Neděle , 01. 06. 2025

Laura

Nevyhazujte jídlo, naučte se správně skladovat potraviny: Průvodce krok za krokem

Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
skladovat
Víte, jak správně skladovat potraviny, aby vám dlouho vydržely?

04. 08. 2022

Samozřejmě ne vždy to je možné, někdy toho nakoupíme více, než doopravdy dokážeme spotřebovat nebo i na určitý produkt zapomeneme – a pak ho po jeho spotřební lhůtě musíme opravdu vyhodit. Avšak nejčastějším důvodem, proč se potraviny vyhazují je, že nevíme, jak je správně skladovat.

Správným skladováním nejenže ušetříte značnou částku peněz, ale potravinám dopřejete jejich stálou chuť a prodloužíte životnost. Není proto nutné dělat příliš velké zásoby dopředu. Mnohdy si jistě i říkáte, jak se toho dá docílit, když k tomu nemáte patřičný prostor, sklep nebo velikou spižírnu. Dá se to však zvládnout i s klasickou lednicí a menší komorou.

dózy
Pořiďte si domů vzduchotěsné nádoby a krabičky, vyplatí se v nich skladovat potraviny.

1. Držte se etiket

Způsob skladování je povinný údaj každého výrobku, který výrobci musí uvádět. Váháte, jak potravinu nejlépe skladovat? Přečtěte si v první řadě etiketu.

2. Kontrolujte data trvanlivosti

Vždy mějte přehled, kdy které potravině u vás doma končí životnost. Potraviny v ledničce můžete umístit i dle pořadí, v jakém se musí zkonzumovat. Ty, které je nutné spotřebovat během krátké doby, nechte v ledničce v popředí. Ty, které mají delší trvanlivost naopak umístěte do zadních prostor.

3. Pozor na bílkovinové produkty

Potraviny jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, majonézy patří mezi nejnáchylnější produkty ke zkáze. Skladovat by se měly při teplotách pod 5 stupňů. Pokud nezkonzumujete celé balení, zbytek dejte rychle zase zpět do lednice a do žádné sklenice nelezte špinavou lžičkou.

4. Připravená a vařená jídla

Taková jídla se mají pečlivě uchovávat v uzavíratelných krabičkách a dózách. A pokud víte, že všechno předem připravené jídlo nedokážete sníst v nejbližší době, vložte jej takto do mrazáku. Jistě se vám bude později hodit a zároveň tak nebudete zbytečně muset cokoliv zlikvidovat.

K TÉMATU  Nápadité zahradní cestičky. Udělejte si ze zahrady originální místo pro váš odpočinek

5. Ne všechna zelenina a ovoce patří do lednice

Jsou pochutiny, které máte jistě tendenci dávat do lednice, aby vám vydržely. Ne vždy je to však správné rozhodnutí.

  • Do lednice zcela jistě nepatří rajčata. Při pobytu v chladu ztrácí svou vůni i chuť.
  • Banány zde hnědnou, vysušují se a okolní ovoce kvůli nim dozraje mnohem rychleji.
  • Avokádu v lednici zastavíte proces zrání.
  • A citrusové plody v krátké době změknou a začnou plesnivět.
  • Okurky, brambory, mrkve, dýně, tykve a lilky dávejte též na jiná místa, než je lednička.
  • Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Obzvláště ovoce dokáže perfektně nasát okolní vůně a může tak postupně hořknout.
potraviny
Víte, že rajčata do lednice nepatří? Přichází o chuť i vůni.

6. Bylinky

Bylinky mají tendenci velice rychle odcházet. Ne vždy máme možnost jejich okamžitého využití. I zde je řešení, které může jejich životnost o několik dnů prodloužit. Vezměte krabičku, vložte do ní ubrousek a na něj bylinky položte až rozprostřete. Přikryjte je papírem, který předem navlhčíte. Takto krabičku uzavřete a uložte do lednice. Uvidíte a ucítíte, že i za několik dnů budou stále dobře vypadat a vonět. Nicméně pozor, toto neplatí pro bazalku. Její barva by se díky vlhkému papíru rychle změnila.

7. Otevřené potraviny

Znáte to, ne vždy dokážeme vše zkonzumovat na posezení, například konzervu či jogurt. Takovéto otevřené potraviny na sebe rychle váží bakterie, které nám mohou způsobit značné zdravotní problémy. Řešením je přemístění do uzavíratelné nádoby, nejlépe skleněné. Tam vydrží déle než v původním balení.

8. Vejce

Vajíčka se nemají skladovat v kartonovém obalu, v němž se prodávají. Po pořízení by se měla (špičkou směrem dolů) přerovnat do plastových plat (na ně určených) nebo položit do ledničkového regálu. Vejce se nikdy nemají před úschovou omývat.

9. Oleje, semena, ořechy

Tyto potraviny patří do lednice nebo na nějaké chladnější a temnější místo. Obzvláště oleje nedobře reagují na světlo, kde rychle žluknou, proto je vždy dejte do tmavších prostor.

K TÉMATU  I lednička musí být ve zdravé kondici. Jakou teplotu má správně mít?

10. Pečivo

Pečivo je další druh, který v lednici přichází o svou vůni a tolik požadovanou čerstvost. Chcete-li ale mít čerstvé pečivo v zásobě, zamrazte ho.

maso
Maso patří do spodní části lednice, hned nad šuplíky s ovocem a zeleninou.

Jak skladovat jídlo v lednici?

Každá část ledničky má svoji teplotu. Nejnižší bývá na spodu, kdy stupně směrem nahoru přibývají a nejvyšší bývá v jejích dveřích. Nad šuplíky rovněž bývá takzvaná fresh zóna čili místo, které prodlužuje životnost, například již otevřených potravin.

  • Ve spodních částech obvykle bývají šuplíky. Do těchto šuplíků se doporučuje uskladňovat nemytá zelenina a ovoce. Pouze berte v potaz ty druhy, které tam nepatří. Šuplíky mají určitou vlhkost, která je pro zeleninu a ovoce potřebná.
  • O patro výše se hodí pokládat maso a ryby, vždy v nádobách s uzávěrem, aby nedošlo k případné kontaminaci.
  • Další police je vhodná pro uzeniny, různé šunky, salámy, párky a obdobně. Nad nimi se hodí uložit mléčné výrobky; sýry, jogurt, tvaroh, smetana a další.
  • Nejvyšší police by měla být vyhrazená pro již uvařená jídla. Zkrátka ta, která slouží k rychlé konzumaci.
  • Do dveří ledniček patří nápoje typu mléko, ale také dresingy, majonézy a kečupy. Také zde většinou bývá prostor na již zmíněná vajíčka.
  • Máslo a další tuky tohoto typu bývají dalším produktem umísťovaným do dveří, ne všichni to tak samozřejmě máme v oblibě.

Skladujete své potraviny správně?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Meal prep: Trend, který vás zachrání od hodin strávených v kuchyni

Zdroje článku:
www.realsimple.com, www.insider.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
Střídavá péče je poměrně častým řešením, jak se o dítě postarat po rozchodu rodičů. Jedná se o jednu z nejlepších možností, pokud rodiče nežijí společně, je však třeba počítat s tím, že střídavou péči provází i řada nevýhod a strastí. Prioritou by vždy měla být spokojenost dítěte.
Spánek je komplexní proces (přesněji několik různých procesů), který se nám i po mnohaletém zkoumání nepodařilo zcela probádat. Co však bezpečně víme, je to, že jeho kvalita významně ovlivňuje celkový stav organismu. Zarážející je, že podle statistik zhruba třetina populace čelí problémům s usínáním. U deseti procent jde o potíže dlouhodobé, jež se mohou nepěkně podepsat na zdraví. Je to i váš případ a hledáte klíč k rychlejšímu usínání a potažmo klidnějšímu spánku? Máme pro vás hned několik doporučení a tip na „must have“ interiérový prvek.
Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
Celulitidu má řada žen. Dokonce možná existujte víc těch, které ji mají než těch, které mají to štěstí a celulitidou obdařeny nejsou. A stejně jako trápí ženy, tak ani muži leckdy celulitidě neuniknou. A proto si nyní připomeneme největší a nejčastější mýty, které o celulitidě kolují a připojíme pár rad, jak se jí zbavit.
Chia jsou drobná černá semínka šalvěje hispánské. Ta je původem z Mexika a Guatemaly a tato semínka byla základním jídlem starověkých Aztéků a Mayů. „Chia“ je ve skutečnosti starověké mayské slovo pro sílu. Chia semínka jsou malá, plochá a oválná s lesklou a hladkou strukturou, jejichž barva je většinou černá.
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Ruku na srdce, které z vás mají kosmetickou taštičku narvanou k prasknutí? Skutečně tam potřebujete mít vše, i když nejde pořádně zapnout? A už jste slyšely o balení, které je určené na cesty? Ušetřete svou taštičku a inspirujte se tipy, díky nimž budete připravené vždy a všude.
Stojany na víno ze dřeva i kovu, na stěnu nebo na bar v kuchyni. Slouží nejen jako praktické uložení vína, ale také jako originální designový prvek. Patří mezi věci, které vybíráte spíše podle stylu
Shannen Doherty, ikonická Brenda z Beverly Hills 90210, neúnavně čelí svému boji s rakovinou prsu ve čtvrtém stadiu. S neotřesitelnou odvahou a láskou v srdci sdílí své myšlenky a plány na to, jak ulehčit budoucí ztrátu pro svou rodinu, zejména pro svou milovanou maminku.

Výběr článků

„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Herec Libor Zavislan zemřel ve věku 67 let. S divadlem spjatý Zavislan působil na scéně několik dekád a zanechal výraznou stopu v české divadelní scéně.

Nepřehlédněte

Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek