pak trvá, než se z prvních květů stanou plody. Ty postupně z rostliny opadávají a sbírají se proto ručně. Zároveň se ovšem mohou sklízet také jemným česáním. To je však metoda velmi časově náročná.

Oproti tomu robusta obsahuje více kofeinu než arabica, dokonce dvojnásobné množství, a nese v sobě více hořkosti. Robusta však není tak kvalitní, považuje se za průměrnou kávu. Avšak i mezi robustami najdeme takové, které stojí za to vyzkoušet, neboť se arabice směle vyrovnají. Většinou se ovšem robusta používá jako základ pro kávové směsi, a je proto levnější. Největším producentem robusty je Vietnam. Zároveň ji však ve větším množství najdete také v Indonésii, Brazílii, Indii, Malajsii, Ugandě nebo například na Filipínách. Nejraději má nižší nadmořskou výšku a teplotu mezi dvaceti a třiceti stupni Celsia. Robusta pochází z rostliny zvané kávovník statný. Jeho zrna jsou kruhovitého tvaru a rýha, která prochází prostředkem kávy, je téměř rovná. Rostlina plodí svá zrna rychleji než arabica, avšak velmi nepravidelně. Plody zrají jedenáct měsíců a sbírají se strojově z větviček kávovníků.

K TÉMATU  Hry na mobil nejsou jen doménou dětí. Zkuste ty, které vás pobaví i procvičí váš mozek!

Robustu sice obecně považujeme za méně kvalitní, ovšem oproti arabice má méně kyselou chuť. A to některým milovníkům tohoto nápoje vyhovuje víc.

Nekupujte již namletou kávu

A nyní už se pustíme do návodu, jak rozpoznáme kávu kvalitní od té méně kvalitní? Kvalitní káva by neměla být namletá předem. Kupujte celá zrna. Proč? Jakmile kávu namelete, od toho okamžiku ztrácí své aroma a charakteristickou chuť. A čím déle ji budete v tomto stavu uchovávat, tím znehodnocenější bude. Všichni baristé a pražiči kávy vám proto vždy doporučí namlít si kávu až tehdy, chystáte-li se ji skutečně spotřebovat. Ke všemu, když kupujete namletou kávu v supermarketu, nikdy si nemůžete být jisti tím, kdy ji kdo umlel, a jak dlouho ve skladu nebo v regále ležela.

A to je druhý kámen úrazu. Na obalu výběrové kávy by správně měly být uvedeny informace o tom, kdy byla káva upražena a z jaké plantáže pochází. Případně jaká je to odrůda. Rovněž by měla být uvedena země, z níž pochází, a také její chuťový profil. To se ale o kávě ze supermarketu dozvíte jenom málokdy.

Káva přímo z pražíren bude vždy kvalitnější

Káva, která se do České republiky dováží, je prý až v devadesáti procentech nekvalitní, zvětralá. To ovšem platí jak u namleté kávy, tak u kávových zrn. Obvykle platí, že nejvyšší jakosti káva dosahuje v prvním až třetím týdnu od pražení, ale je-li káva špatně skladována ještě několik týdnů, ne-li dokonce měsíců poté, k vám už se v požadované kvalitě nikdy nedostane. I proto je lepší kupovat si kávu přímo v pražírnách či kavárnách, kde si dávají záležet na tom, aby byla káva co nejkvalitnější.

Kvalitní káva nesmí mít vzduch

Je-li káva dobře zabalená (že se k ní nedostane vzduch), vydrží v původním obalu tři až šest měsíců. Zároveň by měl obal kávy obsahovat jednosměrný ventil, který slouží k tomu, aby z balení odváděl oxid uhličitý. Žádný vzduch se přes něj dovnitř ovšem nedostane. Pokud ale budete kávu skladovat déle než půl roku, pak mohou zrnka začít jednoduše žluknout. Samozřejmě si můžete kávová zrna přesypat z původního obalu, ale taková nádoba musí být opět vzduchotěsná. Dostane-li se ke kávě vzduch, už po třech týdnech bude naprosto vyčpělá a zoxidovaná.

K TÉMATU  Zahraniční dovolená aneb jak se zabalit do letadla?

Chcete se stát skutečnou odbornicí na kávu? Vyplatí se zaplatit si baristický kurz, případně také kávovou degustaci, při níž se naučíte rozpoznávat chuťové profily a vůně kávy. V rámci celého baristického kurzu se pak dozvíte něco o její historii, naučíte se připravovat espresso (základní kávový nápoj), z něhož se pak připravuje flat white, cappuccino nebo latte, a také si po jeho absolvování zvládnete připravit rovněž alternativní kávy jako chemex nebo V60. A samozřejmě se v rámci kurzu naučíte dělat i oblíbené latte art. Ovšem jak správně připravit mléko, to už je jiná kapitola.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Káva pro ztmavení, ořechy na šediny a citron pro zesvětlení: barvení vlasů jde i šetrnou přírodní cestou. Vyzkoušejte a uvěříte!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Víte, jak byste se správně měla starat o svou pleť, aby byla stále zářivá, vyživená a vypnutá? Jen obyčejné odlíčení pleti před spaním bohužel nestačí.
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.
Tyhle luxusní zahrady slouží hlavně k odpočinku, nikoliv za účelem pěstování. Pokud má člověk dostatek prostředků, může si nechat vytvořit designérský skvost. Atmosféru udělá osvětlení nebo tekoucí voda. Co takhle skleněný stůl s vodopádem?
Léto je nejkrásnější období v roce. A přináší s sebou také zážitky, na které se nezapomíná. Jaké jsou výhody letního flirtu, a proč by jej měl alespoň jednou za život zkusit každý z nás? Letní románek je prostě nezapomenutelný!
V dřívějších dobách bylo soužití generace s generací naprostou samozřejmostí. Dnes se do toho už mnoha lidem nechce. Příčiny jsou jasné – vznikají třecí plochy, o které nikdo nestojí. Když je však dokážete zvládnout, můžete si naplno vychutnávat pozitiva: například mít možnost hlídání a péče o dům, děti, zvířata a květiny, i když jste pryč.
Rýmovník si může každý z nás vypěstovat doma v květináči. Jde o léčivou bylinku, která je velmi nenáročná. Potřebuje jen přiměřené světlo a dostatek zálivky. Rozrůst se může opravdu hodně – ale pak nastává otázka, co s ním?
V posledním roce je u nás velmi populární, proto jste o něm nejspíš už slyšela. Ale co skutečně CBD umí, to možná ještě nevíte. Až ale konopný olej poznáte, věřte, že ho budete chtít také vyzkoušet.
Pod tímto jménem si lze představit nejen Nizozemce známého jako Ledový muž, ale současně i jeho zázračnou techniku otužování, která po celém světě zaznamenala neuvěřitelný boom a vedla k inspiraci mnoha a mnoha lidí. Wim Hof je proslulý svou odolností vůči chladu a je několikanásobným rekordmanem v této oblasti. V čem jeho metoda spočívá?

Výběr článků

Podzim je kouzelné období plné barev, chladnějšího počasí a hřejivých večerů, kdy můžeme více času trávit s blízkými přáteli. A co může být lepšího než večery strávené s kamarádkami, s trochou dobrého jídla, zábavy a relaxace? Přinášíme vám tipy a nápady, jak se připravit na podzimní setkání s přítelkyněmi, abyste si je užily na maximum. Od útulné atmosféry až po zábavné aktivity – máme pro vás vše, co potřebujete pro nezapomenutelný večer.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.

Nepřehlédněte

Co takhle navštívit podmořský svět a vidět zblízka delfíny, tuleně nebo běluhu? Zasmějte se a podívejte se na překvapené děti, které zaskočí reakce mořských tvorů v akváriu!
Podzim je tady, proto je čas obout se do teplejší a pevnější obuvi. Trendy pro podzim 2022 vás nadchnou. In je pohodlí a funkčnost. Mrkněte, jaké se letos budou nosit kozačky, kotníkové boty a boty na sníh. Pro každou ženu máme spoustu tipů, ze kterých si vyberete. Využijte podzimního Black Friday a nakupte nejlepší boty za zlevněné ceny. Boty si můžete pořídit i na další sezóny, proto volte kvalitní materiály a prověřené značky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek