Úterý , 22. 04. 2025

Evžénie

Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy

Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.
Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy
zdroj: 123RF.com

09. 08. 2019

Poznejte své chutě

Když si na obalu kávy přečtete složení, dozvíte se, jaký typ kávových zrn převládá. Ve většině případů narazíte na odrůdu kávy Arabika, nebo Robusta. Arabika roste ve vyšších nadmořských výškách, Robustu najdete i v nižších oblastech. Chuť Arabiky je lehce nakyslá s jemnou chutí. Robusta má naopak silnou, až mírně nahořklou chuť. V současnosti se nejvíc preferují kombinace obou směsí, ve kterých převažuje Arabika. Opravdu silné a kvalitní espresso si však připravíte právě ze 100% zrn Arabika. Počítejte však s tím, že si za váš šálek kávy trochu připlatíte.

Obsah kofeinu

Odrůda Arabika obsahuje méně kofeinu než odrůda Robusta. Obsah kofeinu však ovlivňuje i pražení kávy. Mnoho lidí se domnívá, že čím je káva déle pražená (a tím pádem tmavší), tím víc kofeinu obsahuje. Opak je však pravdou, nejvíce kofeinu obsahuje právě krátce pražená zrna.

Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy
zdroj: L’OR

Kontrolujte obal

Na obalu kávy najdete všechny potřebné údaje. Nikdy však nekupujte kávu, která má ve složení napsané jen 100% káva. Nebudete vědět, v jakém poměru jsou zkombinované jednotlivé odrůdy, a taková káva vám nemusí chutnat. Vždy si kontrolujte také datum pražení. Káva se má zkonzumovat čerstvá, proto je ideální ji spotřebovat přibližně tři týdny po pražení. Určitě se vyhněte kávě, která byla pražená před 6 a více měsíci.

Zrnko vs. kapsle

Milovníci kvalitní kávy si rádi dopřejí špičkovou vzpruhu i doma. Jaký kávovar na domácí přípravu zvolit? U většiny spotřebitelů zatím vede čerstvě namletá zrnková káva. Nákupní cena kvalitního přístroje na zrna se však může vyšplhat do závratných výšek. Výhodou kávovaru na kapsle je časově nenáročná příprava, minimální údržba přístroje, delší trvanlivost kávy v uzavřených kapslích a sympatická pořizovací cena. Jedna porce vždy obsahuje přesné množství kávy vhodné na přípravu nápoje. Samotná výroba je navíc tak jednoduchá, že ji zvládne každý. Zvolit si můžete také intenzitu, například káva L’OR nabízí čtyři druhy intenzity espressa. Balená je v hliníkových kapslích, které zajistí, že čerstvě namletá káva si v nich dlouhodobě uchová své aroma a chuť. Dostupná je na rozdíl od jiných značek i v běžných supermarketech.

K TÉMATU  Víte, kteří muži jsou Incelové?

Správná příprava

Ať už zvolíte kávu zrnkovou, mletou, či instantní, vždy byste měli dbát na správnou přípravu. Určitě jste si všimli, že káva z vašeho domácího kávovaru časem mění chuť nebo tvoří slabší pěnu. Může to být způsobené vaší nedostatečnou starostlivostí o kávovar. Nezapomínejte proto na pravidelný servis. Čemu se vyhnout při zalévání kávy? Nepoužívejte vařící vodu. Nechte ji po uvaření odstát a zalévejte kávu vodou s  teplotou okolo 85 stupňů. Podle profesionálů je káva zalitá chladnější vodou kyselejší, zatímco ta zalitá horkou vodou sladší. Pokud máte doma vodu příliš tvrdou, je lepší na přípravu kávy použít vodu filtrovanou.

Jak si vychutnat dobrý šálek kávy. Vyzkoušejte naše tipy
zdroj: L’OR

Jak si vychutnat kávu od profesionálů

V první řade je důležitý šálek. Ten by měl být před tím, než se dostane do kontaktu s vašim espressem, nahřátý. Vhodnější jsou menší šálky se silnější stěnou, ve kterých espresso tak rychle nevychladne. Ke každému espressu byste v kavárně měli dostat i malou skleničku vody. Ta slouží k tomu, abyste si mohli před vychutnáním kávy opláchnout svoje chuťové buňky. Preferujete větší kávu, ideálně s mlékem? Profesionál vám vždy naservíruje šálek kávy a horkou vodu zvlášť. Do kávy nepatři ani studené mléko. Časy malých plastových mlíček jsou už dávno pryč, v dobré kavárně dostanete ke kávě malou konvičku s ohřátým mlékem. Můžete si tak vyladit kávu přesně podle vašich preferencí.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chcete si říct o zvýšení platu, ale nevíte, jak na to? Znalost vlastní hodnoty a správné načasování jsou klíčové. V tomto článku zjistíte, jak si připravit argumenty, využít správné fráze a kdy je nejlepší okamžik k rozhovoru o platu. Prozkoumáme i průměrné platy v různých regionech, abyste mohly jednat s fakty. Nebojte se prosadit a získejte odměnu, kterou si za svou práci zasloužíte.
Ještě v botníku nemáte bílé tenisky? Pak byste tuhle chybu měly rychle napravit. Tenisky se totiž hodí ke všemu – k sukni, džínům a třeba i k šatům. Podívejte se, jak můžete tenisky kombinovat.
Už jste někdy slyšeli o osteodynamice? Pokud ještě ne, pak určitě nepřehlédněte náš článek. Právě v něm se dozvíte, v čem je tato metoda výjimečná a co všechno s naším tělem dokáže. A už teď můžeme prozradit, že jen samé dobré věci. Tak jdeme na to!
Každému se jistě stalo, že se při vaření popálil. Stačí delší pobyt nad unikající párou nebo opomenutí nasazení chňapek a může být neštěstí na světě. Od nehezkých následků vás mohou ochránit lístky aloe vera, které uvnitř ukrývají příjemnou léčivou a zároveň chladivou dužinu. Pěstujete ji na svém okenním parapetu? 
Ještě se stydíte za nedokonalosti svého těla? S pocity, které vás dlouho sužovaly, se můžete vesele rozloučit! Trend body positivity je zde! Frčí modelky kyprých tvarů, dvoubarevné kůže, ženy s příběhem.
Zimní slunovrat, nejkratší den v roce, je fascinujícím okamžikem, který si lidé po celém světě připomínali jako bod zlomu mezi temnotou a světlem. Tento den nám připomíná, že i po nejdelší noci přijde světlo, a představuje začátek cesty k delším dnům a naději na jaro. Proč byl tento den důležitý pro naše předky a jak ho můžeme oslavit dnes? Podívejme se společně na jeho historii, astronomickou podstatu a moderní interpretace.
Někdo nedá na ostrá jídla dopustit a dopřává si je téměř denně, jiný nesní jídlo jen o trochu víc okořeněné. Pokud to však nebudete s konzumací pálivých pochoutek vyloženě přehánět, vaše zdraví vám za ně poděkuje. Zkoušeli jste si někdy dát ostré jídlo třeba k obědu v průběhu parného léta? Nejprve vás sice pořádně prohřeje, ale následně způsobí žádané ochlazení.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?
Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.

Výběr článků

Krásný a rovný úsměv dokáže otevírat srdce i dveře, proto je v současné době téměř nezbytností. Cesta k němu vede přes rovnátka, která vám budou dělat společnost po dobu několika měsíců nebo dokonce let. Je potřeba se během té doby o zuby a ústní hygienu obecně správně starat. Pojďte se podívat, co všechno budete potřebovat.
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.

Nepřehlédněte

Lidem, kteří jsou narozeni v období od 21. ledna do 20. února patří znamení Vodnáře. Vodnáři jsou velmi silní ale i tvrdohlaví, hlavně jsou ale kreativní. Vodnář je vzdušným znamením a lidé v tomto znamení od narození milují originalitu i netradiční životní styl. Jaké jsou jejich silné a slabé stránky? A co můžete čekat od žen a mužů, kteří se narodili v tomto znamení? Podívejte se na podrobnou charakteristiku.
Victoria Beckham slaví padesátiny a její životní cesta je jako z pohádky. Od úspěšné zpěvačky nejznámější dívčí skupiny světa přes manželství s fotbalovou hvězdou Davidem Beckhamem až po založení globální módní značky. Přečtěte si, jak Victoria a David vychovávají své čtyři děti a proč je jejich rodinný život příkladem harmonie a úspěchu

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek