Houbaření má dlouhou tradici
Už dlouhé roky platí, že chodit sbírat houby patří k nejoblíbenějším aktivitám nejen během léta. Mluvíme o koníčku, který má na českém území opravdu dlouhou tradici. Popularita houbaření se rozšířila v okamžiku, kdy se přišlo na to, že houby prospívají našemu zdraví.
Samozřejmě platí, že každá houba má svá konkrétní pozitiva, existuje však obecný výčet pozitivních přínosů těchto lesních „plodů”. Houby jsou například prevencí proti rakovině tlustého střeva nebo efektivně snižují krevní tlak. Podporují imunitu a zbavují tělo toxických kovů představujících nemalou zátěž.
Jděte se vyvětrat
Důvodů, proč chodit sbírat houby do lesa, je rovnou několik.
- Člověk se nadýchá čerstvého vzduchu
- Načerpá vitamín D ze sluníčka
- Odpočine si od tíhy, kterou (nejen) internetový svět přináší
- Navíc pobude sám se sebou, což jsou schůzky, jež jsou z hlediska osobnostního růstu vůbec nejdůležitější.
Jenže ne každý má na houbaření čas a ne každý v tom vidí pozitiva. Další část populace se ve sběru jedlých a nejedlých hub nevyzná. Takže pro ně chodí do obchodu.
Pokud na houby zamíříte do obchodního domu, upněte svou pozornost na houby zvané shiitake. V současné době se k nám dováží (i když na málo místech v Česku se i pěstují) a lékaři jsou velmi doporučované.
Jejich výčet zdravotních benefitů totiž nezná mezí. Mluvíme o houbě, která podporuje imunitní systém člověka, je efektivní prevencí cévních mozkových příhod, navíc pomáhá při cukrovce a zpomaluje proces stárnutí. A v neposlední řadě si dokáže poradit se zahleněním, virovými infekcemi nebo ekzémy, které mohou člověku značně znepříjemnit den svým vzhledem i svěděním.
Jaké konkrétní druhy jíst?
Stejně jako se nejí všechny plody moře, nejí se ani všechny houby, na které při procházce lesem narazíte. Jestliže nejste ostřílený houbař, vezměte si s sebou knihu hub. Snáze rozeznáte, jestli jste narazili na pravák nebo nebezpečné muchomůrky, které jsou sice krásně červené a puntíkaté, ale smaženici z nich nedělejte.
Mezi jedlé a velmi zdravé houby patří:
Hřib smrkový
Používá se už od dob tradičního lékařství, kdy se považoval za první pomoc při bolestech krční páteře. Pomáhá také od bolesti končetin nebo houseru, má navíc protizánětlivé účinky.
Žampiony
Když v lese narazíte na žampiony, pravděpodobně jste si pořádně přivstali, protože před vámi ještě nikdo nebyl. Tento typ hub se totiž vysbírá prakticky ihned. Mluvíme nejen o velmi chutné houbě, ale také o zdravé a populární ingredienci do mnoha jídel. Jen málokdo ví, že se jedná o houbu s antibiotickými účinky, která navíc posiluje žaludek a slezinu. Dokonce se prokázalo, že má příznivý vliv na zahlenění, průjem nebo alergie, respektive astma.
Václavky
Pokud se rozhodnete vydat „na lov” václavek, musíte hodně přimhouřit oči. Protože tyto drobné houby jsou svými rozměry opravdu malé. Na druhou stranu jsou velice chutné a zlepšují prokrvení mozku, příznivě ovlivňují naše srdíčko a posilují nejen plíce, ale obecně celý zažívací trakt.
Hlíva ústřičná
I když ji ne všichni mají rádi, nikdo jí neodpáře, že se jedná o velmi zdravý druh houby. Za své silné stránky považuje to, že snižuje cholesterol, také podporuje imunitní systém, zpomaluje stárnutí, dokonce pomáhá při celkovém vyčerpání nebo dlouhodobé a neutuchající únavě.
Houby lze zpracovat mnoha způsoby
Pokud vám jich v košíku dřímá rovnou několik, nabízí se otázka, jak houby vlastně zpracovat, aby však neztratily všechny ty úžasné živiny. Nejlepší je usušit je na vzduchu, mohou se ale také naložit v octovém nálevu, přihodit do polévky nebo uvařit v páře.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jste zarytí houbaři? Pak si jistě pochutnáte na masových kuličkách s omáčkou z lesních hub
Krémová houbová polévka. Přidejte červené nebo bílé víno a poznejte nové chutě